Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Online ingatlanértékelési rendszert vezetett be a Duna House. Egyelőre csak Budapest és egyes nagyvárosok lakóingatlanairól lehet így közelítő értéket kapni. Még nem tudni, hogy más közvetítő hálózatok is gyorsan hasonló lépést tesznek-e, a bankok közül egyelőre csak a Takarékbank indult hasonló irányba. A pénzintézeteknek viszont már 2022 januárjától automata értékelő rendszert kell életbe léptetniük egy uniós előírás alapján, s most nagyon készülnek erre. Az biztos, hogy az értékbecslőknek egyre kisebb lesz a mozgástere.

A hazai ingatlanközvetítő hálózatok piacán vezető szerepet játszó Duna House DH Saccoló néven vezette be új ingyenes online értékbecslési szolgáltatását. Budapest összes kerületében, továbbá 21 városban lévő lakóingatlanok közelítő értékét lehet így „kiszámoltatni” az alap adatok megadása után. A rendszer csak a 150 millió forintnál kisebb értékű ingatlanokkal számol. Több megyeszékhely is hiányzik és az igen pezsgő balatoni térségből is csak egyetlen város szerepel. Nyilván bővül majd a lista, de vannak olyan körzetek az országban, ahol relatíve kevés tranzakció történik, s ezért nem releváns az összehasonlítás.

Költségcsökkentés is indokolja az értékelés automatizálását (fotó: Mester Nándor)Költségcsökkentés is indokolja az értékelés automatizálását (fotó: Mester Nándor)

Márpedig a tranzakciók lényegi információt adnak és egyúttal versenyelőnyt is minden nagy hálózatnak, amelyik bármiféle értékbecslési módot vagy módszert használ. A nagy közvetítők ugyanis a végbement adásvételekről is alapos információkkal bírnak, azokat folyamatosan frissítik, míg az online értékbecslést kínáló ingatlanhirdetési portálok csak a kínálati árakkal dolgoznak, s csak később juthatnak hozzá a NAV-os adatokhoz.

Átlagos négyzetméterárak településtípus szerint (Budapest=100 százalék) forrás: NAV,MNBÁtlagos négyzetméterárak településtípus szerint (Budapest=100 százalék) forrás: NAV,MNB

A DH leszögezi, hogy a kalkuláció nem minősül hivatalos értékbecslésnek. A rendszer által meghatározott ár csak iránymutatásra és tájékoztatásra szolgál és az ügyfelek jól teszik, ha nem kizárólag erre az adatra alapozva hozzák meg döntésüket.

„Az ingatlanok árát nagyon sok tényező befolyásolja, így a mutatott és valós érték között akár jelentős különbségek is lehetnek. A szolgáltatás nem tudja figyelembe venni az ingatlan bizonyos paramétereit, például panoráma, lakás zajszintje, szobák elhelyezkedése és egyéb lokációs tényezők. Ezek összessége végeredményében jelentősen befolyásolhatja a lakás értékét.”

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.