3p

Itthon elképesztő profitrátával működik a Duna Aszfalt, a külföldi leányvállalatok egyelőre csak botladoznak.

Magyarországon 14,9 százalékos profitrátával dolgozott 2020-ban a Duna Aszfalt, külföldi leányai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszt értek el árbevétel-arányosan - írja összeállításában a g7.hu

A társaság az elmúlt öt évben 5,4-szeresére növelte az árbevételét, szinte teljes egészében a magyar államtól érkező megrendeléseknek köszönhetően.

A Szíjj László tulajdonában álló vállalat öt év alatt 98,8 milliárd forintnyi adózott eredményt termelt. Az időszakra vonatkozó profitráta 17 százalékos, amit a portál egészen döbbenetesnek nevez - ez ugyanis nyolcszor-tízszer nagyobb, mint a nagy nemzetközi építőipari konszerneké Európában. (Külön pikáns, hogy a kormány az "extraprofit" vádjával előszeretettel él más gazdasági szereplőkkel szemben, ám például Bige László cége az utóbbi 5 évben csak egyszer tudott 10 százalékot meghalató profitrátát elérni.)

Szíjj László  (Fotó: dunaaszfalt.hu)
Szíjj László (Fotó: dunaaszfalt.hu)

Itthon szinte csak közbeszerzés van, külföldön alig akad győztes tender

A Duna Aszfaltnak összesen nyolc külföldi leányvállalata van, hat országban - itt azonban nem mindenhol folyik érdemi tevékenység, a közbeszerzésekkel kitömött magyarországi céghez pedig még csak hasonló eredményességről sem beszélhetünk a G7 gyűjtése alapján. Közbeszerzési győzelemről csak Lengyelországban van hír, egy 8,6 és egy 4,5 milliárd forintnak megfelelő tendert talált a lap a Banimex cégnél. A leányvállalat árbevétele 2020-ban csökkent, a főtevékenység veszteséget hozott, a pénzügyi műveletek segítették pluszba a profitot.

A horvát leányvállalat 2020-ban mindössze 6 milliós bevételt és 1 millió forintos profitot ért el, a román leánynak nem volt egy alkalmazottja sem. A bolgár leányvállalatról 2018-as az utolsó hír, ahogy a svéd leányvállalat sem végez érdemi tevékenységet - ezeket a koronavírus-járvánnyal magyarázta a Duna Aszfalt. Mauritiuson egy 182 kilométeres út építésében vesz részt a cégcsoport, de nem kivitelezőként, hanem befektetőként.

Ennyit számít a helyismeret

A társaság a profitrátában megmutatkozó jelentős eltérést a hazai és a külföldi tevékenység között főként azzal magyarázta a lapnak: a Duna cégcsoport Magyarországon 30 éve van jelen, míg külföldi befektetései vagy akvizícióval kerültek a cégcsoportba, vagy induló vállalkozások. Szerintük "a magyarországi projektek nemzetközi benchmark összehasonlításban is kiállják a próbát, erre már eddig is több forrásból megerősítést kaphatott a szakmai nyilvánosság. "

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!