2001. január 28. 11:00

Az elemzők és a világ tőzsdéi a jövő hét során fontos impulzusokat kapnak a gazdasági növekedés, de még inkább a tőzsdei árfolyamokban a hogyan-tovább kérdését illetően.

Nemcsak a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetője az amerikai jegybank elnöke Alan Greenspan nyilatkozik meg, de a jelenlegi helyzetben legfontosabbnak tekintett amerikai makrogazdasági adatok is napvilágot látnak. A képet a legjelentősebb vállalati eredmények (AT&T, Procter & Gamble, AOL Time Warner, Coca-Cola, Phillip Morris, vagy az Amazon.com) teszik teljessé. Az már csak hab a tortán, hogy a New York Stock Exchange a héten tér át a tizedes-jegyekre, az eddig használt tizenhatodok helyett.

Az amerikai jegybankra a Fed-re igen komoly nyomás és felelősség nehezedik a kamatokat illetően. Noha január során a gazdaság drasztikus lassulása miatt Greenspan már egy ötven bázispontos kamatvágásra szánta magát, csütörtöki szenátusi meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy az amerikai növekedés lényegében nullára lassult. A világgazdasági szereplőinek mindegyike nagy reményeket fűz a kedden és szerdán megtartandó Fed Nyíltpiaci Bizottsági Üléshez. A gazdaság élénkítése, a cégek termelésének újbóli felpörgetése szempontjából fontos kamatcsökkentés így a davosi fórum több résztvevőjének mondandójában kiemelt jelentőséggel bírt. Nemcsak a pénzpolitika nagyágyúi (mint Stanley Fischer, az IMF vezérigazgató-helyettese), de jelentős cégek vezetői (pl a Cisco főnöke John Chambers) biztatják kamatvágásra a Fed vezetőit . Az amerikai tőzsdei szereplők pedig teljes pánikot emlegetnek ha esetleg változatlanul hagynák a kamatokat. Ezt támasztja alá, hogy az összes elsődleges állampapír forgalmazó fél százalékos kamatcsökkentést vár. Természetesen a kamatok csökkentése nem oldana meg minden problémát, de a gazdasági növekedést elősegítené, illetve szereplők bizalmára jótékonyan hatna, ami szintén nem elhanyagolható.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.