<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Simicska Lajos egykori üzlettársának focicsapata is beleillik az NBI-es csapatok sorába abból a szempontból, hogy a koronavírus-járvánnyal megnehezített év 2015 óta a legjobb eredményeket hozta anyagi téren. 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások és lezárások ellenére a focicsapatok, pontosabban a mögöttük álló gazdasági társaságok 2020-as éve anyagi téren rekordokat hozott több esetben is.

Látszólag a gazdasági válság meg sem kottyant ennek a szektornak: növekvő fizetések, emelkedő bevételek, sőt abszurd módon a hirdetők is nagyobb potenciát láttak a klubokban, így több szponzori bevétel folyt be a kasszákba. 

Nos, a jelek szerint nemcsak az elsőosztályú csapatokra volt ez jellemző. Simicska Lajos egykori üzlettársának csapata sem panaszkodhat a 2020-as évre a koronavírus-járvány ellenére.

A Szolnoki MÁV FC Kft. ugyanis 2015 óta a legjobb évét zárta. Négy év után először sikerült nyereséget termelnie a társaságnak. A másodosztályban vitézkedő csapat tavaly az országos trendektől eltérő módon növelni tudta árbevételét. 281 millió forintot könyveltek el az előző évi 258,5 millió után. És itt érdemes ismét megjegyezni: úgy nőtt a bevétel, hogy az NBII-ben állították le először a bajnokságot a Covid miatt, tehát még csak zárt kapuk mögött sem lehetett mérkőzéseket rendezni ellentétben az NBI-gyel. 

A szolnoki stadion (Fotó: Szolnoki MÁV FC)A szolnoki stadion (Fotó: Szolnoki MÁV FC)

Emelkedett az egyéb árbevétel is, 97,7 millió forintot könyveltek el a 2019-es 80,6 millió után. Ám, hogy ez a növekedés - vagy épp az árbevételé - minek köszönhető, arra nem tér ki a kiegészítő melléklet. Egy biztos: az egyebek között könyvelik el a különféle támogatásokat, érkezzen az gazdasági társaságtól, TAO-ból, vagy épp az önkormányzattól, míg az értékesítési bevételek között szerepelnek a jegybevételek, a szponzori, hirdetési bevételek vagy épp a kereskedelmi bevételek. 

Az emelkedő bevételekkel szemben a kiadások összességében csak minimálisan emelkedtek. Anyagjellegűként 66 milliót számoltak el az előző évi 100 millió után. A személyi jellegűek ellenben jócskán megugrottak: 191,5 millió után ezen a soron 256,8 millió szerepel. Az átlagos foglalkoztatotti létszám és a bérköltség alapján kiderül, hogy a költség növekedésében a létszám bővülése és béremelés is egyaránt szerepet játszott. 

Míg 2019-ben a 25 fő átlagos havi bruttó bére 420 ezer forint volt, addig ez 2020-ra a 35 főre vetítve már 560 ezer forintot jelentett. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként az adófizetési kötelezettség elszámolása után 7,6 millió forintos nyereséget sikerült termelnie a Kft.-nek. 2015 óta ez volt az első ilyen év, előtte folyamatosan veszteségesen működött a társaság:

  • 2016-ban 40 millió forint volt a mínusz, 
  • 2017-ben 7,7 milliós, 
  • 2018-ben 76,5 milliós, 
  • 2019-ben szintén 7 milliós veszteséget kellett elkönyvelni. 

Érdemes megjegyezni még, hogy a cég kötelezettség-állománya is nagyot növekedett tavaly. A korábbi 22,6 millió forint után 92,5 millióval tartozik a Kft., melynek zöme rövid lejáratú kötelezettség. A növekedés a mérleg alapján annak eredménye, hogy a cég vevőktől kapott előlegei 0 forintról 76,2 millióra ugrottak. A kiegészítő melléklet azonban nem világít rá ennek pontosabb forrására. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.