3p

Vannak, akik egészen egyedi hobbit űznek: ilyen a pálinkakészítés is. Ehhez nem is kell nagy beruházás, bár az tény, hogy a törvény csak úgy engedélyezi a házi pálinka előállítását, ha van saját tulajdonú lepárlóberendezése az illetőnek.

A legtöbb rajongó szívesen kipróbál új ízeket is. Talán mostanában az egyik legnépszerűbb a készítők körében a fügepálinka. Nézzük, hogyan készül!

Mindennek az alapja: a megfelelő cefrézés

Akik főztek már otthon pálinkát, azok tudják, hogy a legnagyobb odafigyelést a cefrézés igényli. Igazi művészet eltalálni a megfelelő arányokat.

Ahhoz, hogy ne sikerüljön félre a művelet, minőségi alapanyagokat és eszközöket használjunk. Ezek az I make webáruházából egyszerűen beszerezhetők: itt minden megtalálható, ami a házi pálinka főzéséhez kelleni fog. Kaphatóak az oldalon pálinkafőző készülékek is, de minden egyéb is megrendelhető, ami magát a cefrézést segíti.

Azt mondanunk sem kell, hogy a jó pálinka alapja a kiváló minőségű gyümölcs – így a penészes, rothadt fügéket sem szabad felhasználni a főzés során. Nyár végén, ősz elején érik ez a lédús finomság – ekkor kell leszüretelni. Nem baj, ha van köztük túlérett is, mert így magasabb lesz a cukortartalom az cefrében, ez pedig később magasabb alkoholtartalmat eredményez.

Ami inkább gond szokott lenni: nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükség, és az érés nem egyenletes. A szakértők azt tanácsolják, hogy a korábban leszedett darabokat pár napra tegyük hideg helyre, és amikor összegyűlik a kellő mennyiség, akkor egyszerre kerüljenek az erjesztőhordóba.

Hogyan készül a cefre?

Fontos, hogy a füge szárát ne tegyük bele a készítménybe, sőt a héját sem, ha egy mód van rá. Szerencsére ezzel a gyümölccsel könnyű bánni, nem kell sem magozni, sem megtörni, elég, ha a belső részét kézzel kinyomjuk.

Annyira lédús a füge, hogy sok esetben vizet sem kell adni a cefréhez, de ha mégis túl sűrű lenne a massza, akkor lehet kicsit hígítani. Cukrot viszont ne tegyünk az elegybe! Ha valaki azonban ragaszkodik ehhez, akkor se sokat használjon fel: maximum 2 kg kristálycukor elég lesz 100 kg cefréhez. E mennyiségből körülbelül 8-10 liternyi pálinka készíthető.

Az erjesztés folyamata

Élesztőt lehet tenni a hordóba, hogy az erjedés beinduljon, de nem szükséges. Ezek a termékek is beszerezhetők az I make webáruházban, és sokan vásárolják is őket, mert az élesztő használata segít megakadályozni a nem kívánt mellékízek kialakulását.

Hogy meginduljon az erjedés, 18-22 °C-os hőmérséklet kell. Naponta egyszer érdemes átkeverni a cefrét egy steril eszközzel, hogy elkerüljük a penészedést.

Körülbelül 7-14 nap alatt megy végbe az erjedés, de ez függ a füge cukortartalmától is. Ha már az édeskés íz eltűnt, és száraz, alkoholos a jelleg, akkor megkezdődhet a főzés.

Pálinkafőzés

A megerjedt cefrét azonnal főzni kell: lassú tűzön, óvatosan párolva. Csak így marad meg a füge selymes édessége az italban. A párlás művelete precíz legyen.

A kész italokat otthon lehet elfogyasztani, vendégeket is meg lehet kínálni: a törvény viszont tiltja az árusításukat, ezt ne felejtsd el!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!