<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Michael Laubernek és két másik ügyésznek az eljárásrend "szokatlan" megsértése miatt kell távoznia.

Lauber és a Fifa-elnök Infantino 2016-ban esett magántalálkozóiról már tavaly tudomást szerezhetett a nagyközönség, mert a Football Leaks oldalán közzétett dokumentumok között e találkozók is szerepeltek. A szövetségi ügyész távozása visszavetheti a világ futballjának vezető testületét érintő korrupciós ügyek vizsgálatát - írja a Financial Times.

Lauberék távozását tehát a svájci szövetségi Büntetőbíróság egy évvel a találkozók nyilvánosságra kerülése után rendelte el, az eljárásrend "szookatlan" megsértésére hivatkozva. A felek között 2017-ben egy harmadik találkozóra is sor került Bernben, amiről idén adott hírt a svájci sajtó.

A svájci törvények értelmében az ügyészeknek kötelező részletes feljegyzéseket készíteni minden olyan találkozóról, amit folyamatban levő vizsgálataik alanyaival folytattak. Lauber ezt minden esetben elmulasztotta megtenni, amikor Infantinoval találkozott. 

Michael Lauber svájci államügyész és Gianni Infantino, a Fifa elnökeMichael Lauber svájci államügyész és Gianni Infantino, a Fifa elnöke

Labuernek nem ez az egyetlen ilyen ügye: ugyanígy nem készített feljegyzéseket a Petrobras elleni korrupciós ügyekben folytatott találkozóiról sem. Lauber ezt egyenesen az ügyészség elleni támadásként, összeesküvéselméletként kommentálta, tagadva, hogy bármi rosszat is tett volna.

A svájci szövetségi büntetőbíróság mindenestre most megelégelte a helyzetet, és indoklásában kifejtette, hogy tisztázatlan, miért kellettek ezek a találkozók az eljárás rendezett lefolytatásához. A technikai és szervezési kérdéseket rendszeres és hivatalos keretek között ugyanis elvégezték a felek.

A magánbeszélgetések tartalma az eljárásban érintett többi szereplő számára nem volt tudható vagy ellenőrizhető - hangzik a bíróság verdiktje, amely megkérdőjelezi Lauber feddhetetlenségét is, felvetve, hogy ezek a találkozók tisztességtelen előnyben részesíthették a Fifát.

Ez a hozzáállás nem összeegyeztethető azzal a kötelezettséggel, hogy az eljárásban érintett minden felet egyenlő és méltányos elbánásban kell részesíteni, írja a bíróság. Márpedig ezekről a találkozókról a többi érintett fél csak tavaly, a sajtóból értesülhetett.

Lauber elismerte az első két találkozót, de kezdetben tagadta a harmadikat. Később ugyan mégis elismerte, hogy harmadszor is beszélt Infantinóval, ám elmondása szerint már nem emlékszik semmire, miről is beszéltek. Ugyanígy vallott a találkozó többi résztvevője is (Lauberen és Infantinón kívül még Infantino régi iskolatása vett ezeken részt, aki a beszélgetéseket összehozta).

Általában ilyen találkozókat az ügyészi irodában szokás lebonyolítani, nem kocsmákban vagy luxushotelekben. Ez bűzlik - nyilatkozta Mark Pieth, a Baseli Egyetem büntetőjogi professzora, aki egyébként az OECD megvesztegetés elleni munkacsoportját is vezeti.

zerda délután a szövetségi ügyészség szóvivője már arról beszélt, hogy megfelelő intézkedéseket tettek, hogy a bellinzonai bíróság döntésének megfeleljenek. Így új ügyészt fognak kinevezni, aki kézbe veszi majd az ügyet. A Fifa elleni vizsgálatra munkacsoportot hoztak létre, de az ügyészség szerint a Lauberék visszahívása nem kérdőjelezi meg az eddigi munkát, és a függő ügyek vizsgálata rendben folyik tovább.

Lauber nem akárki, hanem Svájc egyik legelismertebb, nagy horderejű ügyek tucatjaiban vizsgálódó, régóta pályán levő ügyésze, akinek most veszélyben a pozíciója, hiszen szeptemberben parlamenti választások lesznek, és az új parlament hagyja jóvá egy újabb ciklusra ügyészi kinevezését. A meghosszabbítás eredetileg júniusban lett volna, azonban a botrány miatt a szavazást elhalasztották. 

2015-ben Lauber - amerikai ügyészekkel karültve - kezdett hozzá a Fifa elleni vozsgálathoz. Mint ismeretes, a futballt irányító testület 2010-es, a foci VB-t Katarnak ítélő döntése kapcsán merültek fel korrupciós vádak. A vizsgálat nyomán tucatnyi Fifa-vezető ellen indult eljárás.

Mark Pieth professzor úgy véli, Lauber korábbi ügyei - a Petrobras mellett a maláj 1MDB-vel kapcsolatban is merültek fel vele kapcsolatban kétségek - és az egész zűrzavar diszkreditálja Svájcot is.

A futballban nem csak a Fifa vezetőit éri el egyre több korrupciós botrány, de a héten tartóztatták le az európai focit irányító testület, az Uefa volt vezetőjét, a korábbi kiváló labdarúgót, Michel Platinit is.

    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.