2p

A NER-közeli alkoholmárka sorsa korábban is hányattatott volt.

A Hargita Megyei Törvényszék adatbázisában vette észre a Magyar Hang, hogy csődeljárás indult a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – ez a Csíki Sör gyártócége. Az eljárást a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indította, ez a társaság egyik tulajdonosa. A portál emlékeztet, a korábban a Heinekennel emlékezeteset viaskodó székelyföldi sörgyárnak két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András vállalkozó mellett a már említett holland bejegyzésű cég. Ez utóbbi tulajdonjoga sokáig kérdéses volt, azonban 2017-ben a szlovákiai Spisák Róbert vállalkozó elismerte, a vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és ez utóbbinak ő az elnöke. A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást.

Bajban. Fotó: Csíki Sör
Bajban. Fotó: Csíki Sör

Csúnyán mínuszban

A Lixid Project Srl-nek 2022-ben 4 432 999 lejes vesztesége keletkezett (ez 340 millió forint), 30,6 millió lejes forgalom mellett. A forgalom egyébként az egy évvel ezelőttihez képest alig 6 százaléknyit növekedett, ez pontosan a fele a 2022-es hivatalos román inflációnak. 2023-as adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is – az utolsó jelentésben már csak 117 fő szerepel. Az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, vagyis 7,2 milliárd forint.

A Lixid Project által tulajdonolt, magyar leányvállalat sincsen jobb helyzetben, ahogy arról az Mfor is részletesen írt, hiába nőttek az eladások, a cég szenved: a 30 százalékkal nagyobb forgalom mellett is akkora veszteséget szenvedett el a sörgyártó, amely már mínuszba vitte a saját tőkéjét. Az értékesítés nettó árbevétele 2022-ben 1,66 milliárd forint lett, 34 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél, a cég 2021-ben 82 millióra rúgott vesztesége azonban nemhogy csökkent, hanem tovább nőtt, ráadásul közel négyszer akkorára, 316 milliósra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!