6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mintegy öt év látszat-verseny után a médiahatóság törölte a nyilvántartásából azt a céget, amelyről azt lehetett hinni, hogy a 2013-as postai liberalizáció után a Magyar Posta kihívója lesz. Az állami társaság pedig egyre lassabb lehet és összebútorozik a Takarékbankkal.

Mintegy 5 év után rivális nélkül maradt a Magyar Posta, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) törölte a City Mail Hungary Kft.-t az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatók listájáról. A törlés már tavaly június 26-án megtörtént, de az NMHH csak a közelmúltban helyezte az inaktívak közé a céget. A listán így már csak az állami társaság maradt.

Mager Andrea és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a Megújul a postai levélkézbesítés elnevezésű bélyeg forgalomba bocsátásán a fővárosi La Vida Duna Rendezvényházban 2019. december 9-én. (MTI/Máthé Zoltán)
Mager Andrea és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a Megújul a postai levélkézbesítés elnevezésű bélyeg forgalomba bocsátásán a fővárosi La Vida Duna Rendezvényházban 2019. december 9-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Pedig a postai kaland szépen indult. A médiahatóság 2015. szeptemberben jelentette be, hogy jóváhagyta a City Mail Hungary Kft. engedélykérelmét az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatások nyújtására, mert a cég megfelelt valamennyi jogszabályi követelménynek. A szolgáltató 2015. szeptember 1-jén kezdte meg a tényleges szolgáltatási tevékenységét Budapesten. Sokáig azt lehetett hinni, hogy a 2013-as postai liberalizáció után a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurense lesz. 

A szolgáltató egyedi szerződéskötés alapján olyan gazdálkodó szervezet számára vállalja a közönséges levélküldemények felvételét, továbbítását és a címzettek számára a kézbesítését, amely éves szinten legalább 20 ezer darab levélküldemény feladását rendeli meg. Ez alapján a nem könyvelt küldeményeket nagy tömegben feladó szervezetek (pl.: bankok, közüzemi szolgáltatók) leveleit a jövőben nem csak a Magyar Posta Zrt.-n, hanem az engedély alapján működő City Mail kézbesítőjén keresztül is megkaphatják a fogyasztók.

- közölte az NMHH még 2015-ben.

Egy angyalföldi címre bejegyzett City Mail teljesen elérhetetlen volt az évek alatt, így azt sem lehet tudni, hogy hány darab levelet kézbesítettek. Mindenesetre Budapest utcáin nem lehetett találkozni a cég postásaival, így valódi versenytársa aligha volt az állami Magyar Postának.

Inkább a foci a fontos

Azt már lehetett tudni, hogy a cég bajban van. Lapunk írta meg, hogy fizetésképtelenség miatt felszámolják a folyamatosan veszteséges társaságot, pedig a tulajdonosai Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető eszéki focicsapat vezetőségében is felbukkantak. A City Mail Kft. 2013 óta összesen már mintegy 300 millió forint veszteséget termelt, ebből 91,5 millió forint 2018-ban jött össze.

Többségi tulajdonosa a horvát Ivan Mestrovic, aki az NK Osijeknek a volt elnöke, de az új eszéki stadion építését is ő koordinálta. Szintén tulajdonos a törölt postai cégben Sakalj (Szakály) Ferenc, aki éppen akkor lett az NK Osijek új igazgatósági elnöke, amikor tavaly június 29-én hivatalosan is elrendelte a bíróság az eredetileg dubaji hátterű City Mail Hungary felszámolását. A focicsapat szponzorai például a Mészáros és Mészáros Kft, a WHB, a ZÁÉV, a Duna Aszfalt és a Magyar Építő is.

A Magyar Posta tehát rivális nélkül maradt, ennek ellenére folyamatos az állami társaság hanyatlása is. Sorra jelentik be azokat a településeket, ahol a jövőben már nem lesz önálló posta, helyette a posták takarékbanki postapartnerként üzemelnek, ami esetenként a szolgáltatóhely telephelyének módosításával is jár.

A felek 2021. elején döntöttek arról, hogy újabb, várhatóan 10 települést vonnak be a programba, bővítve ezzel a tesztprogramban résztvevők körét. Az érintett településeken február 1-24. közötti időpontoktól lesznek a postai szolgáltatások a helyi takarékbanki fiókokban elérhetőek. A változásról minden településen időben értesíti a Posta a lakosokat: szórólapokon és plakáton, valamint az önkormányzatokkal együttműködve adnak tájékoztatást.

- közölte az állami társaság. Az eredmények ismeretében, a lakosok és az önkormányzatok visszajelzéseit is figyelembe véve közösen döntenek a program hosszú távú sorsáról. Már alig marad olyan megye, ahol ne lenne olyan település, ahol a Magyar Posta és a Takarékbank összebútorozott. A legújabb "kísérleti települések" közé tartozik a szabolcsi Tiszaeszlár, a tolnai Tevel, a hevesi Besenyőtelek, a baranyai Újpetre és a Pest megyei Kakucs falu is.

A két társaság országszerte mintegy 3500 fiókot működtet: a Magyar Posta 2700-at, a Takarékbank több mint 800-at. Ezek jelentős részben olyan településeken találhatók, ahol a kirendeltségek nyereséges fenntartása egyre kevésbé biztosítható. Több száz olyan település van, ahol a két társaság is saját kirendeltséget üzemeltet, az együttműködés így mind a két fél számára előnyökkel járhat.

A folyamat igazi nyertese vélhetően inkább a Takarékbank lehet, amely így még több potenciális ügyfelet szerez magának. Lapunk többször írt már az évek óta tervezett új óriásbank létrehozásáról, amely a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből születik. Az biztos, hogy a Takarékbank tulajdonosai rendelkeznek majd a legnagyobb, 37,69 százalékos részesedéssel. A Takarékbank részvényeinek 75,91 százaléka pedig a Magyar Takarék és Befektetési Vagyongazdálkodási Zrt.-nél vannak, amelynek 9 magánszemély (köztük Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója) és 3 gazdasági társaság a gazdái.

Szintén nem válik a Magyar Posta javára, hogy az előzőhöz képest minimálisan kisebb elvárásokkal kötötte meg a második hétéves, úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződését a magyar állammal tavaly december 29-én. Az idén január elsején hatályba lépett – a postai szolgáltatásokat előíró és szabályzó – megállapodás 2030. december 31-ig lesz érvényben, ugyanakkor minden évben felülvizsgálják és ha kell, módosítanak rajta. 

Fontos változás: a szerződés több területen nemhogy a szolgáltatások minőségének javítását írná elő, épp ellenkezőleg, enged a színvonalból. Januártól például az előző évek 90 százalékával szemben csak az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon. 97 százalékát változatlanul a feladást követő harmadik nap végéig kell kivinni a címzettnek, vagy legalább meg kell kísérelni az átadást.

Az előző években a sima, tehát nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül. Az új szerződésből azonban kivették az első kötelezettséget, és csak az 5 napos szabály maradt, ami jelentős könnyebbség a Magyar Postának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!