<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már 15 éve is veszteséges volt a Magyar Posta hírlap üzletága, de csak most döntöttek úgy, hogy a nyártól nem kézbesítik a napilapokat. Már látszik, hogy a közbeszerzéseken ki léphet a helyébe.

Bár a Magyar Posta február 25-én bejelentette, hogy 2021. július 1-től megszünteti a napilapok kézbesítését, az állami vállalat tavaly decemberben még pályázott a miskolci megyei könyvtár által napi- és hetilapok előfizetésére és szállítására kiírt közbeszerzésén. A pályázatot nem is a Magyar Posta, hanem a MédiaLOG-DMHM Logisztikai Zrt. nyerte el 17 millió forintos ajánlattal.

A Népszabadságot már senki nem viszi ki Fotó: MTIA Népszabadságot már senki nem viszi ki Fotó: MTI

Csak ebből az egy közbeszerzésből is lehet látni, hogy például melyik cég lehet a nyertese annak, hogy az állami vállalat úgy döntött, a napilapok kézbesítését kivonja a portfóliójából. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pedig nem is tudott nyertest hirdetni a napilapos közbeszerzésén, mert nem érkezett be ajánlat. A Magyar Posta csak a hetilapokat és a magazinokat viszi ki 16 millió forintért a budapesti könyvtárakba.

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a hírlapolvasási és előfizetési szokások. A Magyar Posta által kezelt országos napilapok előfizetőinek száma 2016 óta folyamatosan és drasztikusan csökkent, ezen időszakban összesen több mint 60 százalékkal. Azért említettünk országos napilapokat, mert a megyei napilapok kézbesítését a kiadók maguk szervezik helyben. Piaci előrejelzések szerint a napilapok piacán a továbbiakban is csökkenő tendencia érvényesül

-  válaszolta lapunknak a Magyar Posta. Hozzátették: az állami társaság ezt a tevékenységet nem közszolgáltatás keretében végzi, hanem üzleti tevékenységként, így a döntést is gazdaságossági szempontok alapján hozták meg.

A lépés persze létszámcsökkentést is eredményezhet. A cégnél azzal számolnak, hogy a változásban közvetlenül érintettek számára más postai szakterületen kínálnak fel munkát, ennek előkészítése már megkezdődött. Lapunk által megkérdezett szakszervezeti forrásunk azt mondta, hogy az ilyen "racionalizálási" döntésekkel szemben tehetetlenek. Jelenleg 93 településen külön kézbesítői hálózatot tartanak fenn a napilapok kora reggeli kézbesítéshez.

A Magyar Posta az érintett kiadókkal egyenként tárgyalt még tavaly ősszel a július elsejei változásokról. Azaz számukra kellő időt hagyott a felkészülésre. A kiadókkal egyeztetve küldtük ki az előfizetőknek a tájékoztató levelet is. Tudomásunk szerint minden kiadó maga kívánja megoldani a terjesztést, illetve kézbesítést. A július elsejétől tervezett változás a hetilapok, magazinok, színeslapok feldolgozását, terjesztését és kézbesítését nem érinti, azt a Posta jövőben is fenntartja, érdemi változást etekintetben nem tervez. 

- írta lapunknak a Magyar Posta.

Tehát a cég számításai szerint alapvetően veszteséges tevékenység volt kivinni a napilapokat az előfizetőknek. Ez már régen is így volt, hiszen a Magyar Posta hírlap üzletága 2005-ben 10,5 milliárd forint árbevétel és 12 milliárdos kiadás mellett mintegy 1,5 milliárd forint veszteséget termelt. Már akkor is abban bíztak, hogy a szállítás átszervezésével, valamint informatikai fejlesztésekkel sikerül az üzletág gazdálkodását nullszaldóssá tenni.

Az állami társaság legutóbbi beszámolója szerint 2019-ben 8,6 milliárd forint bevétele volt a cégnek a hírlap termékekből, ez 2018-ban 8,7 milliárd forint volt.

A hírlapelőfizetés piacát 2019-ben viszonylagos nyugalom jellemezte, azaz a korábbi évek nagyobb változásai (jelentős példányszámú lapmegszűnések) nem voltak jelen a piacon. A hírlapterjesztés és hírlapárusítás piacán továbbra is jellemző a korábbi piaci tendencia, a volumen csökkenés és a lapok árának emelkedése.

- olvasható a beszámolóban. 

Megnéztük a jobboldali Magyar Nemzet és a baloldali Népszava előfizetői árait, és jelentős különbséget lehet látni. Míg a Magyar Nemzet negyedéves díja 8670 forintba kerül, addig a Népszava 17 850 forintért adja a negyedéves előfizetést. Utóbbi azt közölte, hogy a Népszava előfizetőinek (11 689-en voltak 2020 III. negyedévében) nincs teendőjük a változással kapcsolatban, a kiadó július 1-től gondoskodik a napilapok kézbesítéséről.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) tavaly novemberben publikálta a harmadik negyedéves adatait: a hang.hu beszámolója szerint az auditált országos napilapok közül a Nemzeti Sport négyezer, a Népszava két és fél ezer értékesített példánnyal csökkent kilenc hónap alatt. Az egyetlen sportnapilapból átlagosan naponta már csak 23 ezer példány fogyott, a Népszavából pedig 17 ezer. A Magyar Nemzetet nem auditálják, így annak eladásairól nem tudni pontosat.

Nem feltétlenül veszteséges dolog a napilapok kézbesítése, amit például jól mutat, a cikk elején említett közbeszerzési nyertes cég, a MédiaLog-DMHM Logisztikai Zrt. tevékenysége is. A cég a jobboldali médiabirodalom központi társaságának, a Mediaworks Zrt.-nek a tulajdonában van. Még 2019 szeptemberében jöttek létre, amikor az ingyenes reklámkiadványok terjesztésével foglalkozó DMH Magyarország Kft. beolvadt az előfizetéses lapterjesztés területén működő MédiaLOG Zrt.-be.

A két társaság egyesülésével a tevékenységi területek kibővültek és a két terjesztési ág gazdaságosabban működtethető.

- olvasható a MédiaLog-DMHM beszámolójában. A 2020-as beszámoló árulkodóbb lesz, de a 2019-es eredmény szerint a 2,8 milliárd forintos árbevétel 241 millió forintos profithoz volt elég.

A Magyar Posta kivonulása egy általános leépítési-csomag részeként is értelmezhető. Például az előző évek 90 százalékával szemben csak az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell kézbesíteniük a feladást követő munkanapon. Az előző években a sima, tehát nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül. Az állammal kötött új szerződésből azonban kivették az első kötelezettséget, és csak az 5 napos szabály maradt, ami jelentős könnyebbség a Magyar Postának.

Tehát a napilapokat hamarosan egyáltalán nem viszik ki, a leveleket pedig vihetik lassabban is. Közben pedig folyamatos az összebútorozás a Takarékbankkal. Sorra jelentik be azokat a településeket, ahol a jövőben már nem lesz önálló posta, helyette a posták takarékbanki postapartnerként üzemelnek, ami esetenként a szolgáltatóhely telephelyének módosításával is jár. Legutóbb a Tolna megyei Németkér lakosai csodálkozhattak rá, hogy már a helyi takarékszövetkezet épületébe kell menniük, ha fel akarnak adni egy levelet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.