TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Rövidebb munkaidőt, bezárásokat, leépítéseket is tervez a Continental, a nagy járműipari beszállító. A hazai leányvállalatok a tervek ellenére derűlátók. 

A Magyarországon is jelen lévő német nagyvállalat vezetője, Elmar Degenhart, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva jelentette ki:

„Mindenütt vizsgáljuk az üzemek versenyképességét és nem kivételek a német telephelyek sem. Folynak a tárgyalások a munkavállalók képviselőivel és a következő hetekben hozzuk meg az első döntéseket.”

Német lapjelentések szerint a konszern világszerte működő 32 hajtóműgyára közül a lépések kilencet érinthetnek. Degenhart szerint az első intézkedés a rövidített munkaidő, amelyet már egyes üzemekben bevezettek. Ugyanakkor „olyan területektől, amelyek belátható időn belül nem járulnak hozzá kielégítően a növekedéshez illetve a nyereséghez, szükség esetén megválunk."

FOTÓ: Várkonyi Tamás FOTÓ: Várkonyi Tamás

A Continental a lépéseket a világszerte csökkenő járműtermeléssel és az amerikai-kínai kereskedelmi viszállyal indokolta, írta a lap. A Continental eredetileg ez év második felében tervezte tőzsdére vinni hajtóműipari ágazatát. Abban világszerte több, mint 40.000 alkalmazottat foglalkoztatnak, évi forgalma legutóbb 7,7 milliárd euró volt. Az új nevén Vitesco Technologiest most csak a jövő évben viszik részben, vagy egészben tőzsdére, közölte Elmard Degenhart.

A hazai vállalatok bizakodnak

A Continental hazai vállalatai összességében bizakodók az általános piaci körülmények ellenére is. A Magyarországon hét gyárral, kereskedelmi és logisztikai központtal és a tavaly megnyitott mesterséges intelligencia fejlesztő központtal jelen lévő Continental országkoordinátorát, Nagy Mihályt kérdeztük a megjelent német sajtóhír kapcsán.

„Az autóipar alapvető változáson megy keresztül, melynek a leglényegesebb kulcs szavai a villamosítás, a digitalizáció és a hálózatba kapcsolás. Eközben a rövid távú gazdasági kilátások terén világszerte egyre nagyobb kihívás elé néznek a gazdasági szereplők. A Continental hazai vállalatainak egy része jelenleg is növekedésben van, gondoljunk csak a Debrecenben épülő gyárunkra, a budapesti elektronikai gyárunkra vagy a mesterséges intelligencia fejlesztő központunkra, továbbá vannak olyan itthoni gyáraink, ahol a visszaesett volumenek miatt optimalizálnunk kell a termelést. A magyar vállalataink rendkívül versenyképesek a minőség, a határidők betartása és a költséghatékony termelés területén, így bizakodva várjuk a globális folyamatokat. Vállalati struktúránkat úgy kezdtük már az elmúlt évtől átszervezni, hogy az több rugalmasságot biztosítson a változó piaci körülményekhez igazodni - mondta Nagy Mihály.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.