3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állásinterjúk kétirányú folyamatok, hiszen a leendő munkavállalókat nem csak „vizsgáztatják”, hanem ők is ezek során ismerkednek a céggel és menedzsmenttel. Erről álláskeresőként sem szabad elfeledkeznünk.

A CareerBuilder felmérése szerint a munkavállalók kétharmada azt állítja, hogy fogadott el már úgy egy állást, hogy később rájött, az nem megfelelő számára, az érintettek fele pedig már az első hat hónapban fel is mondott. De vajon mik azok a figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak már az állásinterjún, hogy a cégnél hibádzik valami? A Harvard Business Review összeszedte.

Folyamatos átütemezés és szervezetlenség

Az emberek elfoglaltak, és váratlanul közbejöhetnek dolgok, így nem szokatlan, hogy egy interjút valamikor át kell szervezni. Mégis, ha ez többször is megtörténik, az azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Caroline Stokes vezetői tanácsadó és coach szerint az állandó átütemezés azt jelenti, hogy a céges kultúrában nem az embereket vagy a jól szervezettséget helyezik előtérbe.

Mérgező a céges légkör?

Minden szervezetben vannak természetes feszültségek vagy frusztrációk az egyes részlegek és kollégák között, azonban ezt tudni kell értelmesen kezelni. Ezért már az első találkozás során érdemes megfigyelni, hogy az interjúztatók képesek-e konstruktív módon beszélni a kihívásokról vagy a feszültségekről, vagy pedig becsmérlően vagy tiszteletlenül teszik ezt? Ha az utóbbi a helyzet, feltehetőleg a cégen belül mérgező a légkör, és sok a bizonytalanság.

Van, hogy már az állásinterjún kiderül, hogy nincs minden rendben a céggel. Fotó: Pixabay
Van, hogy már az állásinterjún kiderül, hogy nincs minden rendben a céggel. Fotó: Pixabay

A kérdésekre adott válaszok nem egyértelműek vagy következetesek

Az állásinterjúkon jellemzően van lehetősége a jelentkezőnek arra, hogy kérdéseket tegyen fel. A szakértők szerint fontos intő jel lehet az, hogyha az így feltett kérdésekre homályos, vagy túlságosan általános válaszokat kapunk. A HBR ezért azt tanácsolja, hogy készüljünk olyan szondázó, ellenőrző kérdésekkel, amelyek segítségével megtudhatjuk a szükséges konkrétumokat.

Időközben megváltozó feladatkör

Régen rossz, hogyha a munkakör, amire jelentkeztünk, az állásinterjú alatt kezd nagyon másképp hangzani, mint ami az eredeti leírásban szerepel. Az nyilvánvaló, hogy előfordul, hogy egy cég igényei időközben megváltoznak, viszont ha ezt a felvételt végző személy nem kommunikálja egyenesen, és lehetőleg még az interjú előtt, az mindenképpen felvet kérdéseket a munkahelyi kommunikáció tisztaságával kapcsolatban.

Nem megfelelő kérdések vagy megjegyzések

Travis Kalanick egykori Uber-vezér és társalapító úgy kezdte az állásinterjúit, hogy megkérdezte a jelentkezőktől: „Seggfej vagy?”

Az nyilvánvaló, hogy egy átlagos állásinterjúnál kicsi az esélye egy hasonlóan durva és kirívó kérdés elhangzásának, az teljesen elképzelhető, hogy az interjúztató más, rendkívül helytelen vagy akár törvénytelen kérdést tesz fel, vagy megjegyzést tesz. Ezért talán a legegyértelműbb figyelmeztető jel az állásinterjúkon ez,

ha olyan kérdést vagy megjegyzést kapunk, amely szexista, rasszista vagy hasonlóan sértő, az nyilvánvaló jele annak, hogy a cég kultúrája pocsék és amatőr, valamint annak, hogy a menedzsment tolerálja a rossz viselkedést.

(Harvard Business Review)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!