3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg az elmúlt évtizedben leginkább az volt tapasztalható, hogy rendkívül kevés Magyarországon a munkahely, az utóbbi néhány évben viszont megfordult a helyzet, manapság már a munkaerőből van hiány.

Ez pedig a kereskedelmi ágazatot is erősen érinti. Elég csak megnézni az Ózdállás https://ozdallas.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites aloldalát, és láthatjuk, hogy a munkáltatók lázasan keresik a bolti eladókat, a pénztárosokat és az árufeltöltőket.

De arról is sokat lehet olvasni manapság, hogy az ismert szupermarketek folyamatosan emelik a dolgozóik bérét, illetve különböző jutalékokkal is honorálják a munkájukat.

A bérezés

Persze a bérezést számos más tényező is befolyásolja, ilyen például a szakképesítés megléte. Vagyis azok a munkavállalók, akik bolti eladó, élelmiszer-, vegyiáru eladó, boltvezető vagy kereskedő OKJ-s képesítés birtokában vannak, némileg magasabb fizetésre számíthatnak, mint azok, akik szakképesítés nélkül dolgoznak.

A képzés

A kereskedelmi képzések közül a boltvezető tanfolyam a legnépszerűbb, ezen pedig mi egy cseppet sem csodálkozunk, hiszen ezzel a képesítéssel bármilyen kereskedelemben tevékenykedő vállalkozás közép- és felsővezetői pozíciója ellátható. Ahhoz viszont, hogy ezen a tanfolyamon részt tudjunk venni, szükséges egy eladói képzés elvégzése is.

Ezeken a kurzusokon az oktatás elméleti és gyakorlati részből is áll, hogy maximálisan fel tudjunk készülni arra, hogy a képzés elvégzése után helyt tudjunk állni a szakmánkban, és általában nagyjából három hónap alatt abszolválhatók.

Tehát összesen féléves tanulással bezsebelhetünk egy biztos munkát, amellyel viszonylag jó pénzt tudunk keresni havonta.

Ez elég csábítóan hangzik, igaz?

Nagy kereslet a munkáltatók részéről, az átlaghoz képest magasabb havi kereset, és gyorsan elsajátítható szakmák – ennél több nem is kell. Ezt az álláskeresők többsége is így gondolja, amelynek köszönhetően egy-egy hirdetésre átlagosan akár 20-30 jelentkezés is beérkezhet.

Ezért manapság már egyáltalán nem jelent garanciát a szakképesítés és a szükséges kompetenciák megléte arra, hogy a HR-esek minket választanak. Szükség van egy ütős önéletrajzra ahhoz, hogy meg tudjuk mutatni, mi vagyunk az ideális jelöltek az adott pozícióra.

A CV-n belül pedig különösen figyelmet kell fordítanunk a szakmai összegzés és a tapasztalat részre, hiszen ezek nagymértékben meghatározhatják, hogy a pályázatunk hova kerül, a kupac tetejére vagy kiszortírozásra. Fontos, hogy releváns információkat adjunk meg bennük, konkrét adatokkal támasszuk alá az eddig elért eredményeinket, és használjunk minél több kulcsszót.

A cikk befejezéseképpen pedig még annyit említenénk meg, hogy ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor azt is mindenképpen tüntessük fel, az idegennyelv-ismeret ugyanis sok esetben, főleg a nagyvárosokban elengedhetetlen egy bolti eladó számára. Bármikor betévedhetnek ugyanis turisták a boltba, akiket ugyanolyan lelkesedéssel kell tudnunk kiszolgálni, mint a magyar vásárlókat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!