<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kert gyepfelületének ápolása nem olyan egyszerű feladat, mint azt a megálmodáskor gondolja az ember. Mindenki gyönyörű zöld, folt- és gyommentes gyepről álmodik, amely olyan, akár egy golfpálya. 

Nem csak a fűnyírás gyakorisága jelenti a gondot a tömör gyep érdekében, bár amikor a család hétvégéje már csak ekörül forog, és rengeteg munkát és költséget jelent, akkor ideje elgondolkodni azon, hogyan tovább.

A talaj a kertünk alapja

A szép, élénkzöld, hibátlan fűszőnyeg bizony tápanyagokat, körültekintő gondozást kíván, amelyhez hozzájárulhatunk a Kertfüvesítésnél kapható természetes összetételű talajkondicionálókkal

A talaj védelmével, egészségének megőrzésével, eredeti állapotának visszaépítésével a környezetünket és a saját egészségünket is védjük. A talaj állapota sok mindent elárul egy hobbikertész, illetve egy szakember számára. Hiába tápláljuk a növényeinket, ha a talaj rossz minőségű, nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, nincs vízháztartása. Ekkor segíthetnek a talajkondicionálók, a talajjavítás vízmegkötő módszere.

A gyep természetes ciklusa

Amikor a tökéletes gyepről álmodunk, tisztában kell lenni azzal, hogy a megfelelő telepítés, trágyázás, öntözés, gondozás ellenére a gyep kb. 3-4 év után hanyatlásnak indul. Ezt a talaj állapotának rosszabbodása, tömörödése okozza. A ritkásabb foltokon megjelennek a gyomok, illetve a talaj kimerülése miatt megindul a gyep sárgulása, kopaszodása, színelváltozása. 

Amennyiben a talajelőkészítés nem volt megfelelő, illetve a füvesítéskor nem kapott tápanyag-utánpótlást, a visszaesés hamarabb is bekövetkezhet. Az igényesebb fűfajok kihalnak, helyüket vadfüvek,gyom és a  moha veszi át. 

Ezek a tünetek mind azt mutatják, ideje beavatkozni, ha meg akarjuk menteni a gyepet. 

Hogyan tovább?

A gyomok megjelenése komoly figyelmeztető jel. Ha a tökéletes, telepítéskori gyepre vágysz, akkor bizony nem marad más, mint a rengeteg munkával és tetemes költséggel járó újratelepítés: feltörés, fellazítás, földterítés vagy rosszabb esetben földcsere, újravetés. 

Lényegesen egyszerűbb megoldás, ha néhány fázist kihagyva hagyjuk, hogy a pázsitunkban a környéken honos fűfajok telepedjenek meg, így beáll egy kevesebb munkával fenntartható szép gyep. A betömörödött, tápanyagszegény talaj fellazítása ez esetben is lényeges, ezt homok és tőzeg keverékével végezhetjük, ami a talaj vízháztartását javítja. Ezután jöhet a felülvetés, talajkondicionálók használata a természetesen tökéletes gyep érdekében.

A gyepápolás 

A kertápolás, gyepápolás örökös kihívás, amelyben időről időre tanácsokra van szüksége a kerttulajdonosoknak. A kertészetekben, szakkönyvekben, az interneten is rengeteg információ kering ezzel kapcsolatban, így már “csak” meg kell találni azt a szakértőt, akire rábízhatod magad. 

Ha te is a természetes növényápolás híve vagy, aki hisz a komplex, ember nélkül is jól működő ökoszisztémában, a gyepápolásban is kövesd ezt az utat, és rendszeres talajjavítással, a mikroorganizmusok elszaporodásának elősegítésével kezdd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.