3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 25-ig összesen 26,6 milliárd forintnyi támogatást osztott szét a kormány egyedi kormánydöntések révén.

Az első szűk két hónap alatt 14 cég összesen 26,6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást kapott a beruházásához - derül ki a kormany.hu-n közzétett listából. Ez az összeg kicsivel több mint a harmada a 2018-ban kiosztott rekordnagyságú támogatásnak, vagyis, ha a kormány ilyen ütemben és mértékben támogatja 2019 folyamán a cégeket, akkor a tavalyi, 86,5 milliárdos támogatási rekord könnyen a múlté lesz.

A 26,6 milliárd forintnak a 63 százalékát egyetlen nap alatt osztotta szét a kormány. Február 12-én ugyanis összesen 16,9 milliárd forint sorsáról döntöttek azzal, hogy leszerződtek az érintett 6 céggel. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy ezen a napon állapodtak meg a Mol Petrolkémia Zrt.-vel arról, hogy 11,6 milliárd forintot adnak egy vegyipari üzem létrehozására. Ezzel egyébként ez a beruházás birtokolja a legdrágább új munkahely címét is, hiszen 172 új embert fognak tudni felvenni a bővítésnek köszönhetően, így egyetlen pozíció 67,9 millió forintjába kerül a kormánynak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Mol után második legnagyobb támogatásban a Pick Szeged Zrt. részesült. A cég 1,7 milliárd forintot kapott január 22-én a fermentált szárazáru üzem kapacitásbővítésére. Ezzel 53 új munkahely jön létre, vagyis egyetlen új állás 33,1 milliójába kerül a kormánynak.

A harmadik legtöbb támogatást viszont már egy japán cég beruházását segíti. 1,5 milliárd forintot adott az állam a NIDEC GPM Hungary Kft.-nek olajpumpa gyártására. A fejlesztéssel 120 új munkahelyet hoznak létre, egy pozíció ebből kiindulva 12,8 milliós fajlagos támogatást eredményez.

Mint az már az eddigiek alapján is kiderült, a legtöbb fajlagos támogatás a Molhoz és a Pick Szegedhez vándorolt, a dobogó harmadik fokára ebből a szempontból szintén egy magyar cég került. A mezőkövesdi Kovács Vegyipari Kft. a kovácsolási kapacitás bővítésére kicsivel több mint 1 milliárdot kapott az államtól, amiből 60 új munkahelyet hoznak létre. Így a fajlagos támogatás 18,2 millióra jön ki. A cég egyébként támogatója a Tállai Andráshoz köthető Mezőkövesd Zsóry FC-nek, és nem is ez volt az első állami támogatása. Mint az a 168óra cikkéből kiderül, 2017-ben 300 millió forintot kaptam a Nagyvállalati Beruházási Programból, 2011-es csarnokfejlesztésükhöz 99,9 millió vissza nem térítendő támogatást nyertek el a kormánytól, egy 2013-as jelentés szerint munkahely-teremtésre uniós forrásból 554,5 millió forintnyi támogatást kaptak 2007-213 között.

A legtöbb új munkahelyet egyébként az amerikai Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft. beruházása hozza létre, 220 embert fognak tudni felvenni az 1,2 milliárd forinttal támogatott autóipari gyártókapacitás bővítésnek köszönhetően.

Február végéig az egyedi kormánydöntések révén támogatott beruházások összesen 1399 új munkahelyet hoznak létre, ami az odaítélt 26,6 milliárd forint függvényében azt jelenti, hogy egyetlen új munkahely 19 millió forintot ér a kormánynak.

Jelen állás szerint ez rekord az összesített fajlagos támogatást tekintve - igaz, ez csak egy pillanatnyi állapot. A rekordév 2016 volt, akkor ugyanis egyetlen új munkahely 11 millió forintot ért a magyar államnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!