Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Erről maguk a cégvezetők vallottak egy felmérésben.

Bizonytalanság jellemzi leginkább a vállalatok 2021-es évet érintő várakozásait a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) felmérése szerint. A munkaadói szövetség közel 500 vállalat megkérdezésével készített nem reprezentatív felmérést arról, hogyan élték meg a vállalatok a 2020-as évet, és mire számítanak 2021-ben. Az októberben indított felmérés elsődleges célja az volt, hogy képet szolgáltasson a vállalatok helyzetéről a 2021. évi minimálbér tárgyalásokhoz. (A GKI legfrissebb konjunktúraindexéről itt írtunk.)

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

A cégek több mint felének idén kevesebb lesz az árbevétele, mint 2019-ben. Szintén a vállalatok közel 50 százaléka csak lassú javulást tapasztal a piacon, és 30 százalék azon cégek aránya, amelyek bizonytalan helyzetük miatt a túléléshez külső segítségre szorulnának. Mindössze 20 százalékuk nyilatkozott kedvező piaci körülményekről és arról, hogy növekedni tudott 2020-ban is.

A jövő évet illetően csupán a vállalatok 9 százaléka számít arra, hogy növekedni fog, a többség (37 százalék) teljesen bizonytalan a piaci kilátásokban.

Jelentős azon válaszadók aránya (30 százalék), akik lassú kilábalással talán elérik a 2019-es jövedelmezőség szintet 2021-ben, és a vállalkozások közel negyede erre nem számít. A vállalatok 63 százaléka ugyanolyan nehezen jut szakemberhez, mint a COVID-19 járvány előtt, és mindössze 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy könnyebben tud új alkalmazottat felvenni.

Vélemény:

A gazdálkodási környezet komoly próbatétel elé állítja a cégeket, ezzel együtt meglepő, hogy milyen alacsony arányban - 9 százalék - gondolják azt, 2021-ben képesek lesznek növekedni. Pedig a járvány okozta gazdasági válság lefutása jövőre már növekedést vetít előre. A Pénzügyminisztérium idén 6-6,5 százalék körüli visszaeséssel számol, jövőre pedig 3,5-4 százalékos bővülésre. Csakhogy látni kell, hogy ennek alapvetően a bázishatás lesz a motorja: olyan alacsony lesz idén a GDP, hogy onnan egy mérsékeltebb emelkedés is jelentősnek tűnik. Ezzel együtt figyelmeztető, hogy a cégek milyen pesszimistán állnak hozzá a 2021-es évhez. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.