2001. január 28. 11:00

Az elemzők és a világ tőzsdéi a jövő hét során fontos impulzusokat kapnak a gazdasági növekedés, de még inkább a tőzsdei árfolyamokban a hogyan-tovább kérdését illetően.

Nemcsak a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetője az amerikai jegybank elnöke Alan Greenspan nyilatkozik meg, de a jelenlegi helyzetben legfontosabbnak tekintett amerikai makrogazdasági adatok is napvilágot látnak. A képet a legjelentősebb vállalati eredmények (AT&T, Procter & Gamble, AOL Time Warner, Coca-Cola, Phillip Morris, vagy az Amazon.com) teszik teljessé. Az már csak hab a tortán, hogy a New York Stock Exchange a héten tér át a tizedes-jegyekre, az eddig használt tizenhatodok helyett.

Az amerikai jegybankra a Fed-re igen komoly nyomás és felelősség nehezedik a kamatokat illetően. Noha január során a gazdaság drasztikus lassulása miatt Greenspan már egy ötven bázispontos kamatvágásra szánta magát, csütörtöki szenátusi meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy az amerikai növekedés lényegében nullára lassult. A világgazdasági szereplőinek mindegyike nagy reményeket fűz a kedden és szerdán megtartandó Fed Nyíltpiaci Bizottsági Üléshez. A gazdaság élénkítése, a cégek termelésének újbóli felpörgetése szempontjából fontos kamatcsökkentés így a davosi fórum több résztvevőjének mondandójában kiemelt jelentőséggel bírt. Nemcsak a pénzpolitika nagyágyúi (mint Stanley Fischer, az IMF vezérigazgató-helyettese), de jelentős cégek vezetői (pl a Cisco főnöke John Chambers) biztatják kamatvágásra a Fed vezetőit . Az amerikai tőzsdei szereplők pedig teljes pánikot emlegetnek ha esetleg változatlanul hagynák a kamatokat. Ezt támasztja alá, hogy az összes elsődleges állampapír forgalmazó fél százalékos kamatcsökkentést vár. Természetesen a kamatok csökkentése nem oldana meg minden problémát, de a gazdasági növekedést elősegítené, illetve szereplők bizalmára jótékonyan hatna, ami szintén nem elhanyagolható.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.