<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Látszólag szokványos szerződésre bukkantunk az Országgyűlés honlapjának nyilvános szerződéslistáján. Aztán gyorsan kiderült, hogy mégsem teljesen az.

Önmagában abban, hogy egy-egy parlamenti frakció, esetleg annak valamely tagja számára kommunikációs tanácsadást vesznek igénybe, semmi meglepő nincs, hiszen nemcsak a nyilatkozattételhez jönnek jól praktikák, de a különféle helyzetek kezeléséhez is a tanácsok.

Szűk egy hónappal ezelőtt a Fidesz-frakció is megkötött egy új szerződést kommunikációs tanácsadásról az egri Volumen Communications Kft.-vel. Az amúgy visszamenőleges hatályú kontraktust a frakció részéről Kocsis Máté, a cég részéről pedig annak tulajdonosa és egyben ügyvezetője, Farkas Vera írta alá.

A visszamenőleges hatály említése nem véletlen, hiszen a parlamenti adatbázis szerint a szerződés 2023. február 17-én született meg, hatálya pedig ez év január elsejétől március 31-ig tart. A háromhónapos kontraktus értéke 19,05 millió forint. Vagyis havi 6,35 millióért ad tanácsokat a Volumen Communications, mely egyébként nem túl nagy múltra visszatekintő cég.

Kocsis Máté egy új szerződést írt alá néhány hete. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kocsis Máté egy új szerződést írt alá néhány hete. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kft.-t 3 millió forintos törzstőkével 2019 júliusában alapították, főtevékenysége pedig PR, kommunikáció, ám emellett akár

  • alapfokú oktatási,
  • egészségügy, oktatás, kultúra, egyéb szolgáltatási,
  • könyvkiadási,
  • utazásszervezői,
  • vagy akár alkotóművészeti tevékenységet is végezhet.

Rövid múltja ellenére igen jól prosperáló cégről van szó. Az első tört üzleti évében is 8,5 milliós árbevételt könyvelt el, melyből majdnem 4,1 milliós profit maradt. Aztán 2020-ban történt egy nagy ugrás, hiszen abban az évben valamivel több mint 67 millió forint folyt be a cég kasszájába, amiből 15,2 milliós nyereséget tudtak összehozni. Az elérhető legutóbbi, 2021-es beszámoló már 83,3 milliós bevételről és 15,1 milliós profitról árulkodik.

Amellett, hogy egy viszonylag friss céget bízott meg a Fidesz-frakció kommunikációs tanácsadással, még egy kis pikantériát ad a történetnek a tény, hogy a társaság tulajdonosa pszichológusként is tevékenykedik. Igaz, egy másik szálon a kormányközeli köröktől sem áll távol.

Az Átlátszó az 2022. augusztusi, Drogkutató Intézetről szóló cikkében is szerepel Farkas Vera neve. A Drogkutató Intézetet Rogán Antal álcivil házipénztára, azaz a Batthyány Lajos Alapítvány 30 millió forintos, végeredményben közpénzből származó támogatásával hozták létre, mely partnereként tünteti fel a Mindset Pszichológiai Kft.-t. A cég Arany Bence és Pártos Bence érdekeltsége, mindketten a cikk szerint a Matthias Corvinus Collegium (MCC) volt hallgatói. És itt jön képbe Farkas Vera, aki egyébként azonos lakcímre van bejelentve, mint a Mindset résztulaja, Pártos Bence, ráadásul Farkas a Mindset pszichológus/coach-a. További érdekesség, hogy a most tanácsadásra szerződött Volumen Communications regisztrálta a Drogkutató Intézet domainjét.

Az Országgyűlés honlapján található lista szerint a Fidesz frakciója legutóbb 2020 februárjában kötött tanácsadásra irányuló szerződést. Az jogi tanácsadásról szólt, egy éves hatályú, 22,8 millió forint értékben. A szerződő fél a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, amit a sajtóban rendre Fidesz-közelinek neveznek.