Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Alig néhány héttel azt követően, hogy átvették annak irányítását az egykori hazai médiamogul Bayer Józseféktől. Ám meglehet, csak annyi történik, hogy a CIG Életbiztosító Nyrt. közel 25 százalékos pakettje Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségétől, az Opus Globaltól egy másikhoz, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-hez kerül.

Érdekes tartalmú tájékoztatást tett közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A jogi bikkfanyelven megfogalmazott szöveg lényege, hogy a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó társaság – ahogy azt, mint kihangsúlyozta, korábban kommunikálta – elsődlegesen továbbra is a stratégiájának megfelelően fennálló és divíziókba sorolt vagyonelemek körében érdekelt. 

Mészáros Lőrinc az egyik zsebéből a másikba teszi át a pakettet?Mészáros Lőrinc az egyik zsebéből a másikba teszi át a pakettet?

Az Opus Global igazgatóságának elnöke, Mészáros Beatrix – Mészáros Lőrinc lánya – 2019. július 1-jén jelentette be egy sajtóközleményben, hogy az Opus Global öt divízióval működik tovább. Ebből négy stratégiai és egy-egy ágazatot fed le: turizmus, energetika, élelmiszeripar, ipar. Az ötödik pedig a vagyonkezelési divízió, amely a likvid befektetéseket tömöríti, vagyis azon eszközöket, amelyek akár rövid időn belül pénzzé tehetők.

Ebben a vagyonkezelési divízióban szerepel a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Opus Global által tulajdonolt közel 25 százalékos (egészen pontosan 24,85 százalékos) részvénycsomagja. Amelyhez még 2018 tavaszán jutott hozzá a Konzum Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. annak fejében, hogy 8,2 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a CIG-ben. A Konzum 2019. június 30-án – vagyis a divíziók kialakításáról szóló bejelentés előtt egy nappal – olvadt be hivatalosan az Opusba, így utóbbira szállt át a 24,85 százalékos CIG-pakett.

A most megjelent közleményben kihangsúlyozott „korábbi kommunikáció” arról szólt, hogy az Opus megerősítette, a CIG-gel tárgyalásokat folytat az egymásban fennálló részesedéseik átrendeződéséről. A 24,85 százalékos CIG-csomag megszerzésével párhuzamosan ugyanis a CIG 6,56 százaléknyi Konzum-részvényhez jutott, amely tehát a Konzum beolvadásával Opus-részesedéssé konvertálódott. Ám e tárgyalások nem haladtak előre, sőt 2019 októberében az Opus azt kürtölte világgá, hogy a CIG-ben lévő befektetését nem tekinti stratégiainak, vagyis olyan vagyonelemnek, amelyet hosszabb távon is mindenáron meg kíván tartani.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.