<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Tíz év működés után eljött az idő, hogy a Mészáros és Mészáros Kft.-ből zártkörűen működő részvénytársaság legyen. 

A társaság működési formájának megváltoztatása június 29-én dőlt el véglegesen, amikor is az átalakulással létrejövő jogutód társaság létesítő okiratát elfogadták és aláírták - derül ki a cégközlönyben megjelent hirdetményből. 

A cég tulajdonosa megalapítása óta a Mészáros-házaspár volt, ám 2018. június közepén a friss alapítású Mészáros Építőipari Holding Zrt. vette át a tulajdonjogokat ennél a cégnél, valamint az R-Kord Kft.-nél is. A holding részvényei a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. birtokában vannak. 

Részvénytársaság lesz a legrégebbi cégéből (Fotó: MTI)Részvénytársaság lesz a legrégebbi cégéből (Fotó: MTI)

A Mészáros és Mészáros Kft. átalakulása nemcsak adminisztratív kötelezettségekkel jár, de anyagi vonzatai is vannak. Egy részvénytársaságnak ugyanis nem elég a Kft.-k esetében rögzített 3 millió forintos jegyzett tőke, 5 millió forintra van szükség. Ez pedig valamiféle tőkeinjekcióval oldható meg ebben az esetben, a cégközlönyben szereplő vagyonmérleg-tervezet szerint a Zrt.-vé válás során a kötelező szükséges minimumnál jóval nagyobb jegyzett tőkét biztosít a tulajdonos. 

A jegyzett tőkét 5 millió forint helyett 100 millió forintra fogják megemelni, mégpedig olyan módon, hogy a Kft. eddigi gazdálkodásának eredményeit halmozó eredménytartalékot csökkentik a hiányzó 97 millió forinttal. Így utóbbi nagysága 17,64 milliárd forintról 17,54 milliárdra fog csökkenni. 

A 2020. december 31-i állapot szerinti vagyonmérleg-tervezet alapján 44,39 milliárdos kötelezettséget, közel 28 milliárd forintnyi követelést és kicsivel több mint 30 milliárd forintnyi pénzeszközt tudhat magáénak az átalakuló társaság. 

Bár az átalakulásról szóló hirdetmény már most megjelent a cégközlönyben, a dokumentum szerint az átalakuláshoz fűződő joghatások 2021. szeptember 30-ával érvényesednek.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2020-ban is rendkívül stabil lábakon állt, hiszen az előző évi 87,3 milliárdos árbevétel 112,8 milliárdra növekedett, amiből a végén 15,55 milliárd forint adózott nyereség maradt. Ezt teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonos, sőt, még az eredménytartalékból is lecsípett egy keveset, hogy az összesen kifizetendő osztalék 15,715 milliárd forint legyen. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.