<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Alig néhány héttel azt követően, hogy átvették annak irányítását az egykori hazai médiamogul Bayer Józseféktől. Ám meglehet, csak annyi történik, hogy a CIG Életbiztosító Nyrt. közel 25 százalékos pakettje Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségétől, az Opus Globaltól egy másikhoz, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-hez kerül.

Érdekes tartalmú tájékoztatást tett közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A jogi bikkfanyelven megfogalmazott szöveg lényege, hogy a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó társaság – ahogy azt, mint kihangsúlyozta, korábban kommunikálta – elsődlegesen továbbra is a stratégiájának megfelelően fennálló és divíziókba sorolt vagyonelemek körében érdekelt. 

Mészáros Lőrinc az egyik zsebéből a másikba teszi át a pakettet?Mészáros Lőrinc az egyik zsebéből a másikba teszi át a pakettet?

Az Opus Global igazgatóságának elnöke, Mészáros Beatrix – Mészáros Lőrinc lánya – 2019. július 1-jén jelentette be egy sajtóközleményben, hogy az Opus Global öt divízióval működik tovább. Ebből négy stratégiai és egy-egy ágazatot fed le: turizmus, energetika, élelmiszeripar, ipar. Az ötödik pedig a vagyonkezelési divízió, amely a likvid befektetéseket tömöríti, vagyis azon eszközöket, amelyek akár rövid időn belül pénzzé tehetők.

Ebben a vagyonkezelési divízióban szerepel a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Opus Global által tulajdonolt közel 25 százalékos (egészen pontosan 24,85 százalékos) részvénycsomagja. Amelyhez még 2018 tavaszán jutott hozzá a Konzum Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. annak fejében, hogy 8,2 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a CIG-ben. A Konzum 2019. június 30-án – vagyis a divíziók kialakításáról szóló bejelentés előtt egy nappal – olvadt be hivatalosan az Opusba, így utóbbira szállt át a 24,85 százalékos CIG-pakett.

A most megjelent közleményben kihangsúlyozott „korábbi kommunikáció” arról szólt, hogy az Opus megerősítette, a CIG-gel tárgyalásokat folytat az egymásban fennálló részesedéseik átrendeződéséről. A 24,85 százalékos CIG-csomag megszerzésével párhuzamosan ugyanis a CIG 6,56 százaléknyi Konzum-részvényhez jutott, amely tehát a Konzum beolvadásával Opus-részesedéssé konvertálódott. Ám e tárgyalások nem haladtak előre, sőt 2019 októberében az Opus azt kürtölte világgá, hogy a CIG-ben lévő befektetését nem tekinti stratégiainak, vagyis olyan vagyonelemnek, amelyet hosszabb távon is mindenáron meg kíván tartani.

Ez a kinyilatkoztatás összefüggésbe volt hozható azzal, hogy fény derült a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalatát, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (EMABIT) érintő, az olasz szerencsejátékhoz kapcsolódó biztosításokkal kapcsolatos visszaélések miatti veszteség várható nagyságára. (A társaság a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. Emellett a biztosító korábban már elszámolt 692 millió forintot).

A mai Opus-közlemény érdekessége, hogy az az októberi kinyilatkoztatás előtti időre nyúlt vissza. Amikor tehát Mészáros Lőrinc érdekeltsége megerősítette, hogy az Opus rendezni kívánja a CIG-ben meglévő részesedését. Utalt ugyanakkor a biztosító tegnapi, ugyancsak a BÉT honlapján megjelent közleményére is, miszerint a CIG igazgatósága felkérte a vezérigazgató-helyettesét, hogy a CIG százszázalékos tulajdonában álló leányvállalat, az EMABIT olasz kárügyeinél változatlanul fennálló kockázatait kezelje, valamint a folyamatban lévő jogi ügyei kapcsán meghozott stratégiát módosítsa.

Az említett vezérigazgató-helyettes Fedák István, aki annak a Keszthelyi Holding Zrt.-nek a jogi és pénzügyi vezérigazgató-helyettese, amelyet a névadó, Keszthelyi Erik alapított, s amely cég fő érdekeltsége, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. gőzerővel terjeszkedik, 2018 márciusa óta pedig az üzletrészei felét már Mészáros Lőrinc és a tőle válófélben lévő felesége birtokolja. (A Hungarikum tevékenységéről részletesen olvashatnak a lapcsoportunkhoz tartozó, nyomtatott Piac&Profit szeptember 3-án megjelent számában.)

Fedák szeptember 1-jétől az életbiztosító vezérigazgató-helyettese, október 1-jétől viszont már a vezérigazgatója lesz, miután e poszt mostani gazdája, Kádár Gabriella szeptember 30-ával távozik. Kádárt ugyanis még a CIG második legnagyobb tulajdonosát (14,68 százalék), a Vinton Vagyonkezelő Kft.-t a családjával együtt birtokló Bayer József jelölte (Bayer mindenekelőtt a magyar média egyik legfajsúlyosabb és legbefolyásosabb szereplőjeként lehet ismert a közvélemény előtt, 1989-2019 között ő irányította az Axel Springer Kiadót). Több igazgatósági és felügyelőbizottsági taggal együtt, akik egytől egyig önként távoztak augusztus 14-éig, nem várva meg, hogy az arra a napra meghirdetett rendkívüli közgyűlésen az Opus Global – korábbi napirendi indítványához hűen – elmozdítsa őket.

Az Opus mai közleményének talán legérdekesebb kijelentése viszont kétségtelenül az "akár e részesedése értékesítése által" fordulat, amely egyértelmű utalás arra, hogy Mészáros Lőrincék akár a CIG-ben meglévő, közel 25 százalékos részesedésüket is hajlandók lennének eladni. Ez vonatkozhat arra, hogy az Opus kezében lévő CIG-pakett visszakerül a CIG-hez, a CIG-nél lévő Opus-részvények pedig az Opushoz.

E célt szolgálhatta tehát a CIG irányításának átvétele, Bayer József embereinek kiszorítása (magával Bayerrel együtt, aki a felügyelőbizottság elnöki tisztéről mondott le), miután utóbbiak nem látszottak hajlandók e dealt megkötni. 

Az is kérdés, hogy mi lesz a CIG-hez esetleg visszaérkező közel 25 százalékos pakettel? Hiába engedi meg ugyanis a hatályos tőkepiaci törvény, hogy egy részvénytársaság az alaptőkéje maximum 25 százalékát megtestesítő részvényeket tartson magánál, nem valószínű, hogy ezt teszi a CIG. Esélyesebbnek tűnik, hogy e pakettet továbbértékesíti (még fizethetne is vele egy tranzakciónál, ám ilyen üzleti lehetőség most nem látszódik). Biztosat senki nem tud, az ügyekre rálátó forrásaink azonban nem zárják ki, hogy a megoldás kulcsa az a bankhitel, amelyet még Konzum néven vett fel Mészáros Lőrinc cégbirodalma. E verzió szerint e bankhitel rendezéséhez akar előteremteni forrást a Konzum-jogutód Opus.

Forrásaink szerint az nem valószínű, hogy többen is megrohamoznának vételi ajánlataikkal egy Mészáros-érdekeltséget, hiszen a sikerük erősen kérdéses. A lapunktól névtelenséget kérők egyetlen potenciális jelentkezőről tudják elképzelni, hogy megveszi az Opus CIG-pakettjét: ez a Hungarikum. Amely biztosítási alkusz lévén immár szakmai befektető lenne, ráadásul – mint láttuk – a Hungarikum embere lesz októbertől a vezérigazgató, miközben már ma is az igazgatóság elnöke. 

Vagyis, mondhatni, tiszta helyzet állhatna elő. Már csak azért is, mivel az Opus kiszállásával Mészáros nem veszítené el a CIG-gel való hivatalos kapcsolatát, lévén, hogy 50 százalékban birtokolja a Hungarikum 50 százalékos üzletrészét (a másik 50 százalék a Keszthelyi Holding Zrt.-é). Szó sincs tehát arról, hogy veszni hagynák a kilátásba helyezett bombaüzleti lehetőséget, miszerint a CIG majdan a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesüléséből létrejövő, az OTP mögött immár második helyre előrelépő megabank mintegy 1,9 millió ügyfelének kínálhatja a termékeit. Sőt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.