TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Február 25-ig összesen 26,6 milliárd forintnyi támogatást osztott szét a kormány egyedi kormánydöntések révén.

Az első szűk két hónap alatt 14 cég összesen 26,6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást kapott a beruházásához - derül ki a kormany.hu-n közzétett listából. Ez az összeg kicsivel több mint a harmada a 2018-ban kiosztott rekordnagyságú támogatásnak, vagyis, ha a kormány ilyen ütemben és mértékben támogatja 2019 folyamán a cégeket, akkor a tavalyi, 86,5 milliárdos támogatási rekord könnyen a múlté lesz.

A 26,6 milliárd forintnak a 63 százalékát egyetlen nap alatt osztotta szét a kormány. Február 12-én ugyanis összesen 16,9 milliárd forint sorsáról döntöttek azzal, hogy leszerződtek az érintett 6 céggel. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy ezen a napon állapodtak meg a Mol Petrolkémia Zrt.-vel arról, hogy 11,6 milliárd forintot adnak egy vegyipari üzem létrehozására. Ezzel egyébként ez a beruházás birtokolja a legdrágább új munkahely címét is, hiszen 172 új embert fognak tudni felvenni a bővítésnek köszönhetően, így egyetlen pozíció 67,9 millió forintjába kerül a kormánynak.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Mol után második legnagyobb támogatásban a Pick Szeged Zrt. részesült. A cég 1,7 milliárd forintot kapott január 22-én a fermentált szárazáru üzem kapacitásbővítésére. Ezzel 53 új munkahely jön létre, vagyis egyetlen új állás 33,1 milliójába kerül a kormánynak.

A harmadik legtöbb támogatást viszont már egy japán cég beruházását segíti. 1,5 milliárd forintot adott az állam a NIDEC GPM Hungary Kft.-nek olajpumpa gyártására. A fejlesztéssel 120 új munkahelyet hoznak létre, egy pozíció ebből kiindulva 12,8 milliós fajlagos támogatást eredményez.

Mint az már az eddigiek alapján is kiderült, a legtöbb fajlagos támogatás a Molhoz és a Pick Szegedhez vándorolt, a dobogó harmadik fokára ebből a szempontból szintén egy magyar cég került. A mezőkövesdi Kovács Vegyipari Kft. a kovácsolási kapacitás bővítésére kicsivel több mint 1 milliárdot kapott az államtól, amiből 60 új munkahelyet hoznak létre. Így a fajlagos támogatás 18,2 millióra jön ki. A cég egyébként támogatója a Tállai Andráshoz köthető Mezőkövesd Zsóry FC-nek, és nem is ez volt az első állami támogatása. Mint az a 168óra cikkéből kiderül, 2017-ben 300 millió forintot kaptam a Nagyvállalati Beruházási Programból, 2011-es csarnokfejlesztésükhöz 99,9 millió vissza nem térítendő támogatást nyertek el a kormánytól, egy 2013-as jelentés szerint munkahely-teremtésre uniós forrásból 554,5 millió forintnyi támogatást kaptak 2007-213 között.

A legtöbb új munkahelyet egyébként az amerikai Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft. beruházása hozza létre, 220 embert fognak tudni felvenni az 1,2 milliárd forinttal támogatott autóipari gyártókapacitás bővítésnek köszönhetően.

Február végéig az egyedi kormánydöntések révén támogatott beruházások összesen 1399 új munkahelyet hoznak létre, ami az odaítélt 26,6 milliárd forint függvényében azt jelenti, hogy egyetlen új munkahely 19 millió forintot ér a kormánynak.

Jelen állás szerint ez rekord az összesített fajlagos támogatást tekintve - igaz, ez csak egy pillanatnyi állapot. A rekordév 2016 volt, akkor ugyanis egyetlen új munkahely 11 millió forintot ért a magyar államnak.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.