<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az emberi test összefüggő rendszerként lett megalkotva. Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogyha csak egy kis részével akad problémánk, az mennyire kihathat a kedélyállapotunkra. A lábunk, főleg a talp különleges gondoskodást igényel, hiszen ez tartja meg a gerincet. 

Megfelelő cipők használata

Megfelelő cipővel sokat tehetünk a lábunk egészségének megőrzése érdekében. Ha már kialakult valamilyen krónikus bántalom, nem elegendő egy átlagos cipő, hanem gyógycipőt, gyógypapucsot kell választanunk. Tekintsük meg egy gyógypapucs webáruház kínálatát, milyen problémára nyújtanak megoldást!

Szinte népbetegségnek számít a harántboltozat süllyedése a talpon, ami az előláb szétterülését jelenti. Ennek a sokaknál előforduló deformitásnak egyik oka, hogy kisgyermekkorban cipőben tanulunk járni: a talp elkényelmesedik és kevésbé fejlődnek ki az izmok. 

Ne várjuk meg, míg kialakul a deformitás, válasszuk ki figyelmesen új cipőinket. A túl magas sarok, de a lapos talp sem tesz jót lábunknak, ideális a 2,5-3 cm-es sarokmagasság. Lapos talpú cipők és papucsok esetében húzódhat az Achilles-ín a talp középső részén. Az ideális cipő tehát megemeli picit a sarkat és kényelmesen tartja az Achilles-ínt. 

Nem ciki a váltócipő a munkahelyen sem

Óvodás és iskolás korban rendszerint váltócipőben vagyunk az intézményekben. Felnőtt korban ez valahogy feledésbe merül és hosszú órákat töltünk ugyanabban az utcai lábbeliben. A „kinti” cipőket úgy tervezték meg, hogy erősen fogják a lábunkat, ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, benti környezetben nem egészséges a folyamatos viselésük.

A jó váltócipő vagy váltópapucs követi a talpunk boltozatát, állítható a pántja és nem túl magas a sarka. Bizonyos munkakörökben kötelező cipőt cserélni a munka kezdetekor, például orvosi rendelőben, konyhán, fürdőkben. 

Mozogjunk!

Ha az emberi szervezetre egymással kapcsolatban lévő rendszerként tekintünk, jogosan gondolhatjuk, hogy az egész testre kiható mozgással segíthetjük lábunk állapotát is. A tüneti kezelés, például fájdalomcsillapító vagy izomlazító használata ideig-óráig enyhítheti rossz közérzetünket, de a valós problémát nem oldja meg. 

Az ortopéd szakorvos feladata kideríteni, hogy valójában mi állhat a fájdalom hátterében. Jelentős javulás érhető el gyógytornával, mivel a feszítő-nyújtó gyakorlatok feloldják a lábunkban húzódó izmok merevségét. A gyógytornán kívül támogathatjuk a megfelelő izomműködést másfajta mozgásformákkal is: jógával, úszással, gyaloglással.

Érdemes odafigyelni, milyen lábbelit választunk már kisgyermekkortól, sőt a legjobb, ha hagyjuk a gyerekeket mezítláb a kertben mozogni, így megelőzhetjük a talp süllyedését. Felnőtt korban se hagyjuk el a munkahelyi váltócipőt, és nyújtó gyakorlatokkal lazítsuk izmainkat. Nem feltétlenül kell egészségügyi problémával küzdenünk ahhoz, hogy egy sima papucs helyett gyógypapucsot válasszunk.