2019. február 22. 13:48
mfor.hu

Az elmúlt napokban a részvénypiacok látványosan ledolgozták az évvégi esést, és visszaemelkedtek a tavaly decemberi szintre – mindezt gyakorlatilag úgy, hogy szinte minden fontos gazdasági előrejelzés lassulást mutat. Mi lehet mégis a mostani részvénypiaci emelkedés mögött – erre kereste a választ a K&H Alapkezelő.

Az év végén történt 13 százalékos esést követően mára sikerült visszaerősödnie a részvénypiacnak, miközben a legfontosabb gazdasági indikátorok romlást, lassulást mutatnak. „Az év végi drasztikus részvénypiaci korrekció mögött alapvetően három fő ok húzódott meg: egyrészt az USA-Kína között egyre jobban elmérgesedő kereskedelmi háború, másrészt a kamatemeléssel és jegybanki kötvényeladással kilátásba helyezett jegybanki szigorítások (QT: quantitative tightening), végül pedig a kínai gazdasági lassulás keltette aggodalmak. E három tényező nagymértékben elbizonytalanította a befektetőket, és komoly esést okozott a tőzsdén. Az elmúlt hetekben azonban a befektetők választ kaptak a félelmeikre, a megnyugvás pedig egyértelműen pozitívan csapódott le a részvénypiacon” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Megnyugodhatnak a befektetők

Az elmúlt hetekben a jegybankárok és gazdaságpolitikai vezetők arra törekedtek, hogy kisimítsák a lassuló gazdasági ciklust, és választ adjanak a világgazdaság növekedése kapcsán fölmerült aggodalmakra. „A világgazdaság fölött közel másfél éve lebegő USA-Kína kereskedelmi konfliktusban tűzszünetet kötöttek és láthatóan kompromisszumkészek lettek a felek. A két nagyhatalom higgadtabb magatartását máris pozitívan értékelték a befektetők. Emellett a jegybanki politikában is fordulat történt, hiszen a jelenlegi várakozások szerint a Fed tavasszal leállítja a mérlegfőösszeg csökkentési programját, és az elemzők a következő egy évben nem is várnak további kamatemelést. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok szerint sem biztos, hogy szükségesek további kamatemelések. Mindeközben pedig Kína egyre több gazdaságélénkítő lépést vezet be annak érdekében, hogy a gazdasági lassulás ütemét mérsékelje” – tájékoztatott a fő okokról Kovács Mátyás.

„A fenti folyamatok jól láthatóan megnyugtatták és kedvező irányba mozdították a befektetőket, így a várakozásaink szerint a feltörekvő részvénypiacon és az amerikai tőzsde esetében folytatódhat az emelkedés. Az EU részvénypiaccal kapcsolatban azonban egyelőre még sok a bizonytalanság, hiszen az autókereskedelmet várhatóan korlátozó amerikai védővám bevezetése, valamint a közelgő Európai Uniós parlamenti választások és a még mindig sok bizonytalanságot jelentő Brexit továbbra is sok aggodalmat jelent” – tájékoztatott a befektetési szakember.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.