4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Úgy tűnik, új párjával is folytatja Mészáros Lőrinc azt, amit volt feleségével is. Nevezetesen, nemcsak a magánéletben osztozkodnak a mindennapokon, de az üzleti életben is partnerek lesznek. Megvan, mi az első közös biznisz.

Mészáros Lőrinc a jelek szerint híve a családi bizniszeknek, hiszen azok után, hogy volt feleségével is számos közös gazdasági érdekeltsége volt tulajdonosi és/vagy operatív szinten, új választottjával is ugyanerre az útra lép. Bár ez csak az új cég megalapítása után hetekkel dőlhetett el - legalábbis papíron.

Elsőként számoltunk be arról pár héttel ezelőtt, hogy a felcsúti milliárdos továbbra is fantáziát lát az irodapiacban. 2021. július 27.-én ugyanis megalakult az Ekho Belvedere Kft., melynek főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével is foglalkozhat. Alapító tulajdonosa az Ekho Magántőkealap, mely 50 millió forintos induló törzstőkét fizetett be.

Bár a magántőkealapok előnye, hogy a mögöttük álló tulajdonosok és az általuk kezelt vagyon összetétele és értéke rejtve marad, bizonyos esetekben nagy eséllyel tudható, kihez kötődik az. Ebben az esetben pedig Mészáros Lőrinchez vezetnek a szálak. Az Ekho Magántőkealap ugyanis ugyanarra a budapesti, V. kerületi Váci utcai címre van bejegyezve, mint több Mészáros-érdekeltség is. Az alap kezelője pedig az a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., mely Mészáros Lőrinc 100 százalékos tulajdonában áll.

De térjünk vissza az Ekho Belvedere Kft.-re, mely nem sokáig volt alapítása után a magántőkealap tulajdonában.

Bő egy hónappal az alapítás után, augusztus 31-étől új tulajdonosai lettek a cégnek Mészáros Lőrinc és párja, Várkonyi Andrea személyében. A cégbírósági papírok alapján 50-50 százalékban osztoznak a társaságon.

Mészáros Lőrincnek már közös cége is van Várkonyi Andreával (Fotó: MTI)
Mészáros Lőrincnek már közös cége is van Várkonyi Andreával (Fotó: MTI)

Ugyanekkor nemcsak tulajdonosi szinten történt változás a cég életében, de az irányításban is személycsere történt. A több Mészáros-cég vezetésében is szerepet vállaló Gombai Gabriella helyére maga Mészáros Lőrinc "ült be".

Egyelőre homályos, milyen ingatlannal foglalkozik a cég

Az Ekho Belvedere alapításáról szóló cikkünk előtt megkérdeztük a Mészáros Csoportot, hogy mely ingatlanok kezelésére jött létre a cég és mik a tervei, ám válasz nem érkezett, így csak következtetéseket lehet levonni a Belvedere név alapján.

Arra rákeresve az interneten a bécsi Belvedere kastély jött fel, de feltehetően nem ez az ingatlan, amelynek kezelésére az Ekho Belvedere Kft. létrejött. Közelebb vihet a megoldáshoz a Budapest II. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban található Belvedere Budapest Irodaház, amely mellett egy négycsillagos, 54 szobás szálloda is elhelyezkedik, a Hotel Belvedere Budapest. 

Nem kizárt az sem, hogy a fertődi Eszterházy-kastély a célpont. Amelyet a tavaly novemberi hivatalos kormánydöntés szerint a milliárdos állami megbízásokkal ellátott soproni FÉSZ Zrt. által vezetett konzorcium újít fel. Márpedig e konzorciumban a Mészáros tulajdonában lévő zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. is tag. S hogyan jön ide a Belvedere? Hát úgy, hogy a mintegy bruttó 4 milliárd forintos állami pénzt a kastély középső tömbjének, a Belvedere-nek és az óratoronynak a helyreállítására kell fordítani.

Nem ez az első cége Várkonyinak

Bár ez az első közös cége a párosnak, valójában már korábban elindult Várkonyi Andrea az üzletasszonyi lét irányába. Egyrészt 2017 óta résztulajdonos a családi cégben, a szegedi székhelyű Medigast Diagnosztikus, Megelőző, Terápiás, Egészségügyi Kft-ben. Másrészt 2020 szeptemberében - már azt követően, hogy nyilvánosságra került kapcsolata Mészáros Lőrinccel - 10 millió forint törzstőkével megalapította a Whitedog Media Kft.-t, mely főtevékenységként reklámügynöki tevékenységgel foglalkozik. A cégben kisebbségi tulajdonos Gergely Judit (aki a sajtóban megjelent információk szerint a TV2 Akadémiáját végezte el), és mindketten az operatív irányításban is egyaránt szerepet vállaltak a cégkivonat szerint.

A társaság székhelye pár hét után egy Mészáros Lőrinchez köthető Andrássy úti palota lett, majd a Mészáros Csoport a Whitedog Media Kft.-re bízta a társadalmi felelősségvállalási programjának marketingfeladatait. Mint arról a 24.hu beszámolt, repülőrajtot vett Várkonyi Andrea reklámügynöksége, hisze csupán négy hónap alatt 127 millió forint nettó árbevételt tudtak elérni és 52,8 millió forint tiszta nyereséget. Ebből osztalékra is futotta: Várkonyi Andreának 35,25 millió forint, üzlettársának pedig 11,75 millió.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!