TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A államháztartás 2000. évi hiánya 449 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,45 százaléka.

A államháztartás 2000. évi hiánya 449 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,45
százaléka -- tudtuk meg. Információink szerint a központi költségvetésben 370 milliárd forintos hiány képződött tavaly, ennek mintegy kétharmada az utolsó hónapban. A tb-alrendszer 82 milliárd forint deficittel zárt.

Az államháztartás hiánya 449 milliárd forint, s a bruttó hazai termék mintegy 3,45 százalékát érte el tavaly -- tudta meg a Világgazdaság. Figyelembe véve, hogy a pénzügyi tárca jelenleg 13 100 milliárd körüli GDP-t tart reálisnak, a deficit értéke 3,42 százalékra mérséklődhet.

Információink szerint a központi költségvetésben 370 milliárd forintos hiány képződött tavaly. A kiadások 50 milliárd forinttal lépték túl a 4000 milliárdot, a bevételi oldal pedig 3680 milliárd forintnál állt meg. Érdekes, hogy ezen alrendszerben az éves deficit 65 százaléka (243 milliárd forint) az utolsó hónapban képződött. A történeti hűséghez hozzátartozik: az évezred utolsó hónapjában 405 milliárd forint bevétel mellett 648 milliárdot költött a központi költségvetés.

A tényszámok azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy az általános forgalmi adó bevételeivel, a látszat ellenére is, tud mit kezdeni a szakminisztérium. Információink szerint a 2000. évre szóló tervekben -- még 1999 közepén -- 1124 milliárd forintos áfa-előirányzat szerepelt. Azaz mindössze 30 milliárd forint eltéréssel már másfél évvel ezelőtt meg lehetett mondani az 1154,2 milliárdos tényadatot. Ennek ellenére a költségvetési törvénybe 100 milliárd forinttal kisebb összeg került, s a tárcánál hivatalosan még októberben is csak 1104 milliárdot vártak ebből az adónemből.

A többször módosított áfa-előirányzatot a teljesüléssel összehasonlítva mintegy 50 milliárd forint a többlet nagysága. Ugyanakkor decemberben az általános forgalmi adó soron a havi adatok egyik legkisebbjével, mindössze 49,5 milliárd forinttal gyarapodott a központi kassza (a havi átlagos bevétel 96 milliárd volt). A "szerény" december nem a gazdasági teljesítmény lassulását jelzi, hiszen az érkező bruttó befizetések az utolsó hónapban is dinamikusan növekedtek, 194 milliárd forint teljesült. A magyarázat: az éves előirányzat jelentős túlteljesülése lehetővé tette, hogy a büdzsé decemberben nagy összeget, 145 milliárd forintot utaljon vissza. Ezzel a lépéssel a szokásosnál mintegy 50 milliárd forinttal több forrást vezettek ki a kasszából, csökkentve a többletbevételeket és mentesítve a januári költségvetést.

A személyi jövedelemadó decemberben is jó ütemben gyarapította a költségvetést, 78 milliárd forint érkezett. Az eredeti éves előirányzatot így 59 milliárddal túllépve 2000-ben 693 milliárd forint teljesült.

Erre az évre áthozott, a tavalyi többletbevételt csökkentő tételnek számít az a mintegy 75 milliárd forint is, melyet egy pénzügyi alapba helyeztek az év utolsó hónapjában. Innen a lakástámogatások finanszírozására szánt 20 milliárd forint mellett a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emeléséhez teremtik meg a forrást, s a Reorg Apport Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. is kap támogatást.

A kiadási oldalon a kormányzati rendkívüli kiadások szaladtak el decemberben, egészen 186 milliárd forintig. Ez annak fényében érdekes, hogy novemberig mindössze 12,6 milliárdot költöttek ezen a soron.

A társadalombiztosítási alrendszer decemberi többlete 67 milliárd forint, ezzel az elmúlt évben mintegy 82 milliárd forinttal lépte túl -- hiányként -- módosított költségvetését. Az elkülönített állami pénzalapok ugyanakkor csak másfél milliárdos deficitet halmoztak fel. Ez éppen fele annak, amit az utolsó költségvetési módosítás engedélyezett számukra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.