4p

Nagyon nagy meglepetés ért minket, amikor a taszári légibázist megvásárló Billion Up Kft. 2023-as beszámolóját megvizsgáltuk. A felmerülő kérdésekkel megkerestük a tajvani milliárdos, Frank Liu cégcsoportjának kft.-jét.

Meglepetésre nem a beruházások vagy az ingatlanok, hanem a készletek között tartja számon a tavalyi év közepén megvásárolt taszári reptérkomplexumot a vevő – derül ki a Billion Up Kft. 2023-as beszámolójának kiegészítő mellékletéből. Mint azt lapunk kiderítette, az ingatlanegyüttest a magyar állampolgársággal is rendelkező tajvani milliárdos, Frank Liu cégbirodalmához tartozó vállalkozás vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által meghirdetett árverésen 2,86 milliárd forint plusz áfáért.

Az a tény, hogy a vállalkozás a készletek között tartja nyilván a repülőteret, azt jelenti, hogy egy éven belül meg kíván válni tőle. Azt viszont még nem tudni, vajon a cégbirodalmon belül történik-e az átruházás. Az is furcsa, hogy a Billion Up mérlegében fellelhető 1,2 milliárd forintos rövid lejáratú kötelezettség. A cég kiegészítő melléklete azt írja, ez kapott kauciót, illetve részesedés értékesítéséhez kapcsolódó előleget takar. A Billion Up Kft.-nek csak egy leányvállalata van, a Chi Fu Taszár Kft.-t tavaly júliusban alapította.

Mégsem kell Frank Liunak a repülőtér?
Mégsem kell Frank Liunak a repülőtér?
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Mivel a Chi Fu Taszár Kft. érdemi tevékenységet tavaly július közepi megalakulásától év végéig nem végzett, a bankszámláján jóváírt ezer forintnyi kamaton kívül semmiféle bevétele nem volt, mindössze 686 ezer forint anyagjellegű ráfordítást könyveltek el (ami vélhetően adminisztratív költségekből áll), ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy e cég értéke nem nagyon tér el a 3 millió forintos jegyzett tőkétől. Vagyis az üzletrészekért kifzetett előleg érdemben nem befolyásolhatja az 1,2 milliárd forintos mérlegsor összegét, annak zöme a kauciót takarja.

A Billion Up 2023-ban alig 4 millió forint bevételt ért el, a kiegészítő mellékletben az olvasható, ezt ingatlan-bérbeadásból érte el. A reptér területén ugyanis mezőgazdasági tevékenységet végez az Agrovita Bt és a Bos-Frucht Szövetkezet alkotta konzorcium, a bevétel nagyságrendileg meg is felel a bérleti díj összegének. A Billion Up valamivel kevesebb, mint 18 millió forint anyagjellegű ráfordítása mellett 8,8 millió forintot fordított személyi jellegű kifizetésekre.

A tulajdonostól, azaz a tajvani Billion Up Development Limitedtől kapott nagyjából 1,8 milliárd forintnyi kölcsön után majdnem 35 millió forintnyi kamatot fizetett, emellett 74,8 millió forint árfolyamveszteséget is elkönyveltek.

A Billion Up összességében 127 millió forint adózott veszteséget termelt 2023-ban.

Továbbra is kérdés, mi is lesz a reptér sorsa különösen így, hogy az nem a Billion Up hosszú távú befektetései között szerepel. Mint azt lapunk feltárta, az adásvételi szerződés értelmében a vevő köteles a birtokátruházástól számított egy éven belül legalább 200 ezer euró összegben kereskedelmi, ipari és logisztikai célú, olyan beruházást megvalósítani, amire uniós referenciával rendelkezik. A szerződés egyik mellékletében pedig a borsodnádasdi napelemparkot jelöli meg referenciaanyagként. Az ügy furcsasága, hogy az viszont nem a Billion Up, hanem a szintén a Chi Fu-csoporthoz tartozó Chi Fu Resources Kft. beruházása, amiben utóbbinak a projektcége, a Most Treasure Kft. a tervező. Annak azonban nincs nyoma, hogy e két cég befejezte volna a beruházást.

Kíváncsiak voltunk, a Billion Up kinek és mikor kívánja továbbadni a repülőteret, kitől és milyen jogcímen kaptak kauciót, illetve hol tart a szerződésben rögzített beruházás. A válaszokért kerestük a Billion Up Kft.-t a hivatalos e-mail címén, de a kedden a déli órákban elküldött levelünkre cikkünk megjelenéséig még nem érkezett válasz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!