<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Minden jel arra mutat, hogy a többszáz cégből álló Mészáros-birodalomban némi racionalizálás kezdődött el az idei évben. Stratégiailag kevésbé releváns cégeket tüntet el a céghálóból. 

Talán feleslegesen nőtt mára túl nagyra Mészáros Lőrinc cégbirodalma, hiszen amikor megszerzett egy társaságot, sokszor annak kisebb leánycégei is a felcsúti milliárdos birodalmába került. Mára így több százas nagyságrendet tesz ki a Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozások száma, és olyan folyamat indult el, ami eddig rikta volt, mint a fehér holló a milliárdos esetében. Zömében valamilyen cégalapítás, vagy tulajdonszerzésről szóltak a hírek az elmúlt években, most viszont eljött az ideje annak, hogy egyes cégeket eltüntessen a birodalomból. Igaz, ez az eltűnés nem teljes, csak az adott egység megszűnik önálló entitásként létezni. 

Az elmúlt néhány hétben a cégközlönyökben tehát meglepő gyakorisággal tűntek fel olyan átalakuló cégek, melyek Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartoznak. Az átalakulás jegyében ugrik szintet a milliárdos egyik zászlóshajó cége, a Mészáros és Mészáros Kft. szeptember 30-ával zártkörű részvénytársasággá alakul át. 

Laptársunk, a Privátbankár számolt be arról elsőként, hogy egy két éve megszerzett agrárcéget tüntet el a hálóból a milliárdos vállalkozó. A Kartali Vagyonkezelő Zrt. a Talentis Agro Zrt.-be olvad be egy június 30-i döntés értelmében. 

Most pedig újabb cégek alakulnak át. A bodrogkeresztúri Dereszla Food and Spirit Kft. egy szintén június 30-i döntés véglegesítése alapján beolvad a helyi Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft.-be. Az egyesítés kézenfekvő döntésnek tűnik, mivel a beolvadó cég egy kishal az átvevőhöz képest. A Dereszla Food mérlegfőösszege 5,1 millió forint a Dereszla Bortermelő 2,4 milliárdjához képest. 

Egyszerűsíti a cégbirodalmát? (Fotó: MTI)Egyszerűsíti a cégbirodalmát? (Fotó: MTI)

A Dereszla Bortermelőt még 2016-ben szerezte meg Mészáros Lőrinc agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. Ma már több mint félmilliárdos forgalmat bonyolít le a cég, melyből a végén 40-50 milliós tiszta profit maradt. Két évvel később lett tulajdonos a Dereszla Food and Spiritben a Búzakalász 66. A 2014-ben létrehozott cég mára teljesen kiüresedett, érdemi gazdálkodást nem végez, 2020-ban már egy forint árbevétele nem volt, a minimális alapkiadások miatt viszont 317 ezer forintos veszteséget könyveltek el. 

Itt érdemes megemlékezni arról is, hogy Bodrogkeresztúr helyi központtá kezd alakulni. Mint arról elsőként írtunk, tavasszal a Dereszla Bortermelő egy leánycéggel gyarapodott, tulajdonosa lett az Észak-Magyarországi Fejlesztési Zrt.-nek, mely a júniusban létrehozott DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia Kft. alapítója lett. Mészáros Lőrinc közvetett megjelenése a jégkorong utánpótlás-nevelésben soha jobb időzítéssel nem történhetett volna. Júliustól ugyanis a kormány ebben a sportágban is kijelölt államilag elismert sportakadémiákat. Az egyik pont a DVTK akadémiája lett. 

Egykori Simicska-cég is eltűnik

Emlékezetes, hogy az ominózus G-nap után Simicska Lajos teljes cégbirodalma felosztásra került gyakorlatilag. A több éven át tartó és több kézen átmenő cégek között volt a vagyonkezeléssel foglalkozó NEO-MET Kft., illetve az üzletviteli tanácsadással főtevékenységként foglalkozó B-Reklám Kft. 

A cégközlönyben megjelent hirdetmények szerint utóbbi olvad be a NEO-MET-be. A cégek mérlegfőösszegét tekintve itt nincs akkora differencia, mint a borászattal foglalkozó fenti cégeknél. A B-Reklám 301 milliójával szemben az átvevő társaság 1,2 milliárdos mérlegfőösszeggel rendelkezik. 

A gazdálkodásuk azonban merőben eltérő. Az 1993-ban alapított B-Reklám már gyakorlatilag évek óta nem végez érdemi, bevételszerző tevékenységet, 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban is nulla szerepel a bevétel soron, 2018-ban 60 millió, 2019-ben pedig 5,5 millió forint folyt be a kasszába. 2019-ben és 2020-ban pedig több mint 10 millió forint veszteség volt a tevékenység eredménye. 

A Neo-Met ellenben nagyon szép eredményekkel zárta az elmúlt két évet. Noha értékesítésből ennek a cégnek sincs árbevétele, de a leányvállalatoktól kapott osztalékokból nagyon szépen "megél". Ennek köszönhetően 2019-ben a tiszta profit több mint 4 milliárd forint volt, 2020-ban pedig a 2 milliárdot haladta meg a nyereség. A Neo-Metnek két leánycége maradt: az A Plakát Kft., valamint a Publimont Kft., a milliárdos osztalékot pedig utóbbinak köszönheti. A cég 9-11 milliárdos forgalomból 2-3 milliárd körüli nyereséget realizált. 

Nem a B-Reklám egyébként az első egykori Simicska-cég, melyet Mészáros Lőrinc beolvasztott a Neo-Metbe. Tavaly év végén, novemberben a PRO-A és PRO-B Kft.-k olvadtak be. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.