2018. április 20. 14:12

Az elérhető beszámolók alapján még sosem zárt akkor mínusszal a debreceni focicsapatot működtető cég, mint 2017-ben.


Nem örülhet túlságosan Szima Gábor a tulajdonában lévő focicsapat tavalyi eredményeinek, hiszen rekordveszteséget, 631 millió forintos mínuszt hozott össze a DVSC Futball Szervező Zrt. A debreceni közgyűlés jövő heti ülésén fogja tárgyalni a cég éves beszámolóját, mely felkerült az önkormányzat honlapjára előterjesztés formájában.

2017-ben majdnem 720 millió forintos árbevételre tett szert a Loki, ami bár kevesebb az egy évvel korábbi 988 milliónál, a tevékenységenkénti megoszlás kedvezőbbnek tűnik. A részletezés szerint ugyanis jegyek eladásából és reklámszolgáltatásból is egyaránt nőttek a bevételek, bár továbbra is nagyon kis hányadát képezik a tortának.

Jegyek és bérletek eladásából 108,4 millió forint folyt be a korábbi 95,5 millió után, reklámszolgáltatásból pedig közel 130 millióra tettek szerint a korábbi 79 millió után. Sőt a kereskedelmi tevékenységből származó bevétel is megduplázódott, igaz, ez még így is csak 10 milliót jelent.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Egyéb árbevételként is kevesebbet tudtak elkönyvelni a Lokinál, a korábbi 1,3 milliárd után mindössze 306 millió szerepel ezen a soron. A visszaesés azzal áll összefüggésben, hogy tavaly nem volt igazán nagy értékű játékos-eladás a klubnál, ellentétben 2016-tal, amikor is Balogh Norbertet majdnem 700 millió forintért sikerült eladni az olasz Palermónak. Az egyéb bevételek beszakadása pedig gigantikus veszteséget eredményezett még úgy is, hogy ezzel párhuzamosan a kiadásokon is faragott a Loki.

Anyagjellegű ráfordításként 470 milliót számoltak el a korábbi 537 után, személyi jellegűként pedig 974 milliót 1,01 milliárd után. Igaz, az egyéb ráfordítások értéke 76 millióról 214-re ugrott. Mindezek eredményeként már üzemi szinten megjelent a gigamínusz: 669 milliós veszteséget könyveltek el.

Ezen némileg tudott szépíteni a Szima kaszinóiból érkező osztalék, lévén a fociklub is tulajdonos. A kaszinók azonban nem mehettek olyan jól, mint 2016-ban, hiszen míg akkor még 96 milliós osztalékra tett szert a Loki, tavaly már "csak" 36 millió folyt be a kasszába. Végeredményben 631,3 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelni, ami a társaság saját tőkéjét is hirtelen megfelezte: 1,25 milliárd forint után 624 millió forint szerepel ezen a soron.

Az előterjesztéshez csatolt üzleti beszámoló szerint a klubnál továbbra is megoldatlan problémának számít a szponzoráció. Névadó szponzor továbbra sincs a csapat mellett, és mint írják:

"nehéz megtalálni azt a szponzorációs piacot, mely bevételi forrásunkat növelné".

Ennek ellenére úgy vélik, a gazdálkodás stabil, a Loki költségvetése a bajnokságban résztvevő csapatokhoz mérten a középmezőnyben van.

A fentiek ellenére azonban, ha 1-2 éven belül nem sikerül nagyobb értékű játékoseladásokat lebonyolítani, vagy a bevételeket tartósan növelni, a cég tőkéjét az ekkora veszteségek teljesen elvihetik, Szimának pedig a zsebébe kell majd nyúlnia és pénzt betolni a társaságba.