<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nem minden kapcsolatra jellemző a boldog befejezés. A vita hevében igencsak el tudnak szabadulni az indulatok és a legutolsó dolog, amire gondolunk, az a kompromisszum. Ha a helyrehozhatatlan házastársi konfliktus egyetlen kimenetele a válás, a szülőknek meg kell egyezniük a gyermek jövőjét illetően. Lehet, hogy a felgyülemlett feszültség miatt még a fontosabb kérdésekben is képtelenek megegyezni. Kerülje el a felesleges harcokat és idegeskedést, fogadja meg tanácsainkat, és kérdéseivel forduljon a Vidákovics Ügyvédi Irodához. Családjogban szerzett évtizedes tapasztalattal segítjük át ezen a viharos időszakon.

Fizesse a gyermektartásdíjat pontosan

Ha már a válás létrejött és a gyermek elhelyezéséről is döntöttek, a legfontosabb tanácsok egyike, hogy ne legyen tartozása a gyermektartásdíjat illetően. A gyermektartásdíj összegének megállapítása a legtöbb válóper heves gyújtópontja. A legkönnyebb út természetesen a felek együttműködése lenne, amikor közösen döntenek a gyermek gondozásáról, szükségleteinek térítéséről. Amennyiben nem születik a felek között megállapodás, a bíróság hivatott dönteni a kérdésben.

Ne feledkezzen meg a többlethasználati díjról sem

A többlethasználati díj fogalmával a legtöbb pár találkozhat a válóper során. Nézzük, mit is jelent valójában és miért fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül ezt a tételt. Válás esetén a házastársak közös tulajdonában lévő lakás használati jogát a bíróság megoszthatja a felek között. Dönthet úgy, hogy az ingatlant a felek a továbbiakban közösen használják, vagy az egyik fél kizárólagosan használja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egyik fél lakáshasználati joga megszűnik, tehát el kell hagynia a közös ingatlant. Amennyiben egyikük már korábban, önként és a visszatérés szándéka nélkül elhagyta a közös lakást, a bíróság ugyanúgy megállapíthatja a használati jog megszűnését. Az a házastárs, akinek a közös lakáshasználathoz való jogát megszüntette a bíróság és az ingatlan elhagyására kötelezte, a tulajdonhoz fűződő jogaiban sérül, amit a jogalkotó igyekszik kompenzálni. Itt lép be a többlethasználati díj, ami a bérleti díjhoz hasonlóan illeti meg a tulajdonost.

Habár a lehetőség nyitva áll, ritka, hogy a felek csendben és békésen megegyeznek a többlethasználati díj mértékéről. Szakértői vélemény alapján dönt a bíróság arról, mekkora összeg illeti meg a lakáshasználati jogában akadályozott felet. De vajon milyen tényezők befolyásolnak egy szakértőt, amikor állásfoglalást fogalmaz meg? Elsősorban az ingatlan fekvése, felszereltsége, műszaki állapota a meghatározó, emellett minden olyan körülmény, amely egy bérleti díj kalkulálásakor szóba jöhet. Amennyiben kiskorú gyermekkel együtt marad a házastárs a közös ingatlanban, többlethasználati díjat a gyermek után nem köteles fizetni. Hiszen a kiskorú gyermek lakhatását a feleknek biztosítaniuk kell, más szóval a gyermek ingyen lakhat a közös lakástulajdonban.

A felek a közös lakás használatát illetően szerződésben már előre megegyezhetnek a többlethasználati díjról vagy annak kizárásáról. A házastársak ilyen tárgyú szerződést csak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva köthetnek, amitől később egyoldalúan nem térhetnek el. Ebből is kitűnik, mennyire fontos családjogban tapasztalt, válóperek sikerei között edződött, profi ügyvéd segítségével megfogalmazni a szerződés részleteit. A Vidákovics & Partners munkatársai mindenre kiterjedő alapossággal segítenek biztonságban tudni a jövőjét és nyugalmát.

Ne akadályozza a kapcsolattartást a különélő szülővel

Egy házasságban az örök kapocs a gyermek, akinek biztonsága és megfelelő fejlődése a felek megromlott kapcsolata esetén is a legfontosabb szempont. A jogalkotó ezt az érzelmi hátteret kívánja biztosítani a gyermeknek a különélő szülővel rendelt kapcsolattartás szabályozásával. A gyermeknek tehát joga van ahhoz, hogy a különélő szülővel közvetlen és személyes kapcsolatot ápoljon, amit a gyermeket nevelő szülő köteles biztosítani. Ha a kapcsolattartás feltételeiről a szülői felügyelet rendezése iránti per során a házastársak képtelenek megegyezni, a bíróság fog dönteni a kérdésben, a gyermek érdekeit szem előtt tartva. A döntésben a gyermeknek - ítélőképessége mértéke szerint - része lehet. Amennyiben a különélő szülő kapcsolattartási jogát a bíróság nem korlátozta, illetve nem vonta meg, joga van a gyermekével való zavartalan kapcsolattartáshoz. Ide tartozik a gyermek fejlődésének figyelemmel kísérése és a neveléséhez való anyagi, érzelmi hozzájárulás. A bíróság eltérő rendelkezése hiányában a különélő szülővel való kapcsolattartást a gyermeket nevelő szülőnek nincs joga akadályozni. Ahhoz, hogy a kérdés ne legyen folyton parázs viták gyújtópontja a felek között, érdemes a kapcsolattartás minden apró részletét tisztázni és rögzíteni. Fontos megegyezni például a kapcsolattartás időtartamáról, gyakoriságáról, a gyermekkel kapcsolatban felmerülő költségek viseléséről, a gyermek átadásának és visszaadásának helyszínéről, pontos idejéről és minden olyan részletről, ami vitás lehet a felek között.

Érdemes ügyvédhez fordulni

A kapcsolattartást rendező megállapodás nem sikerül mindig zökkenőmentesen, ezért a gyermek biztonsága és a felek nyugalma érdekében érdemes válóperekben, családjogi ügyekben jártas ügyvédhez fordulni, aki széles látókörrel és nagy tapasztalattal segít navigálni a rendezetlen kérdések között.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.