<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Egy hónapja ígérték a most megszületett rendelkezést, ami alapján a médiatörvénytől eltérően nem kell befizetnie a lineáris rádióknak és televízióknak az esedékes médiaszolgáltatási (frekvenciahasználati) díjukat.

 

Kormányrendelet jelent meg pénteken arról, hogy a médiatörvény (hivatalos nevén: A médiaszolgáltatásokról és a  tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény) idevágó rendelkezéseitől (44.  § és 63.  § (9)  bek.) eltérően a koronavírus  miatti országos veszélyhelyzetre tekintettel mentesülnek az idei második negyedik évre vonatkozó médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségüktől a normál esetben egyébként fizetésre kötelezett lineáris médiaszolgáltatók – vette észre a Media1 a Magyar Közlönyben.

A gyakorlatban ez azt jelenteti, hogy a lineáris szolgáltatást nyújtó kereskedelmi rádióknak (ilyen például a Rádió 1 vagy a Sláger FM) és kereskedelmi televízióknak (például ilyen az RTL Magyarország, TV2 Média Csoport) nem kell befizetniük az esedékes díjakat. A közösségi jellegű rádiók és televíziók (mint amilyen például a Karc FM, az InfoRádió vagy a Klubrádió) eleve ingyenesen használhatják a frekvenciáikat, így őket a most hozott kormányrendelet nem érinti.

Nagy bajban több rádió

Media1 éppen egy hónapja érdeklődött a Médiatanácsnál, tervezi-e, hogy elengedi a médiaszolgáltatók esedékes díját, amiért a korlátozó intézkedések miatt sok rádió és tévé (főleg helyi médiumok) nagyon nagy bajban vannak, hiszen elvesztették a reklámozóikat a járványügyi veszélyhelyzet miatt hozott kormányzati korlátozóintézkedések hatására. A lap már akkoriban arról értesült, hogy több, főleg kisebb helyi kereskedelmi rádiónál olyan súlyos pénzügyi nehézségek alakultak ki, hogy műsorvezetőktől és más munkatársaktól kellett megválni, sőt néhol lényegében takaréklángra kapcsoltak, hogy elkerüljék a teljes csődöt.

Orbán Viktor miniszterelnök ezt követően, március 23-én megígérte, hogy a kormány eltörli a rádiók és televíziók esedékes médiaszolgáltatási díját. A vonatkozó rendelet most 132/2020 (IV. 17) számon, „a veszélyhelyzet során az elektronikus azonosítási feltételekkel, a végrehajtással és a médiaszolgáltatási díjjal kapcsolatos egyes jogszabályok eltérő alkalmazásról” címmel jelent meg más, nem médiával kapcsolatos rendelkezésekkel összecsomagolva.

A kormány most született, a médiaszolgáltatási díjat elengedő rendelete ugyanakkor érdemi segítségnek számít, mutat rá a lap, még ha az egyes esetekben nyugtalanító helyzetbe került médiumok helyzetére teljes gyógyírt még nem is jelent.

A média - főleg a piaci forrásokból élő - igen nehéz helyzetbe került, a Whiterport szerint 40-100 milliárd hiányozhat idén a magyar kiadók kasszájából  a járvány miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.