2018. december 18. 09:48

Még áprilisban írtak ki közbeszerzési eljárást a feladatra, az eljárás májusban zárult, a nyertest azonban csak most tették közzé.

A Nemzeti Sportközpontok április közepén írt ki közbeszerzési eljárást a tanuszodák üzemeltetésére. Ez a feladatot ugyanis az állam nem terheli az önkormányzatokra. Noha a pályázat határideje május vége volt, az eredmény csak most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A feladatra 3 cég nyújtott be ajánlatokat:

  • a stadionépítésben jeleskedő, ám a sajtóhírek szerint Kisvárdán csúnyán megbukó Penta Industry Kft.,
  • a debreceni UNISZOL Létesítménygazdálkodási Kft.,
  • valamint a szintén debreceni Therma Kereskedelmi, Uszodatechnika és Szolgáltató Kft.

Az ajánlatkérő, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) végül utóbbi cég ajánlatát tartotta megfelelőnek, így november 30-án megkötötték a szerződést a Therma Kft.-vel nettó 2,58 milliárd forintért.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a putnoki tanuszoda átadásán 2018 januárjában (Fotó: MTI) Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a putnoki tanuszoda átadásán 2018 januárjában (Fotó: MTI)

Ezért 4 évig a már elkészült 24 tanuszodát kell üzemeltetniük, plusz a kiírás szerint 2019. december 31-ig még 26 tanuszodát a kezelésükbe ad át az NSK. A nyertes cég igencsak szembeszúró adatokkal büszkélkedhet. Tavaly ugyanis egy forint árbevételt nem realizáltak, de 2016-ban is mindössze 21 ezer forintra tettek szert, 2015-ban azonban még valamivel aktívabban működhettek, hiszen 62 millió forint árbevétel befolyt a kasszába.

Bár az ajánlati kiírás szerint gazdaságilag alkalmatlan az az ajánlattevő, akinek az elmúlt 3 lezárt gazdasági évben összesen nem volt 200 millió forint árbevétele, egy kiskapunak köszönhetően mégsem esett ki a pikszisből a Therma. Az ajánlati felhívásban úgy fogalmaznak ugyanis:

"az előírt alkalmassági követelményeknek az ajánlattevők bármely más szervezet vagy személy kapacitására támaszkodva is megfelelhetnek, a közöttük fennálló kapcsolat jogi jellegétől függetlenül."

Tekintve, hogy a Therma Kft. egy kisebb cégbirodalom része, ez a kitétel könnyűszerrel megvalósulhatott. A tulajdonos, Gál Sándor tulajdonában áll többek között az a Therma-Poolsystem Kft. is, mely a kisvárdai csúszdapark kivitelezéséért volt felelős. A beszámolói szerint 2015 és 2017 között összesen kicsivel több mint 400 millió forint árbevételt értek el.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!