3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tartós, környezetbarát, körforgásos, és ez a leghosszabb ilyen szakasz Magyarországon.

Új, gumibitumen felhasználásával készült szakaszt adtak át az M83 számú autóúton, amelyhez a Mol zalaegerszegi gyárából érkezett az alapanyag - derül ki a cég lapunknak küldött sajtóközleményéből. Az útpályaszerkezet alap- és kötőrétegében mintegy 10 ezer tonna gumibitument használtak fel, így Magyarország leghosszabb, 36 kilométeres gumibitumenes útszakasza épült meg. A terméknek számos előnye van: a gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett környezetbarát megoldás, hiszen az előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra.

A lényeg az, az aszfaltréteg alatt van? Az új, Győr és Pápa között megépült, kétszer két sávos, 36 kilométer hosszú 83-as út Pápa közelében az avatóünnepség napján, 2023. október 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A lényeg az, az aszfaltréteg alatt van? Az új, Győr és Pápa között megépült, kétszer két sávos, 36 kilométer hosszú 83-as út Pápa közelében az avatóünnepség napján, 2023. október 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mol Zalai Finomítójában 2012-ben kezdték meg a gumibitumen gyártását, évi 5000 tonna kapacitással. A megnövekedett keresleti igényekre reagálva a Mol - szintén a Zalai Finomítóban - egy évi 20 ezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzemet is épített, amely 2020-ban készült el.  A vállalat a gyártás indulása óta összesen 4 500 tonna gumiőrleményből állított elő gumibitument, amely mintegy 750 000 db használt személygépkocsi abroncs hulladékából készült, és eddig 180 kilométernyi útszakasz építésénél használták fel.

A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mint a hagyományos utak, hiszen kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett fenntartható is, hiszen gyártása során a korábban káros hulladékként kezelt hulladékot értékes alapanyagként használják fel, támogatva ezzel a körforgásos gazdaságot is.

„A Mol kiemelt stratégiai célja a régió körforgásos gazdaságának beindítása, éppen ezért alapanyagként és energiaforrásként tekintünk mindenre. Célunk, hogy a hulladékokból újra hasznos termékeket tudjunk előállítani, és ezzel is csökkentsük a környezeti terhelést. A gumibitumen előállítása és forgalmazása tökéletes példája a törekvéseinknek, hiszen egyrészt a használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá, másrészt minőségi alapanyagot biztosít az ipari szereplők számára”

– mondta Hazuga Károly, a Mol Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója.

A Mol gumibitumennel épült aszfaltutak tartósabbak, élettartamuk másfélszerese a normál bitumenből készültekéhez képest. A gumibitumen ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, és nagyobb terhelhetősége miatt a nyomvályúsodási hajlam is kisebb. Ezáltal az utak fenntartási költsége is csökkenhet. Lakóövezetek közelében fontos szempont lehet, hogy használatával lényegesen kisebb menetzaj érhető el, ami jelentősen csökkenti a környezet zajterhelését.

Az útszakasz átadásán Orbán Viktor is beszédet mondott, amiben ugyan ezt a technológiát nem nevesítette, ám a magyar gyorsforgalmiút-hálózatot például a skandináv országokénál is fejlettebbnek nevezte, és persze kitért a világpolitikai helyzetre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!