2018. február 22. 05:28

Az elmúlt időszakban egyre jobb formában volt a nyomtatott lappiac. Bár az eladott példányszámok továbbra is csökkentek, a változás sok esetben inkább stagnálással ért fel. Tavaly év végén azonban újabb nagy zuhanás következett be.

A válság a hazai lapok értékesítését is megcibálta, jókora zuhanásokat eredményezve, bár a feltámadás nem következett be, a hanyatlás sokkal mérsékeltebbé vált, és az elmúlt időszakban már nem ritkán kisebb növekedésekről is árulkodtak az adatok. 2017 utolsó negyedévében aztán némileg váratlanul ismét jelentősebb zuhanások következtek be az általunk figyelt kiadványok esetében - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb adataiból.

A korábbi 0-1 százalék körüli negyedéves csökkenések most 4-7 százalék közé süllyedtek, éves bázison pedig még mindig találkozhatunk közel 20 százalékos zuhanással.

A napilapok körében a legnagyobb negyedéves mínuszt Orbán kedvenc lapja, a Nemzeti Sport szenvedte el, hiszen a 33 341 példányos értékesítés 5,8 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. Éves bázison 10,1 százalékos az elmaradás. Nem remekel Simicska Lajos napilapja, a Magyar Nemzet sem, hiszen év végén 3,1 százalékkal kevesebb darabot adtak el átlagosan a lapból, 13 608 példányt, ami a 2016 végi teljesítményhez képest 19,2 százalékkal kevesebb.

Napilapok eladott példányszámainak változása Napilapok eladott példányszámainak változása

A Népszava ellenben úgy tűnik önerejéből is képes növekedni. A Népszabadság váratlan bezárása után az olvasók egy része a Népszavához pártolt át, most azonban ennek az eseménynek a hatása már kikerült a bázisból. Tavaly év végén a Népszava három hónap alatt 0,7 százalékkal értékesített többet a lapból, éves bázison a 20 122 darabos átlagos eladás 28,4 százalékos növekedést jelent.

A Népszava eladott példányszámának negyedéves változása A Népszava eladott példányszámának negyedéves változása

A hetilapok esetében egyedül a HVG tudott egy szerény, 0,2 százalékos pluszt felmutatni, ami inkább stagnálással felérő eredmény. Az átlagosan eladott 31 098 példányszám előző évhez képest 5,7 százalékkal kevesebb. Simicska hetilapja, a Heti Válaszból 1 százalékkal kevesebbet adtak el, 10 527 darabot, ami éves viszonylatban 13,8 százalékos teljesítménycsökkenést jelent. (Az általunk vizsgált hetilapok közül a 168órát már úgy tűnik, nem auditálják.)

Hetilapok értékesítési adatai Hetilapok értékesítési adatai

Noha a színes, női és pletykalapok közül mindig van olyan, amelyikből a korábbiakhoz képest többet vásároltak az olvasók, most ilyenről nem lehet beszámolni, hiszen 2-3 százalék körüli csökkenést regisztráltak az értékesítésben minden laptípus esetében.

  • A Blikkből 3,9,
  • a Borsból 3,
  • a Bestből 2,5,
  • a HOT! magazinból 1,4,
  • a Storyból 3,2,
  • a Kiskegyedből 3,1,
  • a Nők Lapjából pedig 1,6 százalékkal

vásároltak kevesebbet, mint a harmadik negyedévben.

Értékesítés adatai Értékesítés adatai

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.