3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A bányák jól jövedelmező biznisznek bizonyulnak a koronavírus-járvány és gazdasági válság idején is. Noha nincs ezen mit csodálkozni, a nagy állami projektek és építőipari beruházások nem igazán álltak le úgy, mint a gazdaság más ágazatai. 

Határidőre leadták éves beszámolójukat Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltségei is. A Dolomit Kőbányászati Kft., valamint a Gánt Kő Kft. is, arról pedig már korábban elsőként beszámoltunk a cégbírósági papírok alapján, hogy a Nehéz Kő Kft. 2020-as éve után Orbán Győző 187,5 millió forint osztalékra tartott igényt a társaság értékesítése után. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Ez azonban csak aprópénz volt ahhoz képest, amit a legnagyobb bányászati cég, a Dolomit Kőbányászati Kft. tevékenysége után vehetett fel. Köszönhető ez annak, hogy az értékesítésből származó árbevétele alig csökkent valamit előző évhez képest: 3,5 milliárd forintot könyveltek el a korábbi 4,047 milliárd után. A bevétel zöme, 3,1 milliárd forint kő eladásból származott, ez 600 millióval marad el a 2019-es szinttől. Akadt azonban két olyan tevékenység, melyen több bevételt ért el a cég a korábbinál: 

  • 320 millió forintra tettek szert beton eladásából a korábbi 305 millió után, 
  • új tevékenységként pedig gépek bérbeadásával is foglalkozni kezdtek, ennek nyomán 13,7 millió forintra tettek szert. 

A bevételek mérséklődésével párhuzamosan a ráfordítások felemásan alakultak. Anyagjellegűként némileg kevesebbet, 966 milliót számoltak el 1,01 milliárd után, személyi jellegűként pedig 1,09 milliárdot 1,07 milliárd után. Utóbbi növekedése a béremelkedéssel lehet összefüggésben, az átlagos statisztikai létszám ugyanis 4 fővel 73-ra csökkent. 

Az átlagos számított bruttó bér a bérköltség alapján 1,11 millió forint lehetett havonta a Dolomit Kft.-nél. 

A tevékenység eredményeként alig romlott a nyeresége a cégnek, a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként. Az összeget gyakorlatilagi néhány százezer forint híján kifizették osztalékként a tulajdonosok. Orbán Győző azonban nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, "csak" többségi tulajdonrésszel bír, tehát ebből az osztalékból minimum  568 millióhoz juthatott a számok alapján. 

A Nehéz Kő és a Dolomit Kft.-ből kivett osztalék összege így 755,5 millió forintot tesz ki, ami Orbán Győzőhöz kerülhetett. 

A harmadik Orbán Győző cég a Gánt Kő Kft., itt azonban nem történt osztalékfizetés, ami nem is annyira meglepő. A legkisebb cégről beszélünk, 216 millió forint árbevételt ért el 2020-ban az előző évi 282 millió után. Ebből év végén mindössze 8 millió forint profit maradt a korábbi 27,8 millió után. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.