2019. május 24. 18:18

A többségi tulajdonos, debreceni önkormányzat jövő heti testületi ülésén tárgyalják a repülőtér tavalyi gazdálkodását.

A debreceni önkormányzat 2018. októberében vette meg a korábbi tulajdonostól a repülőteret működtető cég 49,96 százaléknyi üzletrészét, és rögtön százmilliókat kell betolnia a cégbe. Hatalmas, az előző évinél kétszer nagyobb veszteséget termelt ugyanis 2018-ban a debreceni repülőtér - derül ki a debreceni közgyűlés jövő heti ülésére benyújtott előterjesztésből. Ráadásul, mint az a korábbi évek beszámolóiból tudható, a tavalyi mínusz az elmúlt évek legnagyobbja, igaz, a debreceni repülőtér eddig sem a nyereséges működéséről volt ismert.

A közgyűlés elé benyújtott előterjesztés szerint tavaly a Debrecen International Airport Kft. 428 millió forintos veszteséget hozott össze az előző évi 211 milliós mínusz után. Előtte sem remekelt túlságosan a társaság, hiszen

  • 2016-ban 237,
  • 2015-ben 303,
  • 2014-ben 85,
  • 2013-ban pedig 202 milliós veszteséget mutattak ki adózott eredményként.

Fotó: puszta.com Fotó: puszta.com

Az előterjesztés szerint 2018-ban

"a bevételek ugyan csak minimálisan csökkentek, azonban a személyi jellegű és az anyag jellegű ráfordítások jelentősen növekedtek az előző évhez képest, amelyek hozzájárultak a veszteség aktuális mértékéhez".

Tavaly egyébként 856,6 millió forint árbevételt könyvelt el a cég az előző évi 989 millió után. A bevétel legnagyobb részét, 50,9 százalékát a bolti értékesítés teszi ki, ezt követi a légiforgalom, valamint a földi kiszolgálás árbevétele - részletezi az előterjesztő, Papp László, polgármester. A számok alapján látható, hogy a cég tevékenységéből eredő magas összegű általános költségek a bevételekből nem térülnek meg - annak ellenére sem, hogy mind az utasszám, mind a műveletszámok növekednek -, ezért a veszteség finanszírozása pályázati úton elnyert támogatásokkal és a tulajdonosok által rendelkezésre bocsájtott kölcsönökkel valósítható meg.

A mostani félmilliárdot is megközelítő mínusz azonban már túl sok volt, és mélyen mínusz tartományba húzta a cég saját tőkéjét, ami -274,6 millió forintra zuhant az előző évi 123 millióról. Ezt pedig a számviteli törvények alapján mielőbb rendezni kell. A polgármester ázsiós tőkeemelés végrehajtását javasolja, vagyis a tőkeemelés összege részben a tag törzsbetétjét növeli, részben pedig a tőketartalékba kerül.

A javaslat értelmében a cég törzstőkéjét 10 ezer forintos pénzbeli hozzájárulással 152,01 millió forintra emelnék, az önkormányzat pedig ezzel egyidejűleg tőketartalékként 426,6 millió forintot bocsátana a társaság rendelkezésére.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.