3p

A Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. ugyan nyereséggel zárta a 2021-es évét, ám az csak kevesebb, mint a tizede az egy évvel korábbi, igaz, a cég történetében kiugró profitnak.

Igazi nagybefektető a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor kizárólagos tulajdonában lévő társaság 2021 végén 29 kapcsolt vállalkozásban összesen több mint 148 milliárd forint értékű befektetéssel rendelkezett – derült ki a cég most közzétett tavalyi beszámolójának kiegészítő mellékletéből.

Azért van oka az örömre Csányi Sándornak. Fotó: MTI
Azért van oka az örömre Csányi Sándornak. Fotó: MTI

A részesedések tételes felsorolásában a nevek mellett ezúttal nem szerepelnek összegek. Így csak a korábbi éves jelentésekből lehet következtetni arra, hogy a cég továbbra is messze legértékesebb portfolióeleme az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport lehet, amelyet 2019-ben 100 milliárddal szerepeltetett a Bonitás.

Amely tavaly szépen terjeszkedett. Míg féltucat hazai társaságba szállt be, addig további hét cégben növelte a részesedését. Az új szerzemények közül a Hőtechnika Kft. megszerzése emelendő ki, annak révén ugyanis a Bonitás egy új területre lépett be, nevezetesen az energetikai piacra.

A meglévő portfoliók bővítése kapcsán pedig talán a leglényegesebb, hogy immár a Budai Egészségközpont kizárólagos tulajdonosa lett Csányi Sándor cége.

Ugyanakkor, ahogy az egy befektető társasághoz illik, a Bonitás a vételek mellett el is adott, összesen öt cégben csökkentette a részesedését.

Mindazonáltal a végeredmény ugyan pozitív, ám messze nem olyan impozáns, mint a 2020-as, igaz, az a cég történetében is kiugró. Míg tavalyelőtt a Bonitás közel 64 milliárd forintos bevételre tett szert a pénzügyi műveleteiből, addig 2021-ben csak ennek kevesebb mint a tizedére, 6,1 milliárdra. Márpedig alapvetően ez befolyásolja az eredményét, amely ennek következtében az adózás után 5,5 milliárd lett, szemben a 2020-as 63,2 milliárddal. Azért nincs ok az aggodalomra, az eredménytartalék ugyanis a múlt év végén 138 milliárdot tett ki. Ennek ellenére Csányi nem vett ki osztalékot a cégből.

Szükségesnek is tűnik a tartalékolás, hiszen a cég kötelezettségei csaknem 81 milliárdra rúgnak, ennek döntő része, 79,4 milliárd hosszú lejáratú.

A Bonitás egyébként 500 ezer darab OTP Bank-részvény felett is diszponált, ezek nyilvántartási értéke 2021 végén meghaladta a 3,2 milliárd forintot.

A vállalkozás 2021-ben havi rendszerességgel átlagban két főt foglalkoztatott munkaviszonyban, ők összesen közel 31,8 milliót kaptak tavaly, ebből mintegy 30 milliót bérként, ami havi szinten 1,25 milliónak felel meg fejenként.

Ami az orosz-ukrán háborút illeti, az abban „érintett országokkal a társaságunknak nincs jelentős üzleti kapcsolata, továbbá nincs semmilyen olyan kockázati kitettsége, amelynek jövőbeni alakulása jelentős hatással lenne a társaságunkra” – írja a Bonitás a 2021. évi beszámolójának kiegészítő mellékletének zárásaként. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!