2001. január 28. 11:00

Az elemzők és a világ tőzsdéi a jövő hét során fontos impulzusokat kapnak a gazdasági növekedés, de még inkább a tőzsdei árfolyamokban a hogyan-tovább kérdését illetően.

Nemcsak a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetője az amerikai jegybank elnöke Alan Greenspan nyilatkozik meg, de a jelenlegi helyzetben legfontosabbnak tekintett amerikai makrogazdasági adatok is napvilágot látnak. A képet a legjelentősebb vállalati eredmények (AT&T, Procter & Gamble, AOL Time Warner, Coca-Cola, Phillip Morris, vagy az Amazon.com) teszik teljessé. Az már csak hab a tortán, hogy a New York Stock Exchange a héten tér át a tizedes-jegyekre, az eddig használt tizenhatodok helyett.

Az amerikai jegybankra a Fed-re igen komoly nyomás és felelősség nehezedik a kamatokat illetően. Noha január során a gazdaság drasztikus lassulása miatt Greenspan már egy ötven bázispontos kamatvágásra szánta magát, csütörtöki szenátusi meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy az amerikai növekedés lényegében nullára lassult. A világgazdasági szereplőinek mindegyike nagy reményeket fűz a kedden és szerdán megtartandó Fed Nyíltpiaci Bizottsági Üléshez. A gazdaság élénkítése, a cégek termelésének újbóli felpörgetése szempontjából fontos kamatcsökkentés így a davosi fórum több résztvevőjének mondandójában kiemelt jelentőséggel bírt. Nemcsak a pénzpolitika nagyágyúi (mint Stanley Fischer, az IMF vezérigazgató-helyettese), de jelentős cégek vezetői (pl a Cisco főnöke John Chambers) biztatják kamatvágásra a Fed vezetőit . Az amerikai tőzsdei szereplők pedig teljes pánikot emlegetnek ha esetleg változatlanul hagynák a kamatokat. Ezt támasztja alá, hogy az összes elsődleges állampapír forgalmazó fél százalékos kamatcsökkentést vár. Természetesen a kamatok csökkentése nem oldana meg minden problémát, de a gazdasági növekedést elősegítené, illetve szereplők bizalmára jótékonyan hatna, ami szintén nem elhanyagolható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.