Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Azonosítatlan férfi csontvázat is találtak Óbudán, a Bécsi úton egy irodaház alapozása előtti ásatásokon – közölte az irodaház fejlesztője.

A Bécsi út elején, közel a Kolosy térhez, hatalmas ásatások zajlottak az elmúlt másfél évben. Ennek során mintegy négyezer lelet került napvilágra, amely temetkezésekkel hozható kapcsolatba; rengeteg sírt tártak fel, többek közt egy érintetlen konstrukciót, benne egy férfi csontvázával – tudatta lapunkkal a belga Atenor cég, amelyik irodaházat épít a telken. (Budán másutt is találtak jelentős leleteket, a Széll Kálmán téri munkálatokról ebben a cikkben írtunk részletesen).

Közleményük szerint sok tárgy is előkerült a halottak mellől (kerámiakorsók, poharak, tányérok, kerámiamécsesek, pénzérmék, madár alakú kerámiacsörgők és ékszerek), valamint sírkőcsonkok, amelyek még a felállítási helyükön maradtak alá vagy kidőlt állapotban, és két sírkert kerítőfalainak alapjai. A feltárás legizgalmasabb leletei közé tartozik két átoktábla, mivel eddig csupán 11 példányt fedeztek fel az egykori Pannonia provincia területéről.

Rengeteg értékes lelet került elő az egykori temetőből (fotó illusztráció: pixabay.com)Rengeteg értékes lelet került elő az egykori temetőből (fotó illusztráció: pixabay.com)

A mai Flórián tér és annak környékén kialakult Katonaváros legalább 10-15 ezer fős település lehetett. A Bécsi út nyomvonalán a római korban is út futott, ennek mentén, tőle nyugati irányba eső területet használták temetkezésre az 1. század végétől a 4. század elejéig-közepéig, vagyis több mint kétszáz éven át. Az ide eltemetettek száma bizonyosan meghaladta a százezret.

„A feltárás jelentőségét a nagy mennyiségű régészeti jelenség és lelet előkerülésén kívül az adja, hogy gyakorlatilag egy történelmi városmagban (ahol általában csupán jóval kisebb felületű, egymással némelykor nem is érintkező, mozaikszerűen összerakható felületeket lehet vizsgálni) ilyen nagy kiterjedésű terület kutatására volt mód. Ezáltal sokkal egyértelműbben lehet az adott területen megfigyelt jelenségek összefüggéseit és időbeli változásait vizsgálni, amely vizsgálatok során remélhetőleg újabb adalékokat kapunk a római korban itt élt emberek alkotta közösség életéről”, foglalta össze Dr. Vámos Péter, ásatásvezető.

A Bécsi út 68–84. számú telken a kutatandó 5.670 négyzetméternyi terület nagy része már késznek mondható, az utolsó szakaszban a körülbelül 550 négyzetméternyi biztonsági sávszakaszok maradékán folyik az ásatás. Az irodaház szerkezetépítése jövőre kezdődik, a várható átadás 2021 végén lesz.

Az épülő irodaház látványterve kívülről (forrás: Atenor)Az épülő irodaház látványterve kívülről (forrás: Atenor)

A jelentősebb projekteket (nagy gyárak, bevásárlóközpontok, irodaparkok) indító ingatlanfejlesztők, illetve más beruházók nem tudják elkerülni a régészek bevonását, a 2018-as törvénymódosítás alapján ugyanis már nem egymilliárd forint, hanem csak 500 millió forint az a határ, ami felett kötelező az Előzetes Régészeti Dokumentáció (ERD) elkészíttetése. Ezt a kivitelezés megkezdése előtt kell elvégeztetni, szorosan együttműködve a területileg illetékes örökségvédelmi hatósággal és múzeummal. A beruházó nem nagyon trükközhet, nem bonthatja szakaszokra a beruházást csak azért, hogy a félmilliárd forint alá kerüljön. A teljes beruházási összegről ugyanis még a próbafeltárások előtt nyilatkoznia kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.