<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kisposták bezárásáról szóló hírek cáfolata közben közbeszerzést írt ki a Magyar Posta úgynevezett mobil indítópontokra. A kiírás hátterében az áll, hogy a postásokat elektromos közlekedési eszközökkel akarják segíteni munkájukban.

„Többfunkciós épületekre” írt ki közbeszerzést a Magyar Posta. A kiírás szerint 55 darab kisméretű (9 négyzetméteres) és 10 darab nagyméretű (18 négyzetméteres) fémszerkezetű, mobil épületet szeretne telepíteni az ország 65 telephelyén. A nyertes ajánlattevő feladata tehát mobil indítópontok kialakítása a Magyar Posta Zrt. telephelyein.

Eleketromos kerékpárokra írt ki közbeszerzést a Magyar Posta. Fotó: posta.huEleketromos kerékpárokra írt ki közbeszerzést a Magyar Posta. Fotó: posta.hu

És ezek micsodák?

„A mobil indítópontok elektromos meghajtású, illetve -rásegítésű közlekedési eszközök töltéséhez és tárolásához szükségesek. A Magyar Posta folyamatosan újítja meg eszközállományát. Kézbesítőink egy része már elektromos rásegítésű kerékpárral közlekedik, illetve egyre több helyen alkalmazunk háromkerekű elektromos meghajtású segédmotorokat. Ehhez szükséges a közbeszerzésben is megjelent beruházás. Az indítópontok mobilitása pedig abból fakad, hogy telepítésük után is elbonthatók és másutt újra felépíthetők”

– válaszolt a Magyar Posta kérdésünkre, mi célt szolgál a többfunkciós épületekre kiírt közbeszerzés.

A Magyar Posta 2018-ban egy több milliárd forintos járműpark-fejlesztés kapcsán már vásárolt 23 darab háromkerekű elektromos motort (triciklit), ezzel is bővítve a cég flottáját. 

Pár nappal ezelőtt, augusztus 9-én egyébként a társaság az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolta, hogy tömeges postabezárásokat tervezne, s megalapozatlan rémhírnek nevezte.

„Jelenleg nincs olyan átszervezés a társaságnál, ami miatt csökkenne a posták száma”

- áll a közleményben.

A Magyar Posta Zrt. ezzel Dudás Róbert, a Jobbik alelnökének kijelentésére reagált, miután a politikus nyolcszáz kistelepülési posta bezárását jelentő átszervezésről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

"Tájékoztatásukban emlékeztettek arra, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a Magyar Posta minden 1000 fő feletti településen köteles állandó postahelyet működtetni. A társaság nem csupán megfelel ennek a jogszabálynak, hanem jóval azt meghaladóan működtet postákat országszerte" – szögezték le.

Megjegyezték: egyes esetekben előfordulhat, hogy a Magyar Posta szándéka ellenére változtatni kell egy posta elérhetőségén vagy működésén, ilyen esetben mindig időben értesíti az érintett önkormányzatot, és egyeztet a megoldási lehetőségekről, figyelembe véve a lakossági igényeket is.

Ennek hátterében azért nincs kizárva, hogy a friss közbeszerzés mégis egyfajta összevonásokat jelenthet, s az emiatt hosszabb távokra kényszerülő postások munkáját segítik majd a mobilpontok, hiszen elektromos meghajtású közlekedési eszközökkel egymáshoz közel eső falvakba jóval egyszerűbb lehet eljutniuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.