<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A nagy múltú brit utazási iroda tavaly szeptemberben ment csődbe, de új tulajdonosai most felélesztenék.

Még idén újraindulhat a Thomas Cook, azonban a kor követelményeinek jobban megfelelve csak online utazási irodaként, írja a Guardian.

A világ legnagyobb múltú utazási irodáját tavaly szeptemberi összeomlása után fő részvényese, a kínai Fosun nevű konglomerátum vásárolta fel 11 millió fontért, még novemberben. Ezzel a tulajdonukba került a Thomas Cook csaknem összes trademarkja, közösségimédiás felülete, webszájtja és szoftvere.

Az új tulajdonosok a felvásárlás óta többször is hangoztatták, hogy megmentenék a brand maradványait, és kizárólag online formában, de újraindítanák a szolgáltatást. Most a brit Polgári Repülési Hatóság (Civil Aviation Authority) engedélyére várnak, de az újraindítási tervüket még nem véglegesítették a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság miatt. Attól tartanak, hogy a brit kormány további utazási korlátozásokat, karanténköteletettséget vezet be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az 1841-ben alapított Thomas Cook világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt, azonban a halmozódó adósságai egyszerűen maguk alá temették. Becsődölésekor 600 ezer utasa rekedt külföldön, köztük 150 ezer brit. Utóbbiakat az úgynevezett Matterhorn-művelettel szállítottak haza, mely Nagy-Britannia legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli akciója volt.

A csőd után azonnal elkezdtek összeroskadni a Thomas Cook külföldi leánycégei is, de a Neckermann Magyarország nem volt köztük, mert a "nagy" Neckermannal ellentétben a hazai cég önálló társaság.

Hogy mi állt a Thomas Cook összeomlása hátterében, arról itt írtunk. Röviden: ezek a mai fiatalok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.