<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Abból lehet következtetni erre, hogy a Magyarország leggazdagabb emberének alapkezelője által menedzselt magántőkealap alapított egy céget saját tulajdonú ingatlanok bérbeadására és üzemeltetésére, de az adásvételek sem kizártak.

Mészáros Lőrincnek és csapatának cégalapítási lendülete csak nem akar alábbhagyni. A cégközlönyben például most egy Ekho Belvedere Kft. néven létrehozott új társaságról szóló bejelentésre bukkantunk, amely utáni részletek után kutatva Magyarország leggazdagabb emberéhez jutottunk.

Megint gyarapodott Mészáros Lőrinc cégbirodalma. Fotó: MTI
Megint gyarapodott Mészáros Lőrinc cégbirodalma. Fotó: MTI

Nézzük először a cégközlönyben megjelent tényeket: az Ekho Belvedere Kft. 2021. július 27-én alakult. Fő tevékenységeként saját tulajdonú ingatlan adásvételét jelölték meg, de emellett saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével is foglalkozhat. (Más kérdés, hogy az Opten cégadatbázisban ez már fordítva szerepel, vagyis a bérbeadás és az üzemeltetés a kft fő tevékenysége.) Az Ekho Belvedere induló törzstőkéje 50 millió forint, amelyet teljes egészében az Ekho Magántőkealap fizetett be. 

Ez utóbbi ugyanarra a budapesti, V. kerületi Váci utcai címre van bejegyezve, mint egy sor Mészáros-érdekeltség. Köztük is a legjelentősebb az MKB Bank, amely közel 63 százalékát birtokolja a „nemzet gázszerelője”. 

Persze az egymással megegyező székhelyekből még nem következne automatikusan az, hogy az Ekho Magántőkealap és az azonos nevű friss kft is a Mészáros-birodalom része. Ha azonban rámegyünk az ő száz százalékos tulajdonában lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. honlapjára, akkor az alapkezelő által menedzselt öt alap között ott szerepel az Ekho Magántőkealap is. Ezek:

  • Status MPE Magántőkealap
  • Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap
  • Ekho Magántőkealap
  • Status Food Magántőkealap
  • Status Property Magántőkealap

Történetesen egyébként a Status Capital Zrt. székhelye is a már említett budapesti Váci utcai címen található.

Visszatérve az Ekho Magántőkealapra, arról pedig azt lehet tudni, hogy zártvégű, a befektetési jegyeit zártkörben hozták forgalomba, s az alapot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. július 1-jén vette nyilvántartásba. (Cikkünk megjelenésekor egyébként összesen 96 ilyen magántőkealapról tud az MNB, vagyis olyan entitásokról, amelyek tulajdonosai nem kötelesek a nyilvánosság előtt felfedni a kilétüket.)  

Az Ekho Belvedere Kft. kiemelt státuszára utalhat, hogy ügyvezetője Mészáros egyik bizalmi embere, Gombai Gabriella, aki a cégbirodalom számos tagjában vállal szerepet.

Megkérdeztük a Mészáros Csoportot, hogy mely ingatlanok kezelésére jött létre a cég és mik a tervei, s esetleg ingatlanok vásárlásával, illetve a meglévők eladásával is fog-e foglalkozni. Válaszokat a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk, amint ez megtörténik, természetesen azokat közöljük.

Jobb híján a Belvedere név alapján próbáltunk következtetéseket levonni. Arra rákeresve az interneten a bécsi Belvedere kastély jött fel, de feltehetően nem ez az ingatlan, amelynek kezelésére az Ekho Belvedere Kft. létrejött. Közelebb vihet a megoldáshoz a Budapest II. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban található Belvedere Budapest Irodaház, amely mellett helyezkedik el egy négycsillagos, 54 szobás szálloda is, a Hotel Belvedere Budapest. 

De az is lehet, hogy a fertődi Eszterházy-kastély a célpont. Amelyet a tavaly novemberi hivatalos kormánydöntés szerint a milliárdos állami megbízásokkal ellátott soproni FÉSZ Zrt. által vezetett konzorcium újít fel. Márpedig e konzorciumban a Mészáros tulajdonában lévő zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. is tag. S hogyan jön ide a Belvedere? Hát úgy, hogy a mintegy bruttó 4 milliárd forintos állami pénzt a kastély középső tömbjének, a Belvedere-nek és az óratoronynak a helyreállítására kell fordítani.

Mindazonáltal az Ekho Belvedere Kft. megalapítása is tükrözi, hogy bár Mészáros Lőrinc 2020 tavaszán kiszállt az irodákat, kereskedelmi ingatlanokat, hoteleket és logisztikai telepeket birtokló Appeninn Nyrt.-ből, azért korántsem hagyta el az ingatlanpiacot. 

A vállalatbirodalma zászlóshajójának tekinthető Opus Global Nyrt. honlapja az Obra Ingatlanhasznosító Kft.-t emeli ki, mint amelynek fő tevékenysége ugyanaz, mint a most alapított Ekho Belvedere Kft.-é: ingatlanbérbeadás. Az Obra bevétele a székhelyén található ingatlan hasznosításából származik. Ami nem más, mint a Budapest VI. kerületében, a Szent István Bazilika és az Opera között elhelyezkedő Révay Irodaház. Ennek kihasználtsága 2019-ben 97 százalék feletti volt, s bár a koronavírus-járvány alatt ez az arány csökkent, az Opus tőzsdei gyorsjelentése szerint 2020-ban is még 92 százalék feletti volt.