Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Két év alatt 600 milliós veszteséget termelt az amúgy milliárdos árbevételű társaság.

Szerdán közölte az Opus Nyrt, hogy a Konzum két magántőkealapjával közösen többségi részesedést szerzett a tőzsdén jegyzett 4iG informatikai holdingvállalatban. Az elmúlt két év eredményei alapján a cég életébe, mintha megmentőként érkezett volna Mészáros-vállalatcsoportja, az elmúlt 2 évben ugyanis közel 600 milliós veszteséget termeltek a konszolidált beszámoló alapján.

Fotó: MTIFotó: MTI

A 2017-es beszámoló szerint az árbevételük 16 milliárd forintról 17,3-ra emelkedett, melyből 611 millió származott exporttevékenységből, a korábbinak közel duplája. Ezen belül 405 millió forint egyéb bevétele volt a társaságnak, melyből 211 millió állami támogatás.

A bevételekkel szemben 17,6 milliárdos költséget számoltak el a korábbi 15,9 milliárd után. Ezen belül 1,8 milliárdot a működési ráfordítás volt, személyi jellegűként 3,1 milliárdot költöttek el. Ezen belül a bérköltség 2,3 milliárd volt, ami a 403 dolgozóra esett. Vagyis az új Mészáros-szerzeménynél átlagosan 481 ezer forint a bérszint.


Az árfolyamveszteség miatt a pénzügyi műveleteken veszteséget kellett elkönyvelni, így végeredményben már adózás előtt is 364 milliós volt a mínusz. Ezt az adózással kapcsolatos tétel 451 milliós veszteségbe fordította, ami több mint négyszerese az egy évvel korábbi 110 millió forintos mínusznak.

A társaságnak egyébként 8,4 milliárdos kötelezettsége is volt tavaly év végén szemben a korábbi 9,6 milliárddal.

Fehér István, a 4iG igazgatósági tagja a Világgazdaságnak korábban azt mondta: az egyes projektek eredménytartalmának csökkenése is hozzájárult a tavalyi számokhoz. A 2015-ös csúcsév után nemcsak az egyes költségek emelkedése miatt tört meg a lendület - addig nyereségesen tudtak működni. Az is hátráltató tényező volt, hogy az állami és az EU-forrásokból finanszírozott nagy projektek nem indultak el időben. Tavaly elindítottak egy cégkonszolidációs projektet is, melynek célja a költségmegtakarítás volt. Az első szakaszon már túlvannak, aminek hatására 300 milliót sikerült megspórolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.