<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

A bányák jól jövedelmező biznisznek bizonyulnak a koronavírus-járvány és gazdasági válság idején is. Noha nincs ezen mit csodálkozni, a nagy állami projektek és építőipari beruházások nem igazán álltak le úgy, mint a gazdaság más ágazatai. 

Határidőre leadták éves beszámolójukat Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltségei is. A Dolomit Kőbányászati Kft., valamint a Gánt Kő Kft. is, arról pedig már korábban elsőként beszámoltunk a cégbírósági papírok alapján, hogy a Nehéz Kő Kft. 2020-as éve után Orbán Győző 187,5 millió forint osztalékra tartott igényt a társaság értékesítése után. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Ez azonban csak aprópénz volt ahhoz képest, amit a legnagyobb bányászati cég, a Dolomit Kőbányászati Kft. tevékenysége után vehetett fel. Köszönhető ez annak, hogy az értékesítésből származó árbevétele alig csökkent valamit előző évhez képest: 3,5 milliárd forintot könyveltek el a korábbi 4,047 milliárd után. A bevétel zöme, 3,1 milliárd forint kő eladásból származott, ez 600 millióval marad el a 2019-es szinttől. Akadt azonban két olyan tevékenység, melyen több bevételt ért el a cég a korábbinál: 

  • 320 millió forintra tettek szert beton eladásából a korábbi 305 millió után, 
  • új tevékenységként pedig gépek bérbeadásával is foglalkozni kezdtek, ennek nyomán 13,7 millió forintra tettek szert. 

A bevételek mérséklődésével párhuzamosan a ráfordítások felemásan alakultak. Anyagjellegűként némileg kevesebbet, 966 milliót számoltak el 1,01 milliárd után, személyi jellegűként pedig 1,09 milliárdot 1,07 milliárd után. Utóbbi növekedése a béremelkedéssel lehet összefüggésben, az átlagos statisztikai létszám ugyanis 4 fővel 73-ra csökkent. 

Az átlagos számított bruttó bér a bérköltség alapján 1,11 millió forint lehetett havonta a Dolomit Kft.-nél. 

A tevékenység eredményeként alig romlott a nyeresége a cégnek, a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként. Az összeget gyakorlatilagi néhány százezer forint híján kifizették osztalékként a tulajdonosok. Orbán Győző azonban nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, "csak" többségi tulajdonrésszel bír, tehát ebből az osztalékból minimum  568 millióhoz juthatott a számok alapján. 

A Nehéz Kő és a Dolomit Kft.-ből kivett osztalék összege így 755,5 millió forintot tesz ki, ami Orbán Győzőhöz kerülhetett. 

A harmadik Orbán Győző cég a Gánt Kő Kft., itt azonban nem történt osztalékfizetés, ami nem is annyira meglepő. A legkisebb cégről beszélünk, 216 millió forint árbevételt ért el 2020-ban az előző évi 282 millió után. Ebből év végén mindössze 8 millió forint profit maradt a korábbi 27,8 millió után. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.