2019. november 7. 08:49
mfor.hu

A bérleti díjon túl a kocsik "birtoklásával" járó összes költség az intézményekre hárul, a sofőrök pedig totális kontroll alá kerülnek.

Még többet fizethetnek a kórházak a kormánytól kapott ajándék-elektromosautók után, írja a Népszava.

Mint ismert, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere október eleji bejelentése nyomán 249 elektromos Volkswagen Golfot kapott 90 kórház, de úgy, hogy az intézmények főigazgatói se villanyhajtásút, se másmilyen gépkocsit nem kértek a fenntartótól. A kéretlen ajándékkocsik pedig plusz terhekkel jártak: a kórházaknak a kocsikért darabonként és havonta mintegy 54 ezer forintot kell fizetniük, ha pedig évente 30 ezer kilométernél többet hajtják azokat, akkor az efeletti kilométerekért további 34 forintot számítanak fel.

A „bérleti díjat” negyedévenként kell befizetni a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF). A használati díjért cserébe a KEF gépjármű felelősség- és Casco biztosítást köt, és vállalja a káresemények ügyintézést, a szezonális gumicserét, valamint az abroncsok tárolását is. Intézik továbbá a karbantartást, a javítást, a szervizt, valamint asszisztencia szolgáltatást is biztosítanak.

A Népszava most arról ír, hogy a meglepetés-autóbérlés további terheket ró a kórházakra. Okmányirodai vagy bírsággal kapcsolatos ügyintézésért a KEF 5 ezer forint plusz áfát számít fel, és a kórházak fizetik a kocsik "birtoklásával" járó összes hétköznapi költséget is, így a töltést, az autópálya, parkolás, behajtás, tárolási, illetve a gépjármű takarítás díját.

A autókat csak külön kiállított „állami gépkocsi vezetési engedéllyel” lehet vezetni, a potenciális sofőröket minden intézménynek nevesítenie kell. A menetleveleket „elektronikus menetíró” állítja ki a kocsikban, ezekhez a sofőrök egyedi kódot kapnak, azt kell beírni a műszerfal billentyűzetén, az ügymenet innentől fogva automatikus. A lehetséges sofőröknek e napokban kellett aláírniuk egy úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozatot is, miszerint a saját hibás károkért, szabálysértésekért és egyéb bírságok megfizetését magukra vállalják. 

(Népszava)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.