<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Minden élőlény megsínyli a globális felmelegedést.

A meggyfa már januárban virágzik, a rókák már télen is aktívak - a klímaváltozás jól láthatóan kihatott az állat- és növényvilágra is. Számos fajnak azonban kifejezetten káros is lehet az időjárás enyhülése, a mókusok téli álmát például megzavarja az időjárásváltozás.

Míg az emberek általában örülnek a hőmérséklet emelkedésének, ez a tendencia kihívást jelenthet a vadon élő állatok számára - írja a Zöld Iránytű.

Az enyhébb tél egyik legkárosabb hatása abban mutatkozik meg, hogy megzavarja az állatok vándorlási mintáit. Ha a tél túlságosan enyhe, az késleltetheti a vándorlást, vagy az meg sem történik, így az állatok ki vannak téve az időnkénti zord téli napoknak.

A melegebb telek egy másik következménye, hogy a tavasz gyakran túl korán köszönt be. Ha túl korán érkezik a tavasz, az állatok elmulaszthatják a párzási, illetve az utódaik felneveléséhez szükséges időszakot, ami hosszú távon az állományuk csökkenéséhez vezethet.

Az enyhülés az állatok táplálékforrásaira is hatással van. Egyes fajoknak hótakaróra lenne szükségük a védelem és az élelem megszerzése érdekében. Másrészt az enyhe telek túl bőséges táplálékforrást is eredményezhetnek, ami túlszaporodást és versengést okozhat az egyes példányok között.

A hőmérséklet emelkedése a téli álmot alvó állatokat, például a medvéket és a mókusokat is rosszul érinti. Megzavarhatja a normális viselkedési mintáikat, és az éhezés veszélyének is kiteheti őket. A hidegvérű állatok, például hüllők és kétéltűek számára akár előnyös is lehet az enyhülés, ha azonban a tél nekik is túl meleg, az megzavarhatja természetes ciklusaikat, és sebezhetőbbé teheti őket a ragadozókkal szemben.

Bár az enyhe teleket az emberek értékelik, jelentős hatást gyakorolhatnak a vadon élő állatokra. Alapvető fontosságú, hogy megértsük ezeket a hatásokat, és dolgozzunk az állatfajták védelmén, hogy a klímaváltozás dacára is velünk maradhassanak.

Köszönjük a cikk elkészülésében nyújtott segítséget a Sensation.hu, az   NTV1.hu, a Frisssfm.hu, a Diashow, a Fejér megye portál, a Gödi témák és a Törökbálinti újságnak!