<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

De bevezetik a 36 hónapos munkaidőkeretet.

Levelet küldött portálunknak a Kormányzati Tájékoztatási Központ, melyben kifejtik a hivatalos kormányzati álláspontot a "rabszolgatörvényről".

Kell a hozzájárulás a túlóráztatáshozKell a hozzájárulás a túlóráztatáshoz

A javaslatot Kósa Lajos és frakciótársai nyújtották be a parlamentbe, és a lényege, hogy a mostaninál rugalmasabb elszámolási szabályokkal egészítenék ki a munkaidőkeret megállapítására vonatkozó törvényt. Így például évi 250, illetve 300 óráról (kollektív szerződéstől függően) 400 órára növelnék a munkaadó által elrendelhető túlórakeretet, valamint a mostani 12 hónap helyett 36 hónap alatt lehetne elszámolni a munkavállalóval a munkaidőkeret kitöltéséről. (A BDO Magyarország hívta fel a figyelmet egy újabb lényeges pontra, mely alapján kérdéses, hogy jár-e egyáltalán bérpótlék a dolgozónak.)

A tervek a legutóbbi Kormányinfón is szóba kerültek. Akkor Gulyás Gergely miniszter világossá tette, hogy a kormány csak kiegészítésekkel tudja támogatni Kósáék javaslatát. Mint kifejtette, az alkalmazott hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a jelenleginél több túlórát várhasson el tőle a munkaadója (a BDO szerint pont ebből fakad az újabb vitatható pontja a javaslatnak), valamint a kormány nem tartja helyesnek a túlórák egy éven túli elszámolását.

Most a kormányzati álláspont további tisztázását segítő tájékoztatást küldött a tájékoztatási központ. Mint írták:

"A kormány ennek érdekében két pontban tartja különösen szükségesnek a jelenlegi szabályozás módosítását. Az egyik, hogy a munkavállaló - a megfelelő garanciák keretei között - a jelenlegi kereteken túl, amennyiben szeretne, további munkavégzésre kapjon lehetőséget ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez javaslatunk szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges. A másik, hogy a túlórák havi kifizetése mellett - kollektív szerződés rendelkezése alapján - a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb keretek közötti megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői kollektív szerződésben erről megállapodnak."

 

Vagyis a túlórákat havonta kell majd elszámolni, kifizetni, nem pedig a 36 hónapos időkeret végén, amint azt az eredeti törvényjavaslatból ki lehetett olvasni. Arra viszont lehetősége maradna a munkaadónak, hogy a termelési ciklusokhoz hosszabb időtávon igazíthassa a munkavégzést: amikor kampány van, hosszabb munkanapokat rendelhet el, máskor pedig rövidebbeket, és ezeknek 1 helyett 3 év alatt kell egyensúlyba kerülniük a törvényben rögzített munkaidővel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.