6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jövőre sok orvosnak, nővérnek választania kell az állami és a magánegészségügy között. Utóbbi szektorban már milliárdos profitra is van példa.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megszavazásával újra terítéken van az állami és a magánegészségügy hermetikusabb szétválasztása. Ennek kapcsán megnéztük az ismertebb magán egészségügyi cégek 2019-es beszámolóit. Változatos képet találtunk: a milliárdos profittól a félmilliárdos veszteségig mindenre akad példa, de egyre több a kisebb cég is, így biztosra mondható, hogy a következő években is a magánegészségügy térnyerése várható. Ebben olyan magyar milliárdosok látnak jövőt, mint Csányi Sándor vagy Wáberer György.

A legnagyobb magánszolgáltató igazából nem is gyógyítással foglalkozik, hanem laborvizsgákatokkal. Az osztrák hátterű Synlab Hungary Kft. tavaly rekordévet zárt: 14 milliárd forintos forgalom 813 millió forintos nyereséghez volt elég, ezt azonban nem vették ki a tulajdonosok. Most is van dolguk bőven, hiszen a Synlabot még a járvány kezdeti időszakában jelölte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ PCR-vizsgálatok elvégzésére, vagyis közfinanszírozott és magán koronavírusteszteket is végeznek.

A Magyarországról indult, és azóta is magyar központú cég a nevében hordozza a szemléletének alapjait képviselő értékeket, és a nemzetközi vállalatcsoporthoz igazodva Affidea néven működik. Az Affidea ma már nemcsak hazánk, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is: csoportunk 16 ország több mint 246 egészségközpontjában évente 13 millió képalkotó vizsgálatot végezve lát el 4,4 millió pácienst

- vallja magáról az Affidea, amely szintén rekordévet zárt 2019-ben. Az amúgy holland hátterű Affidea Kft. tavaly 11 milliárd forintos forgalmat ért el, ami már több mint 1 milliárd forintos nyereséget eredményezett, de nem volt osztalék. Sikerük fontos eleme, hogy nem csak Budapestre koncentrálnak, hanem vannak telephelyeik Győrtől Miskolcig. Szolgáltatásaik között pedig MR- és CT-vizsgálatokat is találunk (a vizsgálatot az OEP is finanszírozhatja), és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett már mintegy 30 szakorvosi területen biztosítanak járóbeteg-szakellátást is.

Szintén rekordévet zárt a Budai Egészségközpont: 2015-ben még 4,7 milliárd forint bevételük volt, tavaly már 8,9 milliárd forint. A Csányi Sándor OTP-vezér egyik cégének, valamint a Varga Péter által vezetett Medicomp Kft. tulajdonában lévő magánegészségügyi intézmény 221 millió forintos profitnak örülhet, de osztalék itt sem volt. Ennél volt már nagyobb profit is: 2017-ben a 600 millió forintot is elérték. A cég legnagyobb dobása az volt tavaly, hogy már a volt állami tulajdonban lévő kórházépületet is megvették mintegy 4 milliárd forintért az államtól.

A Róbert Károly Magánkórháznak 2018-ban lett új tulajdonosa, amikor a MedAlliance Holding Zrt. megvásárolta Lantos Csabától. Az új tulajdonos Haraszti Péter, a cégcsoport pedig éppen a napokban bővült egy új taggal (TritonLife Labs Kft.). Maga a Róbert Károly Magánkórház Zrt. tavaly 3,2 milliárd forintos forgalom mellett 80 millió forintos adózott eredménnyel büszkélkedhet. Még 2018-ban a bevételel kevesebb, de a profit több volt.

Szintén a nagyok közé tartozik a Duna Medical Center, ahol viszont látványosan növekszik ugyan a bevétel, ami már a 2,7 milliárd forintot is elérte, viszont stabilan veszteséges, ezúttal 553 millió forintos mínusz jött össze a Hollandiában bejegyzett tulajdonosnak. Igaz, a milliárd feletti veszteségre is volt már példa. Kiadási oldalon a cégnél főleg a bérleti díj ugrott meg (700 millió forintról 838 millió forintra), valamint a bérköltségeik növekedtek jelentősen (704 millió forintról 767 millió forintra).

Szépen gyarapaszik az Emineo magánkórház is: tavaly sikerült megugrani az egymilliárd forintos forgalmat, amiből 145 millió forintos profit lett. A magyar orvosok tulajdonában lévő cégből 33 millió forint osztalékot vettek ki. Az amerikai-magyar tulajdonban lévő Firstmed-FMC is egymilliárd forintos forgalom felett jár, és 114 millió forintos hasznot termeltek. Veszteséges viszont a DR. ROSE Magánkórház Kft.: a 3,2 milliárd forintos forgalom a középmezőnyhöz elég, de a 590 millió forintos veszteség jött össze.

Lépett előre a Doktor24 cégcsoport is, amely idén január óta már részvénytársaság formában tevékenykedik, de tavaly még Doktor24 Medicina Kft. néven 1,1 milliárd forint árbevételt ért el a 2018-as 755 millió forint után. A profit átlagos lett, a 38 millió forint megfelel az elmúlt évek szintjének, viszont 130 millió forint osztalékot szavaztak meg a tulajdonosok (például Lancz Róbert és a volt SZDSZ-elnök Kóka János).

Laptársunk, a Piac&Profit magazin augusztus-szeptemberi számában a volt politikus elmondta: úgy számoltak, tízmillió euró, vagyis durván 3,5 milliárd forint szükséges a tervezett fejlesztésekhez. Két külföldi kockázati tőkebefektetőre, a Value4Capitalre és az Ananda Impact Ventures-re esett a választásuk. A Doktor24 Medicina Zrt. lett a tulajdonosa a Doktor24 Magyarország Kft.-nek és a Kastélypark Klinika Kft.-nek is.

Hatalmas befektetéssel vágott bele nyáron a magán egészségügyi szolgáltatásba Wáberer György 25 év fuvarozás után: Wáberer Medical Center brand név alatt működő Corpmed Egészségügyi Szolgáltató Kft. tavaly még csak 108 millió forintos bevételt ért el és 716 millió forintos veszteséget. Ugyanakkor hosszú távban gondolkodnak: Wáberer György korábban elmondta, hogy a 3 milliárd forintos befektetésre társaságot hoztak létre, melyben alapítóként ő maradt a meghatározó tulajdonos, s a saját tőkén kívül hitelre is szükség volt. A következő évek bevételeivel kapcsolatos tervekről kijelentette, hogy ez nem gyors megtérülésű iparág, ezért 10 évben gondolkodnak. Idén körülbelül 800 millió-1 milliárd forintos árbevétel terveik vannak, 2-3 éven belül 2,5-3 milliárd forinttal számolnak.  

Összességében a piaci részesedés annyiban változott, hogy a szereplők jelentős része tovább erősödött, de az Affidea és a Budai Egészségközpont jobban elhúzott a mezőnytől. Hatalmas a verseny, jelentős iparági befektetések és immár két számjegyű növekedés is tapasztalható a magán egészségügyi szektorban. Egyes statisztikák szerint közel 1000 milliárd forintot költöttek tavaly a magyarok az állami gyógyintézményeken kívül.

A magánegészségügy erőforrásaira a közeljövőben nagy szükség lehet, ugyanis az elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény egyik fontos részlete volt, hogy januártól összeférhetetlennek minősül, ha egy orvos az állami és a magán-egészségügyben is tevékenykedik. Így sok orvosnak, nővérnek választania kell, hogy melyik szektorban folytatja. Ha a magasabb bér és a szabadabb munkaidő miatt a magánt választják, akkor az még nagyobb profitot eredményezhet a tulajdonosoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!