A legtöbb rajongó szívesen kipróbál új ízeket is. Talán mostanában az egyik legnépszerűbb a készítők körében a fügepálinka. Nézzük, hogyan készül!
Mindennek az alapja: a megfelelő cefrézés
Akik főztek már otthon pálinkát, azok tudják, hogy a legnagyobb odafigyelést a cefrézés igényli. Igazi művészet eltalálni a megfelelő arányokat.
Ahhoz, hogy ne sikerüljön félre a művelet, minőségi alapanyagokat és eszközöket használjunk. Ezek az I make webáruházából egyszerűen beszerezhetők: itt minden megtalálható, ami a házi pálinka főzéséhez kelleni fog. Kaphatóak az oldalon pálinkafőző készülékek is, de minden egyéb is megrendelhető, ami magát a cefrézést segíti.
Azt mondanunk sem kell, hogy a jó pálinka alapja a kiváló minőségű gyümölcs – így a penészes, rothadt fügéket sem szabad felhasználni a főzés során. Nyár végén, ősz elején érik ez a lédús finomság – ekkor kell leszüretelni. Nem baj, ha van köztük túlérett is, mert így magasabb lesz a cukortartalom az cefrében, ez pedig később magasabb alkoholtartalmat eredményez.
Ami inkább gond szokott lenni: nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükség, és az érés nem egyenletes. A szakértők azt tanácsolják, hogy a korábban leszedett darabokat pár napra tegyük hideg helyre, és amikor összegyűlik a kellő mennyiség, akkor egyszerre kerüljenek az erjesztőhordóba.
Hogyan készül a cefre?
Fontos, hogy a füge szárát ne tegyük bele a készítménybe, sőt a héját sem, ha egy mód van rá. Szerencsére ezzel a gyümölccsel könnyű bánni, nem kell sem magozni, sem megtörni, elég, ha a belső részét kézzel kinyomjuk.
Annyira lédús a füge, hogy sok esetben vizet sem kell adni a cefréhez, de ha mégis túl sűrű lenne a massza, akkor lehet kicsit hígítani. Cukrot viszont ne tegyünk az elegybe! Ha valaki azonban ragaszkodik ehhez, akkor se sokat használjon fel: maximum 2 kg kristálycukor elég lesz 100 kg cefréhez. E mennyiségből körülbelül 8-10 liternyi pálinka készíthető.
Az erjesztés folyamata
Élesztőt lehet tenni a hordóba, hogy az erjedés beinduljon, de nem szükséges. Ezek a termékek is beszerezhetők az I make webáruházban, és sokan vásárolják is őket, mert az élesztő használata segít megakadályozni a nem kívánt mellékízek kialakulását.
Hogy meginduljon az erjedés, 18-22 °C-os hőmérséklet kell. Naponta egyszer érdemes átkeverni a cefrét egy steril eszközzel, hogy elkerüljük a penészedést.
Körülbelül 7-14 nap alatt megy végbe az erjedés, de ez függ a füge cukortartalmától is. Ha már az édeskés íz eltűnt, és száraz, alkoholos a jelleg, akkor megkezdődhet a főzés.
Pálinkafőzés
A megerjedt cefrét azonnal főzni kell: lassú tűzön, óvatosan párolva. Csak így marad meg a füge selymes édessége az italban. A párlás művelete precíz legyen.
A kész italokat otthon lehet elfogyasztani, vendégeket is meg lehet kínálni: a törvény viszont tiltja az árusításukat, ezt ne felejtsd el!