<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Már egy hete a benzinkutak legfeljebb 480 forintért adhatják a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Az érintett kúthálózatokat képviselő szakmai szervezet szerint a lépés komoly veszteséget okoz az üzemanyag-kiskereskedelemben, ennek ellenére a Mol jelezte, hogy átvenné a bajba jutott egységeket. Mi van a háttérben?

Gulyás Gergely másfél hete jelentette be, hogy a kormány árszabályozást vezet be a legnagyobb forgalmú üzemanyagokra, vagyis a 95-ös benzinre és a gázolajra. Akkor mindkét termék ára jellemzően 505 és 515 forint között szórt a nagyobb hálózatoknál. Ha valakiben komolyan felmerült a kérdés, hogy a kormány vajon a piaci szereplőkre hárítja-e a "nagyvonalú" rezsicsökkentő lépés költségeit, az a másnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból megkapta a választ.

4-5 milliárdot bukhat a Mol

Miután a piaci hírek szerint a kiskereskedelmi árrés az üzemanyagok esetén nagyságrendileg 25-30 forint literenként, kiderült az is, hogy ezek árusítása veszteséges lesz a jövőben. Az egyik legismertebb hazai energiaipari elemző, Pletser Tamás a lehetséges mínusz kapcsán a Mol esetén számszerűsítette is ennek várható hatását.

"Becslésünk szerint 20-25 forintot veszít a Mol literenként a kormányzati lépés miatt, ami azt jelenti, hogy 4-5 milliárd forintos EBITDA-csökkenést okoz a döntés. Összehasonlításképpen, a Mol-csoport 2021-es éves eredményére vonatkozó várakozásunk 986 milliárd forint, szóval a hatás egy százalék alatt van erre vetítve" - írta az az Erste Befektetési Zrt. munkatársa.

A hatósági ár a Molnak fáj legkevésbé? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)A hatósági ár a Molnak fáj legkevésbé? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez önmagában is tetemes mínusz, amin ronthat, ha a nagykereskedelmi árak tovább emelkednek. Ebben az esetben ugyanis a kutak költsége tovább növekszik, miközben a bevételeik nem.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.