Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A államháztartás 2000. évi hiánya 449 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,45 százaléka.

A államháztartás 2000. évi hiánya 449 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,45
százaléka -- tudtuk meg. Információink szerint a központi költségvetésben 370 milliárd forintos hiány képződött tavaly, ennek mintegy kétharmada az utolsó hónapban. A tb-alrendszer 82 milliárd forint deficittel zárt.

Az államháztartás hiánya 449 milliárd forint, s a bruttó hazai termék mintegy 3,45 százalékát érte el tavaly -- tudta meg a Világgazdaság. Figyelembe véve, hogy a pénzügyi tárca jelenleg 13 100 milliárd körüli GDP-t tart reálisnak, a deficit értéke 3,42 százalékra mérséklődhet.

Információink szerint a központi költségvetésben 370 milliárd forintos hiány képződött tavaly. A kiadások 50 milliárd forinttal lépték túl a 4000 milliárdot, a bevételi oldal pedig 3680 milliárd forintnál állt meg. Érdekes, hogy ezen alrendszerben az éves deficit 65 százaléka (243 milliárd forint) az utolsó hónapban képződött. A történeti hűséghez hozzátartozik: az évezred utolsó hónapjában 405 milliárd forint bevétel mellett 648 milliárdot költött a központi költségvetés.

A tényszámok azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy az általános forgalmi adó bevételeivel, a látszat ellenére is, tud mit kezdeni a szakminisztérium. Információink szerint a 2000. évre szóló tervekben -- még 1999 közepén -- 1124 milliárd forintos áfa-előirányzat szerepelt. Azaz mindössze 30 milliárd forint eltéréssel már másfél évvel ezelőtt meg lehetett mondani az 1154,2 milliárdos tényadatot. Ennek ellenére a költségvetési törvénybe 100 milliárd forinttal kisebb összeg került, s a tárcánál hivatalosan még októberben is csak 1104 milliárdot vártak ebből az adónemből.

A többször módosított áfa-előirányzatot a teljesüléssel összehasonlítva mintegy 50 milliárd forint a többlet nagysága. Ugyanakkor decemberben az általános forgalmi adó soron a havi adatok egyik legkisebbjével, mindössze 49,5 milliárd forinttal gyarapodott a központi kassza (a havi átlagos bevétel 96 milliárd volt). A "szerény" december nem a gazdasági teljesítmény lassulását jelzi, hiszen az érkező bruttó befizetések az utolsó hónapban is dinamikusan növekedtek, 194 milliárd forint teljesült. A magyarázat: az éves előirányzat jelentős túlteljesülése lehetővé tette, hogy a büdzsé decemberben nagy összeget, 145 milliárd forintot utaljon vissza. Ezzel a lépéssel a szokásosnál mintegy 50 milliárd forinttal több forrást vezettek ki a kasszából, csökkentve a többletbevételeket és mentesítve a januári költségvetést.

A személyi jövedelemadó decemberben is jó ütemben gyarapította a költségvetést, 78 milliárd forint érkezett. Az eredeti éves előirányzatot így 59 milliárddal túllépve 2000-ben 693 milliárd forint teljesült.

Erre az évre áthozott, a tavalyi többletbevételt csökkentő tételnek számít az a mintegy 75 milliárd forint is, melyet egy pénzügyi alapba helyeztek az év utolsó hónapjában. Innen a lakástámogatások finanszírozására szánt 20 milliárd forint mellett a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emeléséhez teremtik meg a forrást, s a Reorg Apport Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. is kap támogatást.

A kiadási oldalon a kormányzati rendkívüli kiadások szaladtak el decemberben, egészen 186 milliárd forintig. Ez annak fényében érdekes, hogy novemberig mindössze 12,6 milliárdot költöttek ezen a soron.

A társadalombiztosítási alrendszer decemberi többlete 67 milliárd forint, ezzel az elmúlt évben mintegy 82 milliárd forinttal lépte túl -- hiányként -- módosított költségvetését. Az elkülönített állami pénzalapok ugyanakkor csak másfél milliárdos deficitet halmoztak fel. Ez éppen fele annak, amit az utolsó költségvetési módosítás engedélyezett számukra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.