2019. szeptember 9. 15:52
mfor.hu

Rövidebb munkaidőt, bezárásokat, leépítéseket is tervez a Continental, a nagy járműipari beszállító. A hazai leányvállalatok a tervek ellenére derűlátók. 

A Magyarországon is jelen lévő német nagyvállalat vezetője, Elmar Degenhart, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva jelentette ki:

„Mindenütt vizsgáljuk az üzemek versenyképességét és nem kivételek a német telephelyek sem. Folynak a tárgyalások a munkavállalók képviselőivel és a következő hetekben hozzuk meg az első döntéseket.”

Német lapjelentések szerint a konszern világszerte működő 32 hajtóműgyára közül a lépések kilencet érinthetnek. Degenhart szerint az első intézkedés a rövidített munkaidő, amelyet már egyes üzemekben bevezettek. Ugyanakkor „olyan területektől, amelyek belátható időn belül nem járulnak hozzá kielégítően a növekedéshez illetve a nyereséghez, szükség esetén megválunk."

FOTÓ: Várkonyi Tamás FOTÓ: Várkonyi Tamás

A Continental a lépéseket a világszerte csökkenő járműtermeléssel és az amerikai-kínai kereskedelmi viszállyal indokolta, írta a lap. A Continental eredetileg ez év második felében tervezte tőzsdére vinni hajtóműipari ágazatát. Abban világszerte több, mint 40.000 alkalmazottat foglalkoztatnak, évi forgalma legutóbb 7,7 milliárd euró volt. Az új nevén Vitesco Technologiest most csak a jövő évben viszik részben, vagy egészben tőzsdére, közölte Elmard Degenhart.

A hazai vállalatok bizakodnak

A Continental hazai vállalatai összességében bizakodók az általános piaci körülmények ellenére is. A Magyarországon hét gyárral, kereskedelmi és logisztikai központtal és a tavaly megnyitott mesterséges intelligencia fejlesztő központtal jelen lévő Continental országkoordinátorát, Nagy Mihályt kérdeztük a megjelent német sajtóhír kapcsán.

„Az autóipar alapvető változáson megy keresztül, melynek a leglényegesebb kulcs szavai a villamosítás, a digitalizáció és a hálózatba kapcsolás. Eközben a rövid távú gazdasági kilátások terén világszerte egyre nagyobb kihívás elé néznek a gazdasági szereplők. A Continental hazai vállalatainak egy része jelenleg is növekedésben van, gondoljunk csak a Debrecenben épülő gyárunkra, a budapesti elektronikai gyárunkra vagy a mesterséges intelligencia fejlesztő központunkra, továbbá vannak olyan itthoni gyáraink, ahol a visszaesett volumenek miatt optimalizálnunk kell a termelést. A magyar vállalataink rendkívül versenyképesek a minőség, a határidők betartása és a költséghatékony termelés területén, így bizakodva várjuk a globális folyamatokat. Vállalati struktúránkat úgy kezdtük már az elmúlt évtől átszervezni, hogy az több rugalmasságot biztosítson a változó piaci körülményekhez igazodni - mondta Nagy Mihály.”

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.