TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 17. 11:00
mfor.hu

Az e-kereskedelmi óriáscég nemcsak százezer új teljes, és részmunkaidős dolgozó felvételét tervezi, de április végéig 350 millió dollárt költene raktáraiban dolgozók, futárok és a zöldségesek fizetésemelésére, hogy megbirkózzanak a koronavírus-járvány miatt megugró megrendelésekkel. Az Amazont korábban több komoly bírálat érte a dolgozóival kapcsolatos bánámód, és az alacsony fizetések miatt. Idehaza finoman szólva is akadozik (nagyjából megszűntnek mondató) az online rendelés a legtöbb áruháznál.

A béremelés óránkénti 2 dollárt, fontot és eurót jelent majd, attól függően, hogy az adott munkatárs az Egyesült Államokban, Angliában vagy Európában dolgozik - írja a Financial Times.

A lépésre amiatt kerül sor, hogy a hétvégén több fontos háztartási árucikkből kifogyott a cég. A százezer új munkatárssal szerte a világon több mint 900 ezer dolgozója lesz az Amazonnak.

Dave Clark, az Amazon Amerikán kívüli műveleti igazgatója azt is elmondta, hogy a válság miatt sok ember elvesztette - legalábbis ideiglenesen - a munkáját, főleg az otthonápolásban, a vendéglátásban és a turizmusban, az Amazon pedig készen áll fogadásukra, míg a helyzet nem normalizálódik.

Az otthoni munkavégzésre buzdított irodai dolgozókkal ellentétben az Amazon raktárai még rendben üzemelnek. A cég folyamatosan konzultál egészségügyi szakemberekkel, és Clark elmondása szerint minden ajánlást betartanak üzleteikben és raktáraikban, hogy megőrizzék dolgozóik egészségét. Így az egymás közti szükséges távolságokat megtartják (1-1,5 méter közötti távolságokat írnak elő máshol - A szerk.), valamint gyakrabban és alaposabban takarítanak. A bejelentést követően az Amazon részvényei 2 százalékot estek a kereskedés utáni időszakban, miután hétfőn 5 százalékkal csökkentek az e-kereskedelmi óriás papírjai.

Magyaroszági helyzet

Magyarországon a legtöbb áruház online rendelése vagy megszűnt lényegében, vagy csak nagyon késői időpontra - mondjuk áprilisra, mint a Tescóban, bár most már ott sem látható foglalható időpont április 6-ig - van csak kiszállítási időpont. A G-Robynál nincs pillanatnyilag házhoz szállítás, csak a 18. kerületi raktárban lehet személyesen átvenni a korábban megrendelt árukat:

 

Pillanatnyilag ez a helyzet a G-Robyban Pillanatnyilag ez a helyzet a G-Robyban

Ugyanez a helyzet az Auchannál is:

Az Auchan honlapján ez fogadja a látogatót Az Auchan honlapján ez fogadja a látogatót

A kifli.hu pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy minden nap éjfélkor 3 nappal előre megnyitják a rendelési időablakokat (pl. kedd 0:00 órától kezdve már tudnak a vásárlók pénteki rendelést leadni).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.