4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.

A CIB Bank határokon átívelő faktoring szolgáltatása, amelyet az anyacég, az Intesa Sanpaolo a leánybankjai együttműködésével vezet be a magyar piacon, csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát, javítja a szállítók cash-flow helyzetét, és erősíti az üzleti bizalmat. Elsőként az Olaszország és Magyarország közötti ügyletekben, majd fokozatosan a többi európai ország esetében is elérhetővé válik az ún. „Confirming” export-import partnerfinanszírozás, amelynek egyértelmű célja, hogy tovább segítse a hazai vállalkozások exportlehetőségeit – derül ki a CIB Bank közleményéből.

Biztonságosabb ügyletek 

A faktoring speciális esetben is alkalmazható, határokon átnyúló szolgáltatása, az ún.  „Confirming” export-import partnerfinanszírozás biztonságosabbá teszi a külkereskedelmi ügyleteket mind a szállító, mind a vevő számára. A szolgáltatás keretében kezelhetővé válik a vevői követelések, illetve a szállítói tartozások finanszírozása – méghozzá papírmentes, digitális formában. A fizetési garancia révén a pénzintézet kiiktatja a partner fizetési kockázatát, ezen felül intézi a kifizetést és a számla ellenértékének beszedését, valamint fedezi a késedelmes számlafizetéseket is. Mindez anyagi biztonságot, csökkenő költségeket és javuló bizalmat jelenthet a vállalkozásoknak.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

A külkereskedelmi tranzakciók esetében ugyanis mind a vevő, mind a szállító nagyobb kockázattal, illetve magasabb járulékos költséggel kénytelen számolni, mint egy belföldi kontraktus esetén, ami elsősorban a nemzetközi szerződések és az eltérő uniós jogi környezet sajátosságaiból ered. Míg azonban erre a problémára a belföldi piacon – a szállítói követelések finanszírozásával – a faktoring egyre népszerűbb szolgáltatásként már a kkv-szektorban is megoldást kínál, addig a határokon átnyúló tranzakciók esetében ennek biztosítása jóval összetettebb. Ezen kíván segíteni a CIB Bank új szolgáltatása azáltal, hogy a vállalati értékteremtési és beszállítói folyamatnak minden részében aktív üzlettámogató szerepet kíván vállalni:

  • az eladó cég hamarabb jut a pénzéhez
  • a szerződéseket hosszabb fizetési határidővel lehet megkötni, de az eladó számára ez nem jelent hátrányt, hiszen akár azonnal megkaphatja a számlája ellenértékét
  • csökkennek a számlafizetési késedelemmel kapcsolatos költségek mindkét oldalon
  • kizárja a nemfizetés kockázatát, javítva az eladó-vevő közötti bizalmi kapcsolatot
  • teljesen papírmentes, online kapcsolatra épül

Fontos exportáló partner 

A közlemény kitér arra is, hogy a magyar-olasz kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a CIB Bank számára különleges jelentőséggel bír. Olaszország – a 2019-es külkereskedelmi adatok szerint – exportban hazánk 3. legfontosabb partnere (évi 5,6 milliárd eurós forgalommal), míg importban a 8. legjelentősebb ország (évi 4,5 milliárd euróval).

Járművek, elektronikai és mezőgazdasági eszközök, gyógyszer, valamint élelmiszer – a leggyakoribb termékek, amelyeket magyar vállalatok Olaszországba exportálnak. Havonta 7 500-10 ezer tonna tejet és évi 10 ezer tonna élő bárányt szállít a magyar agrárium a dél-európai térségbe. A teljes magyar export 51 százalékát olyan áruk teszik ki, amelyet az olasz ipar alapanyagként használ fel, míg a behozott árucikkek 64 százalékát a hazai üzemek termelésében felhasznált alapanyagok jelentik.

A viszonylag rövid időn belül tapasztalt kedvező visszajelzéseknek köszönhetően a CIB Bank faktoring szolgáltatása még idén elérhetővé válik azokban az európai országban, ahol az Intesa Sanpaolo leánybankjai pénzügyi szolgáltatóként megtalálhatók – jegyzi meg a közlemény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.