3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Találkozott már valaki olyan idős emberrel, aki nem panaszkodott a fájós térde miatt? Bizonyára sokan azt válaszolnák erre a kérdésre, hogy még nem. Vajon mindenkire ez a sokszor elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom vár? Ennek jártunk utána.

Okok és okozatok

A térdfájdalmat sok minden okozhatja. Ha időben fordulunk szakemberhez, és kiderítjük szenvedésünk okát, akkor nagy eséllyel meg is szüntethetjük azt. Döntő többségében a problémák mögött porckopás, ízületi túlerőltetés, ritkább esetben ízületi gyulladás húzódik meg.

Sokszor egyszerűen eszközökkel, például az Értékszigetnél is kapható speciális térdvédőkkel is oldhatjuk a fájdalmat. A neoprén térdrögzítő eszköz nemcsak a napi rutin fájdalommentes elvégzésében lehet segítségünkre, hanem akár sportoláshoz is használhatjuk. Emellett enyhítheti az ízületi gyulladás okozta panaszokat, sőt térdműtétek után is hozzájárul a gyógyuláshoz.

Az Értéksziget az otthonápolási és beteggondozási területen forgalmaz prémium kategóriájú, nem vényköteles gyógyászati segédeszköz termékeket. A kimagasló minőségű cikkek megrendelését gyorsan, pontosan, megbízhatóan és diszkréten teljesítik.

Mit lehet még tenni?

A porcok a végtagcsontok végén, azokat szinte “kipárnázva” helyezkednek el. Szerepük abban áll, hogy védik a csontokat az egymáson való súrlódástól. Ahogy idősödünk, a porcállomány elvékonyodik, a szervezet pedig már nem képes előállítani az egészséges porcképződéshez szükséges anyagokat. A végeredmény az, hogy a porc szinte elszivárog, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek. Ezt a statikus fájdalmat kéne valahogy orvosolni.

Természetesen elsőre mindenkinek a fájdalomcsillapító kenőcsök, krémek ugranak be. A vény nélküli, gyógynövénytartalmú kenőcsökkel hatékonyan küzdhetünk a megpróbáltatások ellen. ĺzületi fájdalmakra nagyszerű hatással bírnak a rozmaring-, kurkuma-, orvosikender-tartalmú készítmények. Az ördögcsáklya kivonatot tartalmazók pedig a porckopás okozta panaszokat tompítják.

Nagyanyáink korából még visszaköszön a borogatás lehetősége is. Az ősi praktikának számottevő hatásfoka van, de ma már jóval egyszerűbb módon – gyógypárnákkal, hőtasakokkal érhetjük el a kívánt eredményt. A hideg borogatás hatására beindulhatnak olyan örvendetes folyamatok, mint a gyulladáscsökkentés és ízületi fájdalom mérséklése.

A legjobb kezelés a megelőzés

Az időskori térdfájdalom mögött döntő százalékában a porckopás áll. A probléma kialakulásában döntő szerepet játszik az életkorunk mellett a mozgásszegény életmód és a túlsúly is.

Adalékként megjegyezzük, hogy a porckopás a 65 év felettiek 100%-át, míg a túlsúlyosok mintegy felét érinti.

A recept a megelőzésre tehát roppant egyszerűnek tűnik: mozgás, egészséges étrend, és máris megtettünk minden tőlünk telhetőt. Az idő kerekét sajnos nem tudjuk visszaforgatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!