<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az álláshirdetésekben gyakran szerepel, hogy az önéletrajz mellé motivációs levél csatolását is kéri a munkáltató, amelyben a pályázó alátámaszthatja szakmai alkalmasságát és röviden kifejtheti, miért szeretne az adott cégnél dolgozni.

Ha nem kéri külön a hirdető, abban az esetben is célszerű motivációs levelet írni, ugyanis ezzel előnyre tehetünk szert a többi pályázóval szemben. Feltéve persze, ha igényesen van elkészítve és tartalma is megfelel a valóságnak. Bizonyos meghirdetett pozíciók azonban megkövetelik a VeszpremAllas oldalon is a motivációs levél meglétét.

Mi az a motivációs levél?

Ha eleve kötelező ezt a dokumentumot is csatolni a jelentkezéshez, akkor is mindenképpen érdemes kellő időt és energiát fordítani a tökéletes motivációs levél megírására. Ugyanis ez kiváló lehetőség arra, hogy megosszuk a munkáltatóval azokat a készségeinket és tulajdonságainkat, melyek kiemelnek minket a többi jelentkező közül. 

Mindezt megtehetjük egy személyesebb és kötetlenebb formában, illetve szakmai tapasztalatainkat is részletesebben kifejthetjük, kifejezetten az elvárásokra fókuszálva. 

Tulajdonképpen egy ilyen rövid kis levél megírásával egy jóval átfogóbb kép rajzolódhat ki rólunk a – reményeink szerint – jövendő munkáltatónk számára. Mindez már az első szakaszban, tehát az állásinterjú előtt megtörténik, így nagyobb eséllyel és több önbizalommal ugorhatjuk meg a következő lépcsőfokot.

Hogyan tűnhetünk ki a tömegből?

Álláskeresőként mindig az kell legyen a célunk, hogy valamilyen módon kiemelkedjünk a többi jelentkező közül. A sikeres álláspályázat érdekében fel kell hívnunk  magunkra a munkáltató figyelmét, méghozzá úgy, hogy a végén lehetőleg minket válasszon ki az adott pozíció betöltésére.

A leghatásosabb akkor lehet a motivációs levelünk, ha alaposan utánanézünk a cég múltjának, tevékenységi köreinek, az értékeinek és ezeket az elemeket beépítjük a szövegbe, reagálunk rájuk a soraink között. Pályakezdők és karrierváltók esetében még lényegesebb odafigyelni a részletekre, hiszen ők jóval előnytelenebb helyzetből indulhatnak a többiekhez képest, egy ilyen kiemelkedő írással pedig előbbre pozicionálhatják magukat.

Hogyan kell kinéznie egy motivációs levélnek?

Mindenekelőtt ne az önéletrajzban leírt dolgokat ismételjük meg a motivációs levélben, hanem olyan kiegészítő információkat tartalmazzon, amelyek a munkakör feladataival kapcsolatos személyes tulajdonságainkat jellemzik és felkelthetik az álláshirdető érdeklődését irántunk. 

Írjuk le, hol találtuk a hirdetést, melyik pozícióra jelentkezünk, miért szeretnénk a cégnél dolgozni. Számoljunk be szakmai tapasztalatainkról, készségeinkről, tanulmányainkról és támasszuk alá alkalmasságunkat. 

Természetesen ugyanúgy szükséges a hivatalos levelek tartalmi elemeit is felsorakoztatni, mint az önéletrajzban. A levelet zárjuk cselekvésre ösztönző sorokkal, melyben reményünket fejezzük ki egy személyes találkozóra, ahol részletesebben és hitelesebben is bemutatkozhatunk.