<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszter szerint CEU-ügy sincs, ám Palkovics László nem pontosan a valós helyzetről beszélt. Az amerikai képzést legálisan nem tudnák Budapesten folytatni, mert hiányzik a New York állammal megkötött állami szerződés. Amit a kormány nem hajlandó aláírni.

Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy – mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter.

Palkovics László (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A szerdán megjelenő interjú előzeteséből még kiderül az is: a miniszter szerint azért "álságos ez a történet", mert amit a CEU most Bécsben csinál, azt megtehette volna Magyarországon is.

A miniszter arról nem beszélt, hogy a CEU programjainak zöme amerikai képzést kínál, így azok mind távoznának Bécsbe, a magyar egyetemi rész, a magyar programok csak egy kis részét teszik ki a képzésnek. Ezt Enyedi Zsolt rekorhelyettes világosan elmondta az Echo tévében. Enyedi azt is elmondta, hogy a kormány által hozott felsőoktatási törvény szerint külföldi egyetem csak nemzetközi szerződés keretében működhet Magyarországon, vagyis január másodikán akár vissza is vonhatja a CEU működési engedélyét, hiszen a kormány nem írta alá az előkészített és végigtárgyalt szerződést az egyetem működéséről New York állammal. A rektorhelyettes elmondta, hogy Palkovics László nem jelezte, hogy a magyar államnak kifogása lenne a Bart College-ban folyó képzés, vagy infrastruktúrával kapcsolatban. Ennek eldöntése amúgy is az amerikai hatóság feladata, hogy megadják az engedélyt az amerikai működéshez. Enyedi hozzátette, ha a magyar állam azt kívánja, hogy két épület, 13 adminisztrátor és 47 hallgató legyen az amerikai képzésen, akkor ők annak is megfelelnének, ha erről mondana bármit a magyar kormány. De nem mond. Az amerikai hatóságok megadták a Bart College számára a működési engedélyt.

A magyar Oktatási Hivatal nem vizsgálja a CEU-t, ezért Enyedi nem is érti, mi történik akkor. 600 diák beiskolázás történik évente, Budapesten néhány tucat diák jár majd, mert az alapdiploma az amerikai, ezért mindenkinek kötelező azt megszerezni. Bátorítják a magyar diploma megszerzését is, de 5 programból 4 amerikai, így a diákok túlnyomó része az amerikai képzéshez tartozik. Bécsben fogják hallgatni az órákat, ott szerzik majd az amerikai diplomát is.

A tárcavezető egyúttal közölte, hogy pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szóba sem hozta az egyetem ügyét.

A CEU múlt csütörtökön jelentette be: ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a Közép-Európai Egyetem körül kialakult helyzetre, a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.