<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az emberek gyakran téves képpel rendelkeznek arról, hogy milyennek kellene lennie a szülésnek, és hogyan kéne éreznie magát egy újdonsült anyának. Ez az elképzelt vélekedés boldog, átlényegült, rózsaszín buborékban lévő anyukáról és kisbabájáról szól, azonban a valóság nem feltétlenül ilyen, különösen egy traumatikus szülési élmény után. 

Helyénvalóak a negatív érzelmek is

Egy nem várt komplikáció vagy egy traumás szülést követően előfordulhat, hogy stressz, aggódás, kétségbeesés jellemzi az érzelmi állapotot a boldog, felhőtlen, rózsaszín köd helyett. Jelentősen megnehezítheti a szülés utáni időszakot, ha az anya kudarcként fogja fel azt, hogy esetleg nem természetes úton, hanem császármetszéssel történt a világrahozatal. Ilyenkor az anyuka gyakran érezheti, hogy nem tudja, hogyan viszonyuljon a babához. 

Fontos már a szülést megelőző időkben beszélni erről, és egy kicsit felkészülni érzelmileg. Az L33 Medical Nőgyógyászati Centrumban terhesgondozás keretein belül átbeszélhetjük az aggodalmakat és a lehetséges kimeneteleket. Érdemes tanácsot kérni, és megosztani a kétségeket, félelmeket egyaránt. Azt is tanácsos tisztázni, hogy egyáltalán nem kudarc, ha császármetszésre kerül a sor, és helyénvalóak a vegyes érzelmek. 

Az anyává válás lépésekben zajlik

Tabunak számít, mégis javasolt beszélni róla. Az anyává válás lépésekben történik, mely során folyamatosan változik, alakul, mélyül a babával való kapcsolat. Nem szabad problémaként megélni, hiszen nem minden anyuka érzi azonnal, hogy máris anyává vált volna. Erre meg kell érni, a kötődés viszont nem a születéssel indul, hanem már a várandósság időszakában megkezdődik. 

Egy traumatikus szülési élmény nem rombolja le az addig felépült köteléket, természetes tehát, ha a fájdalmas, komplikált esemény után negatív érzelmek is feltörnek. Olyankor türelmesnek kell lenni. 

Ugyanakkor császármetszés esetén sokan arra gondolnak, hogy ez hátrányt jelenthet a későbbiekben, és a legtöbb nehézséget annak tudják be. Ez azonban nem helyes! Előfordulhat, de nem törvényszerű, hogy a császármetszés okoz negatív hatásokat a babánál. 

Érzelmi felkészülés a szülés utáni időszakra

A várandósság alatt nagyrészt a terhességre fókuszálunk, pedig szükséges lenne egy kicsit többet beszélni a szülésről, valamint az azt követő időről is. A legtöbb kismamát nem készítik fel arra, hogy mivel kell szembesülnie a szülés után, milyen érzések kavaroghatnak benne, és mennyire fontos a türelem, az elfogadás. 

A születés a baba számára is stressz, teljesen normális, ha hetekig tart az alkalmazkodása, és sírósabb a kelleténél. Az anyuka pedig a megélt fájdalmak után hajlamosabb magára venni a dolgokat, pedig nem vall kudarcot, ha épp egy kicsivel többet sír a baba. 

Az anyaságba meg kell érkezni, ez pedig egy folyamat, mindenkinél eltérő a hozzá szükséges idő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.