2018. július 24. 11:21
mfor.hu

A fővárosi kormányhivatal lépett, mert fogyasztóvédelmi aggályok merültek fel a sorozatossá vált mulasztások miatt.

Budapest Főváros Kormányhivatala közleményben jelentette be, hogy a Ryanair poggyászbotránya miatt György István, Budapest kormánymegbízottja azonnali, átfogó vizsgálatot kezdeményezett a fogyasztóvédelmi főosztály bevonásával, írja az Index.

Mint ismert, két hete vasárnap a Ryanair Budapest-Las Palmas járatával a csomagok jelentős hányada nem érkezett meg, emiatt 70-80 utas csomagok nélkül maradt a Kanári-szigeteken. Az elmúlt vasárnap megismétlődött az incidens, annyi különbséggel, hogy most már Budapesten közölték az utasokkal, hogy a csomagokat nem viszi el a gép, mert azok túlsúlyosak. Erre az utasok egy része leszállt, és üvöltözve elállta a gép útját, az esethez pedig rendőrök is érkeztek.

Mindezek után rendelték el hétfőn a vizsgálatot, és indítottak eljárást, de erről a hivatal csak a vizsgálat lezárulta után ad bővebb tájékoztatást.

Eközben szerdán és csütörtökön óriássztrájkot tartanak a dolgozók a Ryanairnél a méltatlan munkakörülmények miatt, melynek hírére a légitársaság kirúgással fenyegette meg azon alkalmazottakat, akik részt vesznek a demonstráción. A Ryanair ettől függetlenül is nehéz napok elé néz, a munkaerő költségek növekedése miatt csökkent a társaság profitja.

A Ryanair, az IAG, az easyJet és a Wizz Air bepanaszolja Franciaországot az Európai Bizottságnál a légiirányítók sztrájkja miatt

 

Az ír légitársaság még ennél is sűrűbb napok elé néz: keddi közleményükben tudatták, az International Airlines Group (IAG), az easyJet és a Wizz Air társaságában panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál Franciaország ellen, mivel szerintük a francia légiirányítók sztrájkjai korlátozzák az EU-n belüli mozgás szabadságának alapvető elvét. A légitársaságok nem a sztrájkhoz fűződő jogot kérdőjelezik meg, hanem úgy vélik, Franciaország megsérti az európai uniós jogot azáltal, hogy a sztrájkok ideje alatt nem engedélyezi az ország feletti átrepülést. Az ország felett átrepülő járatok utazóitól megvonják azt az alapvető szabadságot, hogy a sztrájk által nem érintett tagországok között utazhassanak.

 

Idén eddig a francia légiirányítók 300%-kal többet sztrájkoltak, mint 2017 hasonló időszakában. A múlt hónapban a francia szenátus megerősítette, hogy Franciaország önmagában az európai légiközlekedési késések 33%-áért felelős. A szenátus azt is állítja, hogy a sztrájkhoz fűződő jognak egyensúlyban kell lennie a közszolgáltatási kötelezettséggel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.